Be2Can dnes zahajuje francouzským kandidátem na Oscara

V Praze dnes začíná přehlídka festivalového filmu Be2Can. Tradičně nabídne to nejlepší z Berlína, Benátek a Cannes. Na snímky se můžete vydat do Kina Lucerna a nově také do Edison Filmhubu. Slavnostní zahájení dnes večer ozdobí francouzští herci Alexis Manenti a Djebril Zonga, kteří hrají v novém kriminálním dramatu Bídníci režiséra Ladj Lyho. Současný film Bídníci byl uveden s úspěchem na filmovém festivalu v Cannes, kde získal Cenu poroty a je oficiálním kandidátem za Francii v klání o Oscara.

Bídníci (foto: Film Europe)

Režisér Ladj Ly na slavnostním závěrečném ceremoniálu v Cannes věnoval cenu všem chudým lidem Francie se slovy: „Můj film popisuje vztahy mezi policisty a obyvateli mé čtvrti na pařížském předměstí. Jediný společný nepřítel této čtvrti je bída. A proto tuto cenu věnuji všem bídníkům Francie.“ Také se obrátil se snímkem na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s cílem systémově a politicky řešit tuto problematiku.

Další přehled uváděných filmů najdete zde

Dalším výrazným titulem přehlídky je thriller U Zlaté rukavice. Film vypráví příběh Fritze Honky, kterému se přezdívalo řezník a který v sedmdesátých letech minulého století představoval pro Hamburčany noční můru a pekelný děs. Své oběti si vybíral v nechvalně známé putyce U Zlaté rukavice. Fatih Akin se do tématu pustil společně s hercem Jonasem Dasslerem a vytvořil snímek, který je esteticky dokonalý, ale divák se zároveň ocitá v příběhu, kterému by raději svědkem nebyl.
Životním dílem odpudivého a deformovaného opilce jsou vraždy místních prostitutek, jejichž těla ukrývá do zdí svého podkrovního bytu, kde se smrad hnijícího masa snoubí s pachem staromládenectví a výpary řeckých pokrmů z přízemí. Akin tímto snímkem podle knižní předlohy Heinze Strunka tvrdě testuje diváckou odolnost.

U Zlaté rukavice

Soutěž o 2×2 vstupenky na premiéru filmu U zlaté rukavice
(4. října ve 20:45 Kino Lucerna Praha)

Další informace o programu najdete zde

-red-
foto/video: Film Europe © 2019