Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmové premiéry od 7. června

Všechny tituly tohoto týdne stojí za pozornost. Jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku PROMETHEUS Ridleyho Scotta nám možná poodhalí tajemství, kde se vzali legendární Vetřelci. Nejúspěšnejší francouzský film posledních let NEDOTKNUTELNÍ, nezávislý český film PŘÍBĚH Z PERIFERIE a BAJKONUR, film o obyvateíchl malé vesnice v Kazachstánu. Příjemnou zábavu!

PROMETHEUS (USA, 2012)

Dva mladí, úspěšní archeologové Elisabeth Shaw (Noomi Rapace) a Charlie Holloway (Logan Marshall-Green) objevili na různých místech Země několik jeskynních piktogramů z dávných civilizací a postupně se jim podařilo rozkrýt, že všechny piktogramy poukazují na jedno jediné místo ve vzdáleném vesmíru. S týmem dalších badatelů se tak na palubě kosmické lodi Prometheus vydávají na cestu, na jejímž konci chtějí nalézt odpovědi na nejzákladnější a nejniternější otázky lidského bytí.

Prometheus (Foto: Bontonfilm)

Oba však mají poněkud rozdílnou motivaci, proč se expedice účastní. Elisabeth věří, že lidstvo bylo stvořeno vyšší mocí a chce se se stvořiteli setkat a pochopit původ lidské existence, zatímco Holloway se převážně snaží uvést věci na pravou míru. Nikdo z posádky ovšem není připraven na nepředstavitelnou hrůzu, která na ně čeká a netuší, že právě oni budou muset svést děsivý boj o záchranu budoucnosti lidské rasy.

Prometheus
Sci-Fi / Akční / Horor
USA, 2012, 124 min
Režie: Ridley Scott
Hudba: Marc Streitenfeld
Hrají: Noomi Rapace, Guy Pearce, Michael Fassbender, Charlize Theron, Idris Elba, Sean Harris, Kate Dickie, Logan Marshall-Green, Rafe Spall, Benedict Wong, Patrick Wilson, Emun Elliott, Lucy Hutchinson

NEDOTKNUTELNÍ (FRANCIE, 2011)


Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství…

Nedotknutelní (35mm)

Komedie s dramatickou zápletkou o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. A o tom, že i nejméně pravděpodobné spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty může humorně zapůsobit na diváka a může se z něj stát kasovní trhák.

NEDOTKNUTELNÍ (INTOUCHALBLES)
Komedie / Drama
Francie, 2011, 112 minRežie: Olivier Nakache, Eric Toledano
Hudba: Ludovico Einaudi
Hrají: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot, Clotilde Mollet, Cyril Mendy, Emilie Caen, Sylvain Lazard

PŘÍBĚH Z PERIFERIE (ČESKO, 2012)

Ačkoliv předměstí vždy oplývalo kouskem dekadence, nikdy se z něj nevytratila touha po lásce, vztahu, touha po spřízněné duši. Touha, která by člověka dokázala vytáhnout z těch šedivých a pochmurných míst. První lásky, sídliště plná paneláků, místní kapely, rvačky a motorky, to všechno může být navždy nesmazatelně vryto do duše těch, kteří ve svých -nácti letech tímto šedým prostředím proplouvali – obzvláště v malém městě.

Příběh z periferie (D-Cinema)

Příběh vypráví o Radce a Honzovi, kteří vyrůstají na předměstí a prožívají svůj první zamilovaný vztah. Fandí jim jejich přátelé, obzvlášť jejich společný kamarád Jarda. Do jejich cesty ale vstoupí Radčiny „růžové brýle“ a vysněné ideály. Radka mění starou partu ze sídliště za motorkářskou bandu, kde také nachází novou lásku. Věci se ale nevyvíjí tak, jak si Radka představovala, a proto po čase zase mění prostředí a dostává se do blízkosti rockové kapely, a hlavně jejího zpěváka. Znamená to však, že už bude konečně šťastná?

Příběh z periferie
Hudební / Drama
Česko, 2012, 93 min
Režie: Karel Hřib
Hrají: Soňa Černá, Martin Čech, Jaromír Sýkora, Petra Libíková, Miroslav Žižka, Ladislav Výmola, Kateřina Čechová, Patrik Palkovič, Pavel Vrága

BAJKONUR (NĚMECKO, RUSKO, KAZACHSTÁN, 2011)

„Cokoliv spadne z nebe, to si můžete nechat.“ Tak zní nepsaný zákon kazašských stepí. Zákon náruživě dodržovaný obyvateli malé vesnice, kteří sbírají vesmírné trosky, které spadnou dolů z blízké vesmírné stanice Bajkonur. Posledními dvěma mladými členy vesnice jsou radiový operátor Iskander, známý jako Gagarin, a rázná Nazira.

Bajkonur (Film Europe)

Zatímco se Nazira snaží svým nekonvenčním chováním dát Iskanderovi najevo, že ho miluje, Iskander je evidentně zblázněný nejen do Bajkonurur a rozlehlého vesmíru, ale také do krásné Francouzsky Julie Mahé, jejíž cestu ke hvězdám sledují televizní kamery. Když Julie doslova „spadne z nebe“ v malé vesmírné kapsuli, je to Iskander, kdo ji najde v bezvědomí. Tím, že si Julia nedokáže na nic vzpomenout, je Iskander ochoten předstírat, že jsou zasnoubeni a obrátit starý zákon stepí ve svůj prospěch. Ale i ta nejromantičtější lež nemůže trvat navždy. A „Gagarin“ brzy nebude vědět, kam skutečně patří, a mnohem víc, ke komu.

Bajkonur (Baikonur)
Komedie / Romantický
Německo / Rusko / Kazachstán, 2011, 94 min
Režie: Veit Helmer
Hudba: Goran Bregović
Hrají: Alexander Asochakov, Marie de Villepin

připravil: totalfilm.cz, Bontonfilm, 35mm, D-Cinema, Film Europe (c) 2012

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast