Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Splnit někomu sen můžete i vy! | Tomáš Kůrka chce natočit film

Portál idnes.cz vyhlásil zajímavou soutěž založenou na příbězích a přáních jedné stovky mladých mužů a žen. Finanční podporu na splnění jejich snu získá ale jen polovina z nich. Svého favorita můžete podpořit i vy, vlastně na čtenářích a fanoušcích dotyčných to celé stojí. Total Film vybral jednoho mladíka, kterému by jeho sen rád pomohl vaším prostřednictvím splnit. Je jím Tomáš Kůrka – „filmový režisér“.

Tomášovi je 19 let, je z Prahy a studuje prvním rokem ČVUT.
Hlasování začalo toto pondělí 17. října a končí na konci měsíce. Hlasovat můžete buď přímo na idnes.cz či přímo na facebookovém profilu Tomáše. Případně můžete klinout i na banner vedle loga v hlavičce našeho webu.

A kdo je Tomáš? Přečtěte si rozhovor, který poskytl Total Filmu

Tomáši, soutěž, kterou pořádá portál idnes.cz vám může pomoci splnit váš sen, ve vašem případě je jím natočení filmu. Jak dlouho tenhle svůj sen sníte? Jak moc filmová tvorba ovlivňuje a ovlivňovala váš dosavadní život?

Odmalička jsem se zajímal o techniku a elektroniku, ale k filmové tvorbě jsem se doslal až před nějakými šesti lety, kdy rodiče koupili takovou první „lepší“ videokameru. Od té doby se v tom snažím neustále zdokonalovat a postupně se to stávalo takovou mojí hlavní zálibou.
A chtěl jsem vždycky točit lepší a větší filmy, ale stejně jsou to zatím spíše takové kratší šoty. Námět na film, se kterým jsem se přihlásil do soutěže, přišel někdy na konci minulého školní ho roku, kdy jsem dělal maturitu. Měl jsem pocit, že na svět musí přijít nějaká živelná katastrofa, pokud to neudělám. Naštěstí jsem maturitu dal, takže se nálada zlepšila, ale myšlenka o natočení filmu přetrvala.

Tomáš Kůrka s nezbytnou proprietou

Představte nám vaši dosavadní tvorbu a případné úspěchy, které vám přinesla.

Mám na YouTube a Streamu docela dost svých videí, jsou to spíš takové krátké dokumenty o zajímavých věcech a místech a kratší šoty a nápady. Ale nejenom to. Mám tam jeden hraný film, i když možná lépe říkat pokus o hraný film. Také jsem dělal nějaká videa na zakázku pro školu. Nemůžu zapomenout ani na tuny materiálu, které natočím na různých akcích, dovolených anebo jen tak, ale většinou to jsou věci, které bych raději veřejně nepublikoval. Anebo stále čekají, až je sestříhám.
Bohužel jsem zatím neměl moc kamarádů, které by filmová tvorba zajímala, což se doufám zlepší. Ostatně můžu touto cestou požádat všechny, kdo by měli třeba zájem se se mnou pobavit, že mi můžou napsat třeba na zmíněnou facebookovou stránku projektu.

Jaké máte „filmové kontakty“, už jste se ocitl v profesionálních prostorách a pracoval či se setkal s profesionály v oboru?

Bohužel spolupracovat s profesionály je docela problém, protože to bych se musel filmu buďto věnovat profesně, nebo alespoň studovat nějakou filmovou školu. Bohužel obojí  je zatím hudba budoucnosti J Ale nemůžu říct, že jsem se nikdy žádného profesionálního natáčení nezúčastnil. Jednalo se o jednu nejmenovanou televizi, kde jsem hrál v takovém reklamním předělu. No a zároveň jsem se mohl podívat, jak to všechno funguje a chodí v televizi, což byl pro mě velmi inspirativní zážitek.

Máte nějaké jiné koníčky krom filmování? Co studujete? Případně pomýšlíte na Filmovou fakultu?

Jak jsem už zmiňoval, zajímá mě vše kolem techniky a elektroniky. A pochopitelně nejvíc ta filmová a zvuková. Mám doma hodně vybavení a snažím si také něco vyrábět a podnikat. Stejně tak počítače a grafika mi není cizí. Mám dohromady poměrně široký záběr, což je sice fajn, ale zase je to trochu nevýhoda co se týče výběru školy.
Když jsem se rozhodoval, kam půjdu dál, tak jsem hodně uvažoval o FAMU. Bohužel jsem si netroufnul na těžce vypadající přijímačky,  takže teď jsem v prváku na ČVUT a zatím opravdu nevím, jak to bude dál.

Představte nám svůj zamýšlený projekt.

Rád bych se stál režisérem takového už profesionálnějšího filmu. Bylo by to spíš s prvky dokumentu, protože bych tu problematiku chtěl zachytit co nejvíc realisticky. Nechtěl bych, aby šlo o katastrofický film, ale spíš o takovou „psychologicko-sociologickou“ studii toho, jak se lidé budou chovat a jak se změní, až se na Zemi snese zkáza, která nás na pár týdnů vrátí do středověku. Řeč je o geomagnetické bouři. Co je na tom asi nejhorší, že je to jedna z mála katastrof, která je v několika málo letech velmi pravděpodobná, dokonce se mluví o tom, že je skoro nevyhnutelná.
Takže by asi bylo jedním z cílů filmu na to lidi nějakým způsobem upozornit a docílit toho, aby se každý zamyslel nad tou úžasnou otázkou, jak se zachová, až to přijde. Já třeba vůbec nevím, co bych si bez internetu a elektřiny počal. :-D

Tomáš Kůrka

Co byste poradil začínajícím amatérským tvůrcům? Co je nejdůležitější proto, aby vznikl malý film v amatérských podmínkách? Co to obnáší?

Na internetu lidi odjakživa nejvíc zajímaly s odpuštěním ty největší kraviny. Takže bych doporučil se tomu vyvarovat a zkusit přijít na nějaký dobrý a hlavně smysluplný nápad, jak diváky nalákat. Rozhodně ale musíte zůstat sami sebou.
Také bych každému poradil, aby se ve svých videích věnoval kvalitnímu technickému provedení. Hodně se zanedbává třeba zvuk, přestože to je na filmu také velice důležité. Je lepší investovat nějakou korunu do techniky, protože výsledek pak vypadá vždy o poznání lépe.

Ukázka Tomášovy tvorby:

Co je pro vás v životě nejdůležitější?

Nejdůležitější je pro mě jakákoli tvorba. Nechci stát v davu konzumní společnosti, ale chci lidi bavit a to nejen svými filmy. Chci toho mnoho zažít a hodně dokázat. Rozhodně nemám zájem o nějaký nudný životní stereotyp.

Závěrem dodejme, že tenhle kluk to má v hlavě zatraceně srovnané, a to je nám právě sympatické. Pokud i vám, neváhejte a podpořte ho! Zapojit můžete i své známé i rodinu, třeba pomůžete někomu splnit jeho sen, což neděláme každý den. Stojí to jen trochu vašeho času a pozornosti:)

(-PS-)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast