Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Rozhovor | Meryl Streepová o své roli v ŽELEZNÉ LADY

Meryl Streepová doslova před pár hodinami získala svého třetího OSCARA za skvělý výkon ve filmu ŽELEZNÁ LADY (THE IRON LADY). V rozhovoru se dozvíte, jak se jí natáčení filmu líbilo a jaká poznání si odnesla ze ztvárnění této velké historické osobnosti. V článku navíc najdete exkluzivní fotografie, které jste jinde na českých serverech neviděli.

Meryl Streepová na 84. výročních cenách akademie

Ve filmu jsou dvě témata lásky, když ji člověk získá a ztratí. A dvě témata moci, když ji člověk má a pak zase už nemá. Které pro vás bylo důležitější? 

Myslím, že pokud film uspěje, tak uspěje protože některé velmi důležité a napjaté chvíle jejího politického života jsou vyváženy okamžiky z jejího osobního života, které pro ni měly také velký dozvuk. Snažili jsme se natočit film o celé lidské bytosti.
Margaret uvádí, že pokud děláte těžká rozhodnutí, lidé vás budou v tu chvíli nenávidět, ale po generace vám pak budou děkovat. A tímto způsobem musí lídr vždycky uvažovat, ale takhle musí také uvažovat matka, musí si myslet, ano, teď to bolí, ano, teď mě nenávidí mě za to, jak ji omezuji, ale jednou mi poděkuje. Myslím si, že se jedná o podobné obavy. Máte-li krátkodobé myšlení, jste populární politik, ale v dlouhodobé perspektivě si pak naše názory musíme poopravit.

Meryl Streepová přebírá v neděli v noci svého třetího Oscara.

Film je překvapivě nepolitický. Myslíte si, že to diváky překvapí?

Nepřišla jsem k tomuto filmu s politickým programem o Margaret Thatcherové. Abych byla upřímná, o její politice jsem toho věděla překvapivě málo. Věděla jsem, že její politika byla v souladu s mnoha politikami prezidenta Reagana, které jsem znala lépe, ale její politika se v mnohém od jeho lišila.

Meryl Streepová přijímá gratulace

Tak mě zajímalo víc, co znamenala její politická rozhodnutí pro ni jako pro člověka. Co nejpřesněji jsme se snažili znázornit, proč ji za její politiku nenáviděli. A dále jsme se snažili co nejpřesněji vystihnout důvod, proč si mnoho lidí myslelo, že je skvělá politička.
Ale víc jsme se zabývali tím, jaké oběti pro člověka přináší tento druh rozhodování. Když jste vůdcem a na krku máte veškerou odpovědnost, co to s vámi jako s člověkem udělá a kolik energie je potřeba mít, abyste zůstali pevní?

Přepis děkovné Oscarové řeči Meryl Streepové

Ach můj Bože, No dobře. Děkuju vám moc. Děkuju. Děkuju. Když jsem slyšela moje jméno, tak jsem si říkala, jak lidé napříč Amerikou říkají: „Bože, to snad ne, zase ona, proč proboha!?“ Ale víte co? Čert to vem:) Každopádně. Ještě než mou děkovnou řeč přeruší závěrečná hudba a nebude mě slyšet, tak musím hlavně poděkovat svému manželovi Donovi. A také svému druhému partnerovi Royovi Hellandovi, který mě provází 37 let, už od našeho prvního společného filmu Sophiina volba a všechna tahle práce vyvrcholila jeho Oscarem za skvělou a nádhernou práci na Železné lady. Mezi tím je 30 let.
Myslím, že tady jsem dnes naposled a tak bych ještě chtěla poděkovat všem svým kolegům, přátelům. Když se podívám za sebe, vidím své staré přátele, ty nové a především si uvědomuji, že přátelství a láska nám pomáhá sdílet to všechno a dělat dobré filmy.
Přátelé, děkuji vám všem za svou neuvěřitelnou kariéru. Děkuji moc. Děkuji.

Meryl Streepová s manželem Donem Grummerem na plese po udílení cen

Hrajete Margaret v  rozpětí přes  40 let, to muselo být neuvěřitelně náročné.

Je to výzva hrát někoho přes 40 let, ale jakmile dosáhnete mého věku, stále si myslíte, že vám je 20, takže to není tak velký problém.  Já si pořád myslím, že některé části z toho, když mi bylo 16 nebo 26 nebo 36 nebo 46 nebo 56 ve mě zůstaly. Takže máte přístup ke všem lidem všech věkových kategorií, kterými jste už prošla, to je velká výhoda, pokud nějaká vůbec ve stárnutí existuje.
Byla to skvělá příležitost. Obvykle máte filmy jen v jednom konkrétním čase, ale tohle byl film, který se musel ohlédnout zpátky za celým životem a to mě na tom filmu hrozně bavilo.
Měla bych také zmínit, že kromě úžasné práce J. Roy Hellanda a Marese Langanové, vytvoření staré Margaret se povedlo i díky vynikající transformaci od Marka Couliera.

Colin Firth zlatou sošku Meryl Streepové předával

Domníváte se, že si lidé po shlédnutí filmu upraví názor na Margaret Thatcherovou?

Já nevím, jestli budou lidé přehodnocovat svůj názor na její politiku, ale alespoň pochopí ty tlaky, které kolem ní byly, A proč se zdálo, že v době kdy předložila svou odpověď, byla tato odpověď zamítnuta. Myslím, že  alespoň tohle člověk uvidí.
A poté, co odpověď, kterou reprezentovala byla odmítnuta, uvidíte člověka, který s tím žije celé roky. A stejně jako všichni ostatní, si to v hlavě promítá, co to bylo … Vzpomínáš si na tohle? A  na tohle?

Meryl Streepová na Backstage pro média

Co bylo na natáčení tohoto filmu nejlepší?

Na natáčení tohoto filmu bylo nejlepší, že zde byla možnost podívat se na celý život. Protože v tomto bodě života se ohlížíte a přemýšlíte o celé minulosti. Někdy je to ohromující, jak velký život může být, nabitý událostmi, které se v té době zdají významné.
A pak si také uvědomíte, že to, co je důležité, je dnešní den, tato chvíle, kde právě jsme teď. Mohli byste namítat, že jedinou důležitou věcí je, abyste skutečně žili a byli přítomni  ve svém životě  v danou chvíli, ve které se nacházíte, a to je snad nejtěžší věc na světě. Chci říct, že zen toho všeho je skutečně žít tam, kde jste, cítit to, být u toho.
Všichni říkáme, když jsme mladí, co nikdy neuděláme, ale všichni máme stejný osud, který začíná a končí. Je to neobvyklé, když film směřuje k momentu, kdy osud končí. Obvykle se filmy zaměřují na vrchol života. A my se díváme na to, co to znamená mít ohromný, velký, plný život a pak vidíme, jak odeznívá. Myslím, že je to jako báseň, nemyslíte?

Vítězná čtyřka (Ch. Plummer, O. Spencer, M. Streep, J. Dujardin)

TOTALFILM.CZ/BIOSCOP
Foto: Ivan Vejar, Todd Wawrychuk  / ©A.M.P.A.S.
Zákaz kopírování fotografií a textu bez vědomí redakce.
Všechna práva stran vyhrazena. 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast