Nejhorší filmy roku 2016 podle Totalfilmu

Vracíme se po roce s dalším žebříčkem nejhorších filmů roku. Situace v českém filmu se nezlepšila. Naopak. Proto první místa okupují české novinky. A lepší to není v celé dvacítce. Domácí tvorba se do našeho žebříčku dostala celkem dvanáctkrát. Nejhorším filmem roku jsme svorně zvolili vztahovou rádoby komedii Seznamka. Odfláknutá Lída Baarová je na místě druhém a hudební onanie Michala Davida Decibely lásky má bronzovou medaili zmaru.

20. místo
Sousedi 2

Sousedi fungovali v prvním díle. Natočit pokračování s takřka totožným scénářem a svalnatějším Zacem Efronem? Proč? Nuda od začátku do konce.

19. místo
Řachanda

Prchavé okamžiky humoru by se daly v pohádce slovenské režisérky Marty Ferencové spočítat na prstech jedné ruky. Tím to končí. Vladimír Polívka přehrává až běda. Režisérka nezvládá režii a autor scénáře Daniel Miňovský předznamenal ještě něco horšího. Jeho další výtvor je v žebříčku na mnohem vyšším místě. Ale o tom za chvilku.

18. místo
Ben Hur

Ubíjející a naprosto zbytečný remake nezachránilo vůbec nic. Příliš dlouhé, bez epiky, navíc předívatelné i pro toho, kdo nezná původní oscarový film.

17. místo
Jak přežít single

Obří nuda, který opět potvrdila známou pravdu. Čím lepší trailer, tím horší film. A nezachránila to ani komička Rebel Wilson.

16. místo
Grimsby

Scéna s herci, schovanými v pochvě slonice, to je hranice, která byla pro mnohé z nás překročena o několik sáhů. Sloní gangbang je to nejmenší, co se v tomto filmu dá vidět. Další drobnosti jsou za hranicí vkusu. Ano, i v případě, že ve filmu hraje Sascha Baron Cohen.

15. místo
Padesát odstínů černé

Předobraz této parodie je jasný už z názvu. Trapné scénky plné předvídatelnosti. Smát se tomu, kdy se dívce 10x zasekne hlava ve výtahu? To snad ne.

14. místo
Smrtelné historky

Velmi nevyrovnaná série animovaných filmů. Některé absolutně nekoukatelné. Spíše to vypadá jako studentský nikoliv profesionální projekt. Velké zklamání.

13. místo
Ostravak Ostravski

Velmi populární série knih neznámého autora byla přetavena do filmové podoby. Má několik světlých chvil. Ale opravdu jen několik. Velmi bídné dialogy. Nesmějí se ani Ostraváci. Někde se stala chyba. Možná v chybějící dramaturgii. Což je poslední roky problém českého filmu vůbec.

12. místo
Tenkrát v ráji

Velké selhání, velké zklamání. Dobře obsazený film s jednou raritou. V hlavní roli horolezce Josky Smítky exceluje Vavřinec Hradilek. Nutno uznat že je nakonec sám lepší než celý film. Velmi špatný scénář. A do dneška nechápeme, proč byl z filmu vystřihnut poslední vzdor Josky před popravou. V traileru je a ve filmu chybí. Oč smutnější to celé je, protože je vidět, že snaha evidentně byla.

11. místo
Prázdniny v Provence

Vladimír Michálek je velmi zručný rutinér. Střídá kvalitní projekty s těmi, kterými zřejmě platí hypotéku. Prázdniny v Provence nemají žádný scénář, příběh, pointu. Jsou bez začátku i konce. Pár vtipných momentů nestačí na celý film. Nejlépe tenhle film charakterizuje známá zkratka WTF. Scénář napsal Miňovský, stejně jako Řachandu, která je na konci žebříčku. Napsat dva příšerné filmy v jednom roce, tomu se říká majstrštyk.

10. místo
Moje tlustá řecká svatba 2

Někdy se zamýšlíme nad tím, zda jsou někteří tvůrci opravdu tak hloupí že nepoznají nefunkční kravinu po přečtení scénáře a nebo je jim to jedno. Správnější bude asi druhá varianta. Pokud se podaří po x letech vrátit staré obsazení úspěšné komedie, obalíme to nějakou vatou a pošleme do kin. Nenáročná komedie těžící z dobré značky prostě vydělat peníze musí. Co na tom že je jen stínem původního filmu.

9. místo
Aliance

Třetí díl adaptace knih Veronicy Roth byl už tak strašně špatný, že nebylo jasné, zda vůbec vznikne čtvrtý, závěrečný díl. Třetí kniha byla totiž rozdělena do dvou filmů, jak je poslední dobou zvykem. Tvůrci se ale přepočítali. Nechodil na to nikdo a čtvrtý díl vznikne nízkorozpočtově pro televizi. I to je řešení.

8. místo
Krycí jméno Holec

Pokus o špionážní thriller inspirovaný životem režiséra Jana Němce nevyšel. Nejenže nevyšel, působí legračně, nechtěně amatérsky a nepomáhá ani dobré obsazení. Česko-rakouská koprodukce s rakouským režisérem zajistila pouze dobře vypadající vizuál a dobře odvedené technické stránky filmu. Zbytek stojí za starou belu.

7. místo
Želvy Ninja 2

Želváci ze stáje megalomana Bruckheimera tentokrát krutě selhali. Ani jednička nebyla velký skvost. Ale dvojku opanuje už jen velká nuda. Navíc došlo ke změně cílovky. Příběh je tak prostinký, že je určen asi předškolním dětem. Bohužel fanouškům prvního dílu to tvůrci nějak zapomněli říct.

6. místo
Strašidla

Zdeněk Troška prostě točí filmy na objednávku obecenstva. Zdá se, ale (podle návštěvnosti) že i mistr tesař se někdy utne. Na Strašidla se moc nechodilo. Na filmu je navíc vidět malý rozpočet. Spíš než pohádku to připomíná prapodivnou reminiscenci na Macourkovy a Vorlíčkovy komedie. Někdo se tu asi chtěl přiblížit Arabele či Doktoru Mráčkovi. No tak to ani náhodou!

5. místo
Jak se zbavit nevěsty

Stupidní a nevěrohodné. Navíc častovat diváka vtipnými hláškami typu “Já tě mám rád i poblitou”? To jako vážně? Vrchol nevkusného product placementu. Spíš se zdá, že onu všeobjímající reklamu obalila parodie na jakýsi příběh. Opravdu tohle máte jinak velmi šikovná Lenko Vlasáková zapotřebí? Občas by také nezaškodilo sebrat některým tvůrcům v postprodukci barvičky. Z tohohle byste mohli dostat snad i Skittlesničky…

4. místo
Den nezávislosti: Nový útok

Po dvaceti letech opět totéž. Ještě předvídatelnější a ještě utahanější. Emmerich se nezměnil. Dostal jen horší scénář a přišel o Willa Smithe. Tak co s tím? Nudu nezbořil ani bratr Chrise Hemswortha. Není totiž tak hezký, nemá ani takové svaly. Režisér navíc stihne vykrást sám sebe a dalších 15 svých kolegů. Hollywoodská vysokorozpočtová ostuda roku.

3. místo
Decibely lásky

Všichni svorně nesnášíme Michala Davida. A když se opijeme na oslavě, trsáme na jeho hity. Pravda pravdoucí. Ale muzikálová onanie nad notovým papírem geniálního hitmakera dopadla narozdíl od Discopříběhů katastrofálně. Miloslav Halík, který nikdy nic nenatočil, pouze kdysi napsal něco jako hudbu ke Šteindlerově komedii Vrať se do hrobu tady selhává na celé čáře. Film má prostoduchý scénář, nesmyslné střihy. Ve střižně evidentně téměř vše popadalo do losovacího osudí. Tak to tam prostě zavřeli, zamíchaly a postupně náhodně nalepily na sebe. Hudba samozřejmě dobrá, texty příšerné. Nejlepší herecký výkon předvádí fotbalista Pavel Horváth. No, je třeba něco ještě vůbec dodávat?

2. místo
Lída Baarová

Tohle by si zasloužilo samostatný rozbor. Na druhém místě je tento film hlavně proto, že pod vedením Filipa Renče ztratil extrémně filmový tragický příběh nešťastné herečky zcela svůj potenciál. Značnou měrou k tomu přispěl především scénárista Ivan Hubač. (Ano, je to ten stejný pán, co spatlal dohromady Sanitku 2). Kdyby se Renč začal obklopovat lidmi, kteří něco umí, výsledky jeho práce by byly mnohem lepší. Protože Renč několikrát ve své kariéře dokázal, že točit umí. Bylo to ale rozhodně málo na to, aby dostal státní vyznamenání. Za Lídu by si ho tedy rozhodně nezasloužil. Film není dobrý ani technicky. Vypadá lacině a ani casting není ideální. Pavel Kříž v roli Hitlera je jen třešničkou na žluklém krému tohoto navoněného špatného dortu.

1. místo
Seznamka

Zlatá medaile ubohosti patří režisérce Zitě Marinovové, která ve svých 48 letech debutovala režijně i scenáristicky. Doufejme, že je to zároveň i její tvůrčí derniéra. Film ani náhodou nepřipomíná profesionální produkci. Má příšernou kameru a tvůrci nezvládli ohlídat kontaktní zvuk. Místy je záznam tak nekvalitní, že prostě není rozumět. A je to možná dobře. Nesnesitelný hudební soundtrack a product placement v čele s rádiem Impuls je otravný až běda. Odkud se ta ubohost a tupost scénáře vlastně vzala? Režisérka působila v týdeníku Story, později v televizním Top Staru. První verzi scénáře napsala za 8 dní a ještě se tím chlubila na tiskové konferenci před novináři. Drtivá většina scén prý vznikala na první dobrou. No, na výsledku je to skutečně znát.
Petr Vondráček karikující sám na sobě homosexuála a Jiří Langmajer v hlavní roli jen dokládají, že profesní likvidace se v českých podmínkách prostě konat nebude, i když se účastníte takových zvěrstev. Langmajer točí směle dál. Ale ať si točí. Budeme se jen modlit, aby si dál netočila Zita.
A proč že tady není trailer ale jen ukázky? Trailer jsme museli smazat, producenti totiž netušili, že i za hudbu použitou v traileru se musí platit. A tak byl s podkresem Toma Jonese vymazán i celý trailer. A kruh se uzavírá…

-red-

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.