Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | ZKRAT

Mallory Kane je tajnou vládní agentkou, která pracuje v těch nejnebezpečnějších a nejšpinavějších koutech světa. Její mise bývají na hraně zákona. S kolegy osvobodí čínského novináře, ale někdo ji zradí a evidentně ji chce zlikvidovat. Stane se terčem zabijáků, kteří znají každý její krok, a aby přežila, musí dopadnou ty, jenž jí zradili.

Žena, ke které byste se měl chovat slušně...

Nejnovější Soderberghův film se rozhodně řadí mezi nejlépe obsazené filmy letošního roku. Nebo lépe řečeno, na pár metrech čtverečných je tu velká hustota hvězd. Po úspěšně překonané nemoci byl obsazen Michael Douglas, i když jeho angažmá tu není příliš výrazné a poměrně zapomenutelné. Hlavní postavu hraje začátečnice, přesto jistá a krásná Gina Carano (Mallory). Její dva protivníky Channing Tatum a Michael Fassbender. Nezanedbatelnou roli má i Antonio Banderas či Bill Paxton.

Michael Douglas se vrací

Steven Soderbergh sám je diskutabilní tvůrce, jehož tvorba osciluje mezi vynikajícími snímky (Erin Brokovich) až k trapnostem (Berlínské spiknutí). Držitel Oscara za Traffic – nadvláda gangů tentokrát natočil velmi slušný, divácky přitažlivý akční, svižný snímek, kterému ale přece jen něco chybí a je částečně instantní.

Zápletka filmu rozhodně není nijak překombinovaná a určitě se v ní neztratíte. Prostě a jednoduše: někdo vás zradí, jde vám o život, a protože na to máte, zlikvidujete je a pomstíte se.
Scénář tedy nic moc. Nic vás nepřekvapí, ale možná je to i dobře.

Channing Tatum

Vyzdvihnout zaslouží zajímavá kamera a především skvělý střih. Znáte ty záběry bitev či pěstních soubojů, kdy vlastně nevíte co se na plátně děje, protože kamera je roztřesená a střih tak překotný, že jste vlastně na konci takových scén překvapeni, jak to vlastně dopadlo? Tak ve Zkratu se vám to rozhodně nestane.

Michael Fassbender a Gina Carano

Souboje jsou evidentně výborně choreograficky secvičeny a nepůsobí to ani nijak  hraně, protože „agenti“ jsou přece vycvičeni k tomu, aby byly profesionální rváči. Proto odpouštím mírně wrestlingový dojem z těchto bitek. Koneckonců podívat se na to jak „ženská“ „natrhne prdel“ 188 cm vysokému svalovci (Channing Tatum) je zajímavé a díky hlavní představitelce to nepůsobí vůbec směšně a už vůbec ne neuvěřitelně.

Antonio Banderas

Každopádně s lepším scénářem a s režisérovou invencí by šlo ze ZKRATU vytřískat mnohem víc akce a především uvěřitelnějších momentů, vyhnout se určitým nelogičnostem v chování postav či připojit víc absurdních scén „se srnkou v autě“.
Určitě je třeba pochválit představitelku hlavní role, kameramana, střihače, hudbu a možná i režiséra, který se evidentně opravdu snažil.
V kině se nudit nebudete.

Alex, totalfilm.cz
Foto: HCE (c) 2012 

ZKRAT (HAYWIRE)
PREMIÉRA: 8. BŘEZNA 2012 (HCE)
Akční / Thriller
USA, 2011, 93 min
Režie: Steven Soderbergh
Hudba: David Holmes
Hrají: Gina Carano, Michael Douglas, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Channing Tatum, Bill Paxton, Antonio Banderas, Michael Angarano, Mathieu Kassovitz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast