Recenze | DONT STOP

Rok 1983. Bezvýchodnost situace v komunistickém Československu nutí mladé lidi utíkat od běžné každodenní šedivé reality jinam. Pro partičku mladých kluků před maturitou je tímhle útěkem hudba. Založí si vlastní punk – rockovou kapelu. Do tehdejšího Československa totiž Punk dorazil naplno. Nákup desek od veksláků a výměna nahrávek na školním záchodě jsou jen začátek.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým provokativním kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu. Deska London Calling od Clash jim ukáže ten správný směr. Vezmou elektrické kytary, naježí vlasy a přestanou brát ohled na svoje okolí. Není to ale tak jednoduché, vzhledem k atmosféře ve společnosti a všudypřítomnému strachu a udavačství je “vybočovat z řady” za totality poněkud složité. Dřív nebo později prostě musíte skončit na fízlárně nebo hůř.

Miki, díky svým novým zájmům ve škole zrovna dvakrát neprospívá a zařadí se tak po bok svých přeci jen o něco bohémštějších kamarádů. To se pochopitelně nelíbí rodičům. Vznikne tedy rodinná roztržka a pro Miki skončí v garáži, kterou kluci používají jako zkušebnu.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Dont Stop je vlastně kronikou roku života party teenagerů. kteří v jisté chvíli vůbec nepřemýšlejí o dopadu svých rozhodnutí a jediné, po čem touží, je žít jinak než jejich rodiče. Ti jsou v jejich očích především troskami semletými v systému. Nic ale není tak jednoduché a přímočaré. Na to přijdou v podstatě všichni aktéři příběhu.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Punk byl v 80. letech především revoltou proti autoritám a zaběhnutým normám. Byla to pro některé nekonformní jedince jedna z mála možností jak nespokojenost projevit.

Na to, že je DONT STOP debutem Richarda Řeřichy (ročník 1964), tak se mimořádně povedl.
Film je svěží, má skvělý střih a kameru a dobové záběry se do filmu podařilo naprosto skvěle zakomponovat. Ani chvíli jsem se u filmu nenudil. S čím by se tenhle styl dal srovnat. Napadá mě jen televizní projekt Vyprávěj, který je ovšem jen papundeklovou nápodobou minulých časů, hrající na stále populárnější notu ostalgie.

Dont Stop (Foto: Bontonfilm)

Režisér si vybral výborné hlavní představitele, z nichž především Patrik Děrgel a Lukáš Reichl patří k tahounům celého filmu. I poměrně renomovaní herci jako Klára Pollertová-Trojanová nebo Jiří Štrébl sem zapadli bez problémů. Jako starostliví rodiče unavení komunismem a poklonkováním v zaměstnání  jsou uvěřitelní.

Poměrně netypickým doplňkem regionálních premiér je koncertní šňůra filmové kapely, složené z jejich skutečných filmových představitelů.

DONT STOP je kvalitním a svěžím dílem, které mapuje střízlivou a zábavnou formou poslední dekádu komunistické minulosti naší země očima nejmladší generace. Snímek bude zajímavý nejen pro pamětníky oněch časů, ale i pro dnešní teenagery. Třeba si uvědomí, jaké mají štěstí že vyrůstali ve svobodné zemi.

totalfilm.cz, -MS-
Foto/Video: Bontonfilm (c) 2012

DONT STOP
Premiéra: 14. ČERVENCE 2012 (BONTONFILM)
http://www.facebook.com/DontStop.film

Drama / Hudební
Česko / Slovensko, 2012, 98 min
Režie: Richard Řeřicha
Hrají: Patrik Děrgel, Lukáš Reichl, Jiří Kocman, Jakub Zedníček, Oliver Cox, Viola Černodrinská, Klára Pollertová-Trojanová, Kristína Svarinská, Jiří Štrébl, Stanislava Jachnická

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.