Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Nadělte si Vánoce s ČT | Televize připravila jeden z nejlepších programů za poslední roky

Česká televize zřejmě letos připravila nejlepší vánoční nabídku za několik posledních let. Sází hlavně na pohádky. Na dnešní prezentaci na Kavčích horách sdělil ředitel ČT Petr Dvořák, že  diváci v době od 23. 12. do 1. ledna uvidí 48 pohádek.
Celkově připravila veřejnoprávní televize na Vánoce 63 premiér, z toho 5 celovečerních pohádek, z nichž 3 jsou přímo natočeny v produkci ČT.

Vánoční program ČT 2014 klikněte zde

Den před Štědrým dnem potěší diváky skvělý Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha, na Štědrý večer nová pohádka Víta Karase Micimutr, která shodou okolností ve čtvrtek startuje v kinech.

Tajemství staré bambitky s T. Klusem uvidí diváci na Hod boží a hlavním programem na Štěpána bude Lví král.
Klasická premiéra nového českého filmu na Nový rok tentokrát v režii Jana Svěráka – Kuky se vrací.
Televizi se podařilo vylovit i některé skvosty z archivu jako například Kotvu u přívozu, Silvestr svobodného pána či Ráno budeme moudřejší.

Na následujících řádcích a fotografiích najdete výběr z toho nejlepšího ve vánočním programu ČT

20.00 – ANDĚL PÁNĚ

Tradiční a zároveň i moderní filmová pohádka České televize o andělu Petronelovi, který je vykázán mezi lidi, aby zde napravil alespoň jednoho hříšníka. Jeho průvodcem v pozemském světě je čert Uriáš (2005). Hrají: I. Trojan, J. Dvořák, Z. Kajnarová, D. Švehlík, O. Navrátil, Z. Stivínová, J. Bartoška, K. Issová, J. Štěpánková, J. Somr, J. Jirásková a další. Scénář L. Konášová. Kamera P. Polák. Režie Jiří Strach.

22. 45 – BÍLÉ VÁNOCE LUCIE BÍLÉ V OPEŘE

Nejpopulárnější česká pěvecká hvězda Lucie Bílá absolvuje v listopadu a prosinci 2011 předvánoční turné. Navštíví řadu měst napříč celou Českou a Slovenskou republikou. V nadílce ČT bude záznam koncertu ve Státní opeře v Praze, kterým turné 13. prosince 2011 vyvrcholí. Program koncertů vycházel z loňského multiplatinového vánočního alba Bílé Vánoce Lucie Bílé. Zpěvačku tradičně doprovázela kapela Petra Maláska, posílena v několika skladbách chlapeckým sborem z Hradce Králové Boni pueri. Režie Viktor Polesný.

12.10 – DAŘBUJÁN A PANDRHOLA

Bylo, nebylo malé městečko, ve kterém žil chudý havíř a bohatý sládek… Filmový přepis pohádky Jana Drdy (1959). Hrají: J. Sovák, B. Jurdová, R. Hrušínský, V. Lohniský, K. Fialová, B. Švarc, P. Maršálková, B. Záhorský, S. Neumann, O. Brousek a další. Režie Martin Frič.

13.40 –  PEKLO S PRINCEZNOU

Komediální pohádka o královských dětech a královské lsti, která vyvolala hněv samotného Lucifera (2009). Koprodukční film ČT. Hrají: T. Voříšková, J. Mádl, V. Postránecký, P. Nárožný, Z. Adamovská, M. Stránský, F. Blažek, B. Kodetová, R. Vojtek, A. Stanková, V. Vydra, J. Pecha, J. Skopeček, M. Táborský, M. Forman a další. Scénář M. Buberle. Kamera M. Duba. Režie Miloslav Šmídmajer.

17.20 – PRINCEZNA SE ZLATOU HVĚZDOU

Slavná česká pohádka o krásné Ladě, zlém králi Kazisvětovi a dobrém princi Radovanovi (1959). Hrají: M. Kyselková, F. Smolík, M. Růžek, J. Zíma, J. Kurandová, S. Neumann, J. Vinklář, E. Kohout a další. Režie Martin Frič.

19.00 – MICIMUTR

Libuše Šafránková a Jiří Bartoška v hvězdně obsazené výpravné pohádce o tom, že zázraky skutečně existují, pokud sami dokážeme udělat ten rozhodující první krok. Dále hrají: J. Kretschmerová, V. Dyk, M. Šoposká, M. Dejdar, O. Novák, J. Weinzettel a další. Scénář I. Dousková. Kostýmy J. Konečná. Masky Z. Klika. Architekt M. Kurel. Střih M. Hýka. Hudba O. Brousek. Kamera P. Berkovič. Režie Vít Karas.

Nad královským hradem krouží stín velikého draka. Princezna Karolína si s pláčem zkouší černé smuteční šaty. Na nádvoří sice hoduje několik princů, postavit se tříhlavému drakovi se ale žádnému z nich nechce. Jediný, kdo se odváží k dračí sluji, kde čeká připoutaná Karolína, je mladý loutkář Vítek. Už dlouho, tajně a beznadějně princeznu miluje, a tak se pouští do předem ztraceného boje. Když je nejhůř, dostane se mu nečekané pomoci od kouzelnice se záhadným jménem Micimutr. Ta záchranu princezny ovšem podmíní velice přísným a nepřekročitelným požadavkem… Dobré skutky se přece nedělají s vyhlídkou na odměnu. Tříhlavý drak, kterému naprosto realistickou podobu dodala realizace ve 3D, je dílem designera M. Pilipa a 3D animátora B. Kašpara.

20.30 – PELÍŠKY

V soukromí rodinných pelíšků se čas od času odehrají malá dramata názorů a vztahů. Úspěšná a oblíbená filmová komedie o dětech a jejich rodičích se odehrává na konci šedesátých let (1999). Koprodukční film ČT. Hrají: M. Donutil, J. Kodet, S. Stašová, E. Vášáryová, B. Polívka, E. Holubová, S. Zázvorková, J. Dušek, J. Krejčík, K. Nováková, M. Beran, S. Koblížková, M. Morvai- -Javorský a další. Scénář P. Jarchovský. Kamera J. Malíř. Režie Jan Hřebejk.

14.40 – FUNNY GIRL

 Barbra Streisandová v roli ženy, která ze všeho nejvíc touží po slávě a po lásce. Oscarový americký muzikál (1968). Dále hrají: O. Sharif, K. Medfordová, W. Pidgeon, M. Questelová, G. Mohr, A. Francisová a další. Režie William Wyler.

9.45 – PRINCEZNA ZE MLEJNA

Mimořádně úspěšná česká filmová pohádka (1994). Koprodukční film ČT. Hrají: A. Černá, R. Valenta, Y. Blanarovičová, J. Zindulka, L. Bílá, A. Švehlík, L. Županič, O. Ševčík, J. Páleníčková, M. Zounar, Š. Blažková, M. Mejzlík a další. Scénář V. Marek a Z. Troška. Kamera E. Sanders. Režie Zdeněk Troška.

11.30 – ANDĚL

Hlídejte si svého strážného anděla, protože bez něj to není ono. Hrají: P. Kříž a M. Převrátil. Scénář a režie: Karel Janák. Příběh je součástí série dramatických příběhů EBU (European Broadcasting Union – Evropská vysílací unie) pro děti.

14.30 – JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU

Tomáš Holý v nestárnoucí komedii o hledání tatínka (1977). Dále hrají: J. Preissová, F. Němec, V. Harapes, P. Kostka, J. Dítětová, B. Waleská a další. Kamera P. Polák. Scénář a režie Marie Poledňáková.

17.10 – LÁSKA ROHATÁ

Jiří Mádl jako hodný čert nešika a Jiřina Bohdalová jako jeho čertovská babička v pohádce s čerty, láskou nebeskou, očima z ryzího zlata a hlavně s náručí plnou humoru (2009). Dále hrají: T. Pauhofová, N. Konvalinková, P. Zedníček, M. Hádek, M. Táborský a další. Scénář K. Žalud. Kamera V. Holomek. Režie Hynek Bočan.

20.00 – TAJEMSTVÍ STARÉ BAMBITKY

Co se stane, když jediný spravedlivý loupežník pověsí řemeslo na hřebík? Tomáš Klus v roli zamilovaného prince, který si lásku prosté dívky musí zasloužit a dokázat, že může vládnout království i bez chamtivých rádců. Pohádka České televize s písničkami. Dále hrají: K. Janovičová, O. Vetchý, M. Vladyka, J. Lábus, T. Kostková, J. Čenský, P. Štěpánek, V. Cibulková, L. Sobota a další. Scénář E. Gogela. Kamera T. Kresta. Režie Ivo Macharáček.

23.10 – KOTVA U PŘÍVOZU

Jana Šulcová v populárním komediálním filmu o televizní hlasatelce, která s přehledem zvládá svou profesi, řízení rodiny i stavby domu nad přívozem (1980). Dále hrají: P. Haničinec, M. Vladyka, V. Skalská, L. Pešek, J. Kačer, D. Kolářová, V. Galatíková, M. Štěpánek, J. Krampol a další. Kamera P. Polák. Scénář a režie Marie Poledňáková

22.20 – CO VLASTNĚ ŽENY CHTĚJÍ

Pět volně propojených komorních příběhů rozdílných žen a jejich potýkání se s životními problémy. Americký film (1999). Hrají: G. Closeová, C. Diazová, C. Flockhartová, K. Bakerová, A. Brennemanová, V. Golinová, H. Hunterová, M. Craven, G. Hines a další. Scénář a režie Rodrigo Garcia.

14.15 – JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY

Tomáš Holý v pokračování příběhu malého Vaška, jeho tatínka, maminky a „nového“ dědy. Český televizní film oceněný Zlatou nymfou na MTF Monte Carlo (1978). Dále hrají: J. Preissová, F. Němec, J. Karlík, J. Dítětová a další. Kamera P. Polák. Scénář a režie Marie Poledňáková.

16.55 – ČERT VÍ PROČ

Pohádka o království, kde slušnost a úctu k lidem nahradila láska k moci a penězům (2003). Koprodukční film ČT. Hrají: T. Pauhofová, I. Janžurová, Š. Kubišta, I. Shvedoff, J. Somr, C. Kassai, J. Lábus, E. Holubová, P. Liška a další. Scénář R. Vávra a O. Šulaj. Kamera R. Greičius. Režie Roman Vávra.

20.00 – LVÍ KRÁL

Zřejmě nejpopulárnější, ručně kreslený animovaný film všech dob s oscarovou peckou Eltona Johna „Can You Feel the Love Tonight“. Dobrodružný rodinný muzikál z dílny Walta Disneye je dílem režisérů Roba Minkoffa a Rogera Allersa. Získal dva Oscary. Námět vychází z příběhu dánského prince Hamleta Williama Shakespeara. Odehrává se na africké savaně v říši zvířat. Zdivočelé stádo hnané na Scarův příkaz potměšilými hyenami by bezbranného Simbu určitě zadupalo do země, kdyby jej nezachránil jeho otec Mufasa. Při zoufalé záchraně však zahyne…

21.30 – ČOKOLÁDA

Komedie o tom, jak jediné sladké sousto dokáže změnit člověka, lidské vztahy i celé město. Je příběhem pokušení, odříkání a rozvíjejíceích se citů – komedií o vznikající maloměstské válce plné jiskrných vášní a strachu způsobených otevřením tajemného obchodu s čokoládou. Juliette Binocheová v britsko-americkém romanticko-psychologickém filmu (2000). Dále hrají: J. Denchová, A. Molina, J. Depp, L. Olinová a další. Režie Lasse Hallström.

20.30 – MORGIANA

Iva Janžurová exceluje v dvojroli sester ve filmovém přepisu novely Alexandra Grina o půvabu a ošklivosti, o nenávisti a lásce (1972). Dále hrají: J. Abrhám, N. Divíšková, P. Čepek, J. Somr, J. Kodet, J. Lír, I. Palúch a další. Scénář V. Bor a J. Herz. Režie Juraj Herz. Romantický příběh se odehrává na přelomu století v nádherné přímořské krajině. Krásná a neskonale laskavá dívka dlouho netuší, že její sestra, která jí závidí tělesný půvab, pravidelně chystá pomalu a nenápadně fungující jed…

16.30 – KOZÍ PŘÍBĚH – POVĚSTI STARÉ PRAHY

První český 3D animovaný film. Veselý příběh vypráví o Kubovi a jeho neustále žvanící Koze. Láska k městské dívce Máce zavede Kubu až k práci na legendárním Staroměstském orloji. Celý příběh je protkán příběhy staropražských legend (2008). Koprodukční film ČT. Kozu mluví J. Lábus, Kubu M. Hádek a další postavy M. Bočanová, M. Dlouhý, K. Heřmánek, P. Pelzer, J. Přeučil, V. Preiss, M. Táborský a další. Výtvarník, kamera a režie Jan Tománek.

20.00 – DEŠŤOVÁ VÍLA

Výpravná filmová pohádková pouť za láskou a odpuštěním. Dokáže Květuška přesvědčit nadpozemské bytosti, mocné živly i samo Slunce a vrátit svému kraji vodu, dokáže uhájit svou lásku k Ondrovi? Koprodukční film ČT. Na motivy pohádky T. Storma napsal Jan Míka. Hrají: Hrají: L. Vlasáková, E. V. Kerekes, J. Gottwald, M. Donutil, S. Stašová, J. Dulava, J. Sedláčková, M. Labuda, M. Dejdar, S. Zindulka a další. Režie Milan Cieslar.

21.35 – MALOSTRANSKÉ HUMORESKY

Karel Heřmánek, Petr Nárožný a Josef Kemr v úsměvném povídkovém filmu s atmosférou Malé Strany normalizačních let (1995). V komedii podle stejnojmenné knihy Karla Pecky hrají A. Goldflam, R. Hrušínský, J. Synková, J. Švandová, J. Paulová, V. Postránecký, P. Nový, L. Kostelka, V. Dlouhý, V. Jeníková, L. Skořepová, I. Racek a další. Kamera L. Hendrych, A. Šurkala a I. Zachariáš. Režie: Zdeněk Gawlik, Jan Pecha a Jaromír Polišenský

23.05 – RÁNO BUDEME MOUDŘEJŠÍ

O hledání vzájemného porozumění v čase Vánoc (1977). Hrají: J. Hlaváčová, L. Pešek, B. Waleská, P. Čepek, B. Navrátil, G. Vránová, M. Motlová, A. Procházka a další. Scénář E. M. Kavanová. Kamera A. Nožička. Režie Eva Sadková.

20.00 – PRÁZDNINY V ŘÍMĚ

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Audrey Hepburnová a Gregory Peck v americké romantické komedii, oceněné třemi Oscary (1953). Dále hrají: E. Albert, H. Power, H. Williams a M. Rawlingsová. Režie William Wyler

12.30 – CO TAKHLE SVATBA PRINCI? / AŤ PŘILETÍ ČÁP, KRÁLOVNO!

Hudební pohádka o princi, který si nakonec přece jen vybral nevěstu podle svého srdce (1986). Hrají: M. Vladyka, I. Andrlová, J. Bohdalová, P. Nárožný, J. Švehlová, J. Kretschmerová, K. Černoch, L. Křiváček a další. Zpívají I. Bartošová, H. Janků, M. Holanová a další. Scénář J. Chalupa. Kamera A. Kovács. Režie Jiří Adamec. Po prvním díle následuje pokračování z roku 1988.

15.35 – SILVESTR SVOBODNÉHO PÁNA

Crazy komedie s Josefem Abrhámem a Libuší Šafránkovou v hlavních rolích (1979). V jednom bytě se shodou náhod a nekalých úmyslů souseda Oskara sejde plno žen. Dále hrají: J. Somr, P. Nárožný, A. Vránová, D. Veškrnová a další. Scénář G. Oplustil a J. Krejčík. Kamera A. Navara. Režie Jiří Krejčík.

15.45 – BOHÁČ A CHUDÁK

Situační pohádková komedie na motivy K. J. Erbena. Trikově náročný příběh vypráví o dvou bratrech, věrné Bídě a ukrytém Štěstí (2005). Hrají: J. Bohdalová, J. Prachař, M. Slaný, V. Postránecký, J. Hrušínský, A. Elsnerová a další. Kamera P. Polák. Scénář a režie Zdeněk Zelenka

17.00 – SATURNIN

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Oldřich Vízner a Ondřej Havelka ve filmovém zpracování slavného humoristického románu Zdeňka Jirotky (1994). Dále hrají: L. Zedníčková, L. Lipský, M. Lasica, J. Synková, P. Vacek a další. Scénář M. Wagnerová a J. Věrčák. Kamera J. Špelda. Režie Jiří Věrčák

20.00 – KUKY SE VRACÍ

Dobrodružný film oscarového režiséra Jana Svěráka o neobyčejné cestě plyšového medvídka Kukyho zpět ke chlapci Ondrovi. V lese, kam Kuky zabloudí na svém útěku ze skládky, platí mezi jeho bizarními obyvateli zcela jiná pravidla, nežli ve světě lidí a je těžké neupadnout do některé z pastí. Koprodukční film ČT. Autorem námětu, scénáře a režisérem filmu je Jan Svěrák – jeden z nejvýraznějších českých režisérů porevolučního období. Snímek je kombinací hraného a loutkového filmu. Jeho výtvarníkem je Jakub Dvorský – výrazná osobnost brněnské výtvarné scény. Ondru hraje Ondřej Svěrák, postavy dospělých Oldřich Kaiser, Kristýna Nováková a další. Loutkám propůjčili hlasy Ondřej Svěrák, Zdeněk Svěrák, Jiří Macháček, Petr Čtvrtníček, Jiří Lábus a další. Kamera Vladimír Smutný, hudba Michal Novinski, zvuk Juraj Mravec a Jakub Čech, střih Alois Fišárek, architekt Jan Vlasák, realizace loutek Robert Smolík, loutky vodili Radek beran, René Krupanský, Zuzana Bruknerová a další

Ke stažení: Nadělte si Vánoce s ČT (PDF prezentace) stáhnout pdf

ZDROJ: TOTALFILM.cz, ČESKÁ TELEVIZE, tiskové oddělení

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast