Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Natočte minutovou předělávku svého oblíbeného filmu a vyhrajte skvělé ceny

Pokud jste nadšení amatérští filmaři, je tu soutěž, která několik let probíhá ve světě a druhým rokem i v České republice. Projekt Jameson Done i 60 Seconds chce od vás poutavá a umělecká videa s nadhledem. Pro inspiraci se můžete podívat na video loňského českého finalisty Petra Brunnera, který natočil minutového Forresta Gumpa. 

Vítězka loňského ročníku Indira Suleimenová z Kazachstánu, na její video se podívejte v článku níže

Vaším úkolem je zpracovat svůj oblíbený film a vtěsnat jej do pouhých 60 vteřin. Bližší informace o podmínkách účasti v soutěži se dozvíte přímo zde, na stránkách projektu. Ale pozor, čas máte už jen do poloviny června!
Irská whiskey Jameson vyzývá všechny filmové fanatiky, fanoušky a nadějné budoucí režiséry k účasti v každoroční soutěži amatérských filmařů Jameson Done in 60 Seconds. Na účastníky i výherce soutěže čekají lákavé ceny. Porotou vybraní tvůrci tří nejlepších videí budou pozváni do stylového stanu Jameson Festival Lounge na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a bude jim zajištěno luxusní ubytování.

Český vítěz minulého ročníku Petr Brunner (vlevo)

Český vítěz získá zájezd do Londýna, kde se utká o celkové vítězství v mezinárodním kole soutěže v rámci prestižních filmových cen Jameson Empire Awards. Získává tak jedinečnou možnost ocitnout se na pódiu po boku největších filmových hvězd, zúčastnit se zajímavých filmových workshopů a, kdoví, třeba také představit svůj vysněný projekt vlivnému tvůrci nebo producentovi.

Vítěz loňského premiérového ročníku, Petr Brunner, který porazil se svým animovaným Forrestem Gumpem 38 dalších českých snímků tuto možnost dostal v březnu letošního roku na Jameson Empire Awards 2012 za účasti takových hvězd, jakými jsou Tim Burton, Danny DeVito, Ron Howard, David Yates, Gary Oldman, James McAvoy či Michael Fassbender.

Na další videa z minulého ročníku se podívejte zde.

Rozhovor s Petrem Brunnerem

Petr Brunner (21) je obyčejný mladý kluk, který má rád film a občas pro zábavu natáčí vtipná videa. Minulý rok vyhrál se svou minutovou verzí Forresta Gumpa české kolo mezinárodní soutěže Jameson Done in 60 Seconds, díky kterému se podíval na předávání cen Jameson Empire Awards v Londýně. Povedlo se mu to i přesto, že on sám ani neuvažoval o tom, že by mohl postoupit.

Ahoj Petře, můžeš se nám stručně přestavit?

Ahoj, v červenci mi bude 22 let, momentálně žiju v Liberci a pracuji jako prodavač v obchodním domě, kde prodávám zábavnou pyrotechniku.

Petr Brunner

 

Takže nejsi profi filmař?

Kdepak, jsem fanoušek a filmy mám rád, rád točím vlastní videa, ale neživím se tím.

A jak jsi se dozvěděl o soutěži Jameson Done in 60 Seconds?

Viděl jsem soutěžní video Pomáda in 60 sec, které se mi líbilo, tak jsem si řekl, že bych to měl zkusit taky. V tu dobu pro mě ale byla hlavní motivace výhra dvou režisérských židlí Jameson, které jsem chtěl. Vůbec jsem nepočítal s tím, že bych měl šanci se dostat se mezi tři finalisty. Potom mi nějakou dobu trvalo vybrat ten správný film, který bych chtěl převyprávět. Vlastně mi ten výběr trval déle než práce na samostném videu (smích)…

Mezi kterými filmy jsi se rozhodoval?

Přemýšlel jsem o Predátorovi, Počátku nebo Vykoupení z věznice Shawshank. Potom jsem se ale podíval na ostatní videa přihlášená do soutěže a některé filmy, které jsem chtěl původně dělat, jsem už mezi nimi našel a vypadaly tak dobře, že jsem si řekl, že tam bych se už snažil zbytečně.

Nakonec tedy zvítězil Forrest Gump…

Ano, času už bylo málo, tak jsem si vybral Forresta, což je jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

Petr Brunner

A jak tě napadlo udělat video z lega?

Ten byla vlastně znouzectnost, protože jsem měl už jenom 3 dny do uzávěrky soutěže a na shánění lidí kostýmů a prostorů už nebyl čas. Lego mi tohle hodně usnadnilo, ale na druhou stranu mi to dalo taky pěkně zabrat, protože to ode mě vyžadovalo hodně trpělivosti. Natáčel jsem na stop-motion, takže jsem vlastně netočil ale fotil, každá vteřina měla myslim 16 snímků a celkově jsem nafotil přes 1000 fotek.

Pracoval jsi na videu sám nebo ti někdo pomáhal?

Film jsem si dělal celý sám, ale moje přítelkyně mi nadabovala Jenny a kamarád Vojta mi půjčil lego. Celý film jsem uploadoval asi 30 minut před uzávěrkou!

Jak jsi si potom užil festival ve Varech a Londýn?

Ve Varech to bylo skvělé a to samé platilo o Londýnu, kde jsem byl asi popáté, žije tam sestra s manželem, takže jsem měl o to větší radost, že je zase uvidím.

Co sis užil v Londýně nejvíc?

Hotel byl prvotřídní a obědy a večere stály za to. Určitě doporučuji všem at se zúčastní soutěže, protože to byla skvělá zkušenost. Londýn je skvělé město, kde se nedá nudit. Moc se mi taky líbil SFX worskhop a návštěva filmového muzea. Navíc jsem měl možnost vidět všechny soutěžní filmy. Některé byly vynikající, např. Kmotr vypadal jako profesionální film. Animovaný Indiana Jones by užasný a District 9 jako verze s klauny byl také výborný.

Michael Fassbender na Jameson Empire awards

Potkal jsi na udílení cen a Empire Awards někoho, kdo tě hodně zaujal?

Na Empire Awards byl témeř každý, koho si dovedete představit – Tim Burton, Danny De Vito, Michael Fassbender a další. Porotci soutěže byli také skvělí, hlavně Chris O’Dowd, irský komik a hvězda seriálu IT Crowd, s kterým jsem si i popovídal. Po tom, co viděl mojí minutovou verzi Forresta Gumpa, mi říkal, že miluje lego, že si s ním poslední dobou hodně hraje.

Na co se chystáš teď?

Chtěl bych v rámci soutěže připravit Blade Runnera do 60 vteřin v lego verzi, tak doufám, že to stihnu. Filmem se zabývám i teď – mám vlastní youtube kanál, který pravidelně sleduje kolem 3000 lidí a jsem ve skupině videobloggers.cz, která se zabývá natáčením vlogů a videa. Dokonce jsem nedávno se třemi zakladateli tohoto webu vyhrál soutěž Evropy 2 o 100 tisíc. Obecně mě hodně baví všechno kolem filmu, natáčení a vizuálních efektů…doufám, že se tím jednou budu živit!

Tak přejeme hodně štěstí!

připravil: Totalfilm.cz/Bauer Consumer Media Company/M-Ocean
Foto/Video: Jameson

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast