Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | TEMNÉ STÍNY

Tim Burton spolu s Johnnym Deppem se rozhodli vzdát hold a poctu legendárnímu televiznímu seriálu, který jsme u nás nikdy neviděli. Temné stíny byl populární seriál, který vtrhl na americké obrazovky koncem 60. let. Rodina Colinwoodových se tedy na světě objevila poměrně dávno. A nyní se vrací v burtonovské stylizaci s neodolatelným Deppem.

JOHNNY DEPP (Temné stíny)

Seriál Temné stíny byl vlastně soap opera a měl přes 1200 epizod. Film Warner Bros má slabé dvě hodinky. I tak se ale rodina Collinwoodových představí v plné kráse.
Barnabas Collins odjel se svou matkou a otcem z anglického Liverpoolu do Ameriky, kde začal zcela nový život. Po dvaceti letech je Barnabas bohatý a mocný pán, žije v městě Collinsport – ve státě Meine, a také je středem pozornosti místních žen.

Temné stíny

Ovšem jednoho dne citově ublíží služebné Angelique Bouchard, která má silnou čarovnou moc. Angelique Barnabase prokleje a stvoří z něj upíra. O dvě stě let později se Barnabas dostane ze své hrobky a přichází do naprosto proměněného světa roku 1972. Zcela šokován novou dobou a zvyky se vrací na panství Collinwood a zjistí, že z kdysi velkolepého panství jsou dnes jen ruiny. Seznamuje se se svými potomky a pomalu se zabydluje…

Nový snímek Burtona je spíše než typická režisérova obrazová stylizace vtipnou sebeprezentací upíra Barnabase v podání Deppa. Konfrontace moderního světa 70. let 20. století je samozřejmě vhodnou půdou pro spoustu vtipných momentů. Barnabass je typický svůdník konce 18. století, jehož styl je v moderních dobách poněkud nepatřičný.

Michelle Pfeiffer a Johnny Depp (Temné stíny)

Upírovi potomci velmi připomínají Addamsovu rodinu. Každý má své charisma a fluidum a vlastně každý z nich je bizarní postavičkou. Nejviditelnějšími v ansámblu jsou Michelle Pfeiffer (Elizabeth Collins Stoddard), která konečně vypadá opět dobře a sexy. Naposledy mne ve filmu ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK poměrně vyděsila. Skvělá je Eva Green (Angelique Bouchard), která si evidentně negativní roli velmi užívá. Green opravdu poslední dobou potvrzuje, že není jen krásná, že je především HEREČKA.
Helena Bonham Carter (Julia Hofmann) je jako psychiatrička skvostná a trvalé angažmá v každém manželově filmu si stoprocentně zaslouží!

Helena Bonham Carter (Temné stíny)

Výprava Ricka Heinrichse (Oscar Ospalá díra) i práce kostýmní výtvarnice  Gejšy či Alenky Colleen Atwood jsou vybroušeny téměř k dokonalosti. Režisér vybudoval skvělou atmosféru, dobrá je i hudba a špatný není ani scénář.

Mimořádně bohatou bonusovou nabídku pro vás připravilo Warner Bros studio. V tomto videoboxu můžete shlédnout několik rozhovorů a dokumentů o natáčení. Vše je v původním znění a ve full HD

Jistě jste po shlédnutí traileru pochopili, že se tentokrát nejedná o hutnou burtonovskou atmosféru s hororovými prvky. Temné prvky film jistě má, ale ve výsledku se jedná spíš o velkou vtipnou show. Přetavení některých prvků seriálu do dvouhodinového filmu.

Temné stíny

Někteří herci se netají, že jsou fanoušky původní předlohy. Na jejich nadšení a hereckých výkonech je to poznat. Pokud nic jiného, tak na nás z plátna rozhodně dýchá nadšení tvůrců.
Temné stíny rozhodně nejsou typickým filmem Tima Burtona, ale rozhodně jsou stravitelnější a svěžejší než přeslazená Alenka v říši divů.

-AC-  (c) Totalfilm.cz
Foto/Video: Totalfilm.cz, Warner Bros (c) 2012 Zákaz kopírování fotografií bez vědomí redakce.

TEMNÉ STÍNY (DARK SHADOWS)

PREMIÉRA: 10. KVĚTNA 2012 (WARNER BROS CZ)
Komedie / Fantasy
USA, 2012, 113 min
Režie: Tim Burton
Hudba: Danny Elfman
Hrají: Johnny Depp, Eva Green, Jackie Earle Haley, Michelle Pfeiffer, Christopher Lee, Bella Heathcote, Chloë Grace Moretz, Thomas McDonell, Helena Bonham Carter, Jonny Lee Miller, Hannah Murray, Alice Cooper, Jonathan Frid, David Selby, Lara Parker, Gulliver McGrath

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast