Filmové premiéry od 5. ledna

První premiérový týden roku 2012 otevírá pokračování blockbusteru SHERLOCK HOLMES: HRA STÍNŮ, drama LOURDY, další francouzský snímek LE HAVRE režiséra Aki Kaurismäkiho, road movie KONEC ROBERTA MITCHUMA, francouzský thriller PŘEPADENÍ a švédský dokument BLACK POWER.

SHERLOCK HOLMES: HRA STÍNŮ (USA 2011)

Sherlock Holmes býval nejchytřejším mužem salónu… až dosud. Na scéně je ovšem nový kriminalistický mozek – profesor Moriarty (Jared Harris), který se intelektuálně Holmesovi nejen vyrovná, ale jeho cit pro špatnost spolu s naprosto chybějícím pocitem svědomí mu vlastně může pomoci slavného detektiva předstihnout. Když najdou rakouského korunního prince mrtvého, podle důkazů, jak je interpretuje inspektor Lestrade (Eddie Marsan), to vypadá na sebevraždu. Ale Sherlock Holmes usuzuje, že princ se stal obětí vraždy, která je navíc pouze kouskem větší a daleko a zlověstnější záhady, kterou zkonstruoval profesor Moriarty. Při výkonu služby spojené se zábavou Holmes najde stopu v podzemním pánském klubu, kde Holmes spolu se svým bratrem Mycroftem Holmesem (Stephen Fry) zapíjejí poslední noc svobody Dr. Watsona. Právě tady se Holmes seznámí se Sim (Noomi Rapace), cikánskou kartářkou, která vidí víc, než prozrazuje. Vyšetřování se stává ještě nebezpečnějším, když se Holmes, Watson a Sim dostávají na starý kontinent. Prohnaný Moriarty je pořád o krok napřed a spřádá sítě smrti a zkázy. Všechno je součástí většího plánu, který, pokud vyjde, změní celé dějiny.

Recenze: SHERLOCK HOLMES: HRA STÍNŮ

SHERLOCK HOLMES: A GAME OF SHADOWS
Akční / Mysteriózní / Krimi / Dobrodružný
USA, 2011, 129 min
Režie: Guy Ritchie
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Noomi Rapace, Stephen Fry, Jared Harris, Kelly Reilly, Eddie Marsan, Geraldine James, Gilles Lellouche, Sebastian Moran

LURDY

Christine je téměř celý život připoutána na invalidní vozík. Tím, že se cítí být sama, vydá se na výlet do Lurd, ikonického města poutníků v Pyrenejském pohoří. Jednoho rána se probudí zdánlivě vyléčená.
Film Lurdy je krutým příběhem. Nemocní lidé z celého světa přichází na toto posvátné místo s vírou, že získají zpět své zdraví, protože Lurdy jsou považovány za místo zázraků, nadějí, pokoje a uzdravení se pro mnoho zoufalých a umírajících lidí. Ale cesty boží jsou nevyzpytatelné a naděje, která je tak blízko smrti, se může naplnit, což se zdá absurdní ve chvíli, kdy se život ubírá ke svému konci. Lurdy jsou scénou, na které se odehrává lidská komedie.

LOURDES
Drama
Rakousko / Francie / Německo, 2009, 96 min
Režie: Jessica Hausner
Hrají: Sylvie Testud, Léa Seydoux, Bruno Todeschini, Elina Löwensohn

LE HAVRE (Fin, Fra, Něm 2009)


Příběh sympatického čističe bot, který dávno rezignoval na své umělecké literární ambice, se odehrává ve francouzském přístavním městě Le Havre. Hlavní hrdina Marcel Marx žije šťastně ve své čtvrti s milovanou ženou Arlettou, tráví čas ve svém oblíbeném baru, až do okamžiku, kdy mu osud vrhne do cesty třináctiletého afrického mladíka na útěku. Marcel se rozhodne zachovat jako správný muž a chlapce uchránit před policií a následnou deportací.

Komedie / Drama
Finsko / Francie / Německo, 2011, 93 min
Režie: Aki Kaurismäki
Hrají: André Wilms, Jean-Pierre Darroussin, Jean – Pierre Léaud, Kati Outinen, Blondin Miguel, Elina Salo, Pierre Étaix, Laïka

KONEC ROBERTA MITCHUMA (Fra,Nor, Bel, Pol 2011)

Road movie, v níž se na festival za polárním kruhem vydává herec a jeho agent, aby vyhledali legendárního režiséra a přesvědčili ho ke spolupráci. Film natočený v evropské koprodukci vzdává hold stylu režiséra Jima Jarmusche. Kulisu velkých průmyslových předměstí a špinavých motelů snímá kamera Tima Salminena, dlouholetého spolupracovníka Aki Kaurismäkiho, v dlouhých záběrech bez jízd. Výrazné herecké typy vybrané s ohledem na jejich zvláštní fyziognomii a neustálé balancování na hranici mezi ironií a vážností potěší právě Jarmuschovy fanoušky.

ČESKÝ TRAILER PŘIPRAVUJEME

ROBERT MITCHUM EST MORT
Drama / Road movie
Francie / Norsko / Belgie / Polsko, 2011, 91 min
Režie: Olivier Babinet, Fred Kihn
Hudba: Étienne Charry
Hrají: Olivier Gourmet, Pablo Nicomedes, Bakary Sangaré, Danuta Stenka, Wojciech Pszoniak, André Wilms, Ewelina Walendziak, Maria Bock, Étienne Charry

PŘEPADENÍ (Francie 2010)

V prosinci 1994 čtyři teroristé Ozbrojené islámské skupiny (GIA) unesli letadlo společnosti Air France na letišti v Alžíru s 227 osobami na palubě. Teroristé požadovali osvobození svých spolubojovníků a okamžitý vzlet letadla. Teprve po dlouhých diplomatických vyjednáváních mezi francouzskou a alžírskou vládou a popravě 3 cestujících opustilo letadlo Alžír, muselo však přistát na letišti v Marseilles-Provence, protože nemělo dostatek paliva pro let do Paříže. Film sleduje tři postavy, Thierryho, člena GIGN, Carole Jeanton, ambiciózní technokratku z ministerstva zahraničí, a Yahia Abdallaha, odhodlaného džihádistu.

ČESKÝ TRAILER PŘIPRAVUJEME

L´ASSAUT
Akční / Thriller
Francie, 2010, 95 min
Režie: Julien Leclercq
Hudba: Jean-Jacques Hertz, François Roy
Hrají: Vincent Elbaz, Grégori Derangère, Mélanie Bernier, Philippe Bas, Aymen Saïdi, Marie Guillard, Mohid Abid

BLACK POWER (Švédsko 2011)

60. – 70. léta znamenala pro řadu obyvatel Ameriky revoluci. Černošská komunita se razantně přihlásila o svá práva. Nejednalo se jen o rasový význam, ale zejména o ekonomický a politický systém. Hnutí Black Power začalo zakládat politické a kulturní instituce, aby podpořilo společné zájmy černochů a vyzdvihlo tak své hodnoty. V té době se švédští novináři rozhodli o tomto hnutí natočit dokument. Ze své vnější perspektivy pořídili fascinující nahrávky těch, kteří ve své době hodně znamenali: Stokely Carmichael, Bobby Seale, Huey P. Newton, Angela Davis, Eldridge Cleaver ad., stejně jako aktivity skupiny Black Panther.

ČESKÝ TRAILER PŘIPRAVUJEME

Dokumentární
Švédsko, 2011, 100 min
Režie:
Göran Olsson
Hrají:
Erykah Badu, Harry Belafonte, Danny Glover

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.