Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | DONT STOP

Rok 1983. Bezvýchodnost situace v komunistickém Československu nutí mladé lidi utíkat od běžné každodenní šedivé reality jinam. Pro partičku mladých kluků před maturitou je tímhle útěkem hudba. Založí si vlastní punk – rockovou kapelu. Do tehdejšího Československa totiž Punk dorazil naplno. Nákup desek od veksláků a výměna nahrávek na školním záchodě jsou jen začátek.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Osmnáctiletý Miki (Patrik Děrgel) se svým provokativním kamarádem Dejvidem (Lukáš Reichl) nechtějí zůstat pozadu. Deska London Calling od Clash jim ukáže ten správný směr. Vezmou elektrické kytary, naježí vlasy a přestanou brát ohled na svoje okolí. Není to ale tak jednoduché, vzhledem k atmosféře ve společnosti a všudypřítomnému strachu a udavačství je „vybočovat z řady“ za totality poněkud složité. Dřív nebo později prostě musíte skončit na fízlárně nebo hůř.

Miki, díky svým novým zájmům ve škole zrovna dvakrát neprospívá a zařadí se tak po bok svých přeci jen o něco bohémštějších kamarádů. To se pochopitelně nelíbí rodičům. Vznikne tedy rodinná roztržka a pro Miki skončí v garáži, kterou kluci používají jako zkušebnu.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Dont Stop je vlastně kronikou roku života party teenagerů. kteří v jisté chvíli vůbec nepřemýšlejí o dopadu svých rozhodnutí a jediné, po čem touží, je žít jinak než jejich rodiče. Ti jsou v jejich očích především troskami semletými v systému. Nic ale není tak jednoduché a přímočaré. Na to přijdou v podstatě všichni aktéři příběhu.

Dont stop (Foto: Bontonfilm)

Punk byl v 80. letech především revoltou proti autoritám a zaběhnutým normám. Byla to pro některé nekonformní jedince jedna z mála možností jak nespokojenost projevit.

Na to, že je DONT STOP debutem Richarda Řeřichy (ročník 1964), tak se mimořádně povedl.
Film je svěží, má skvělý střih a kameru a dobové záběry se do filmu podařilo naprosto skvěle zakomponovat. Ani chvíli jsem se u filmu nenudil. S čím by se tenhle styl dal srovnat. Napadá mě jen televizní projekt Vyprávěj, který je ovšem jen papundeklovou nápodobou minulých časů, hrající na stále populárnější notu ostalgie.

Dont Stop (Foto: Bontonfilm)

Režisér si vybral výborné hlavní představitele, z nichž především Patrik Děrgel a Lukáš Reichl patří k tahounům celého filmu. I poměrně renomovaní herci jako Klára Pollertová-Trojanová nebo Jiří Štrébl sem zapadli bez problémů. Jako starostliví rodiče unavení komunismem a poklonkováním v zaměstnání  jsou uvěřitelní.

Poměrně netypickým doplňkem regionálních premiér je koncertní šňůra filmové kapely, složené z jejich skutečných filmových představitelů.

DONT STOP je kvalitním a svěžím dílem, které mapuje střízlivou a zábavnou formou poslední dekádu komunistické minulosti naší země očima nejmladší generace. Snímek bude zajímavý nejen pro pamětníky oněch časů, ale i pro dnešní teenagery. Třeba si uvědomí, jaké mají štěstí že vyrůstali ve svobodné zemi.

totalfilm.cz, -MS-
Foto/Video: Bontonfilm (c) 2012

DONT STOP
Premiéra: 14. ČERVENCE 2012 (BONTONFILM)
http://www.facebook.com/DontStop.film

Drama / Hudební
Česko / Slovensko, 2012, 98 min
Režie: Richard Řeřicha
Hrají: Patrik Děrgel, Lukáš Reichl, Jiří Kocman, Jakub Zedníček, Oliver Cox, Viola Černodrinská, Klára Pollertová-Trojanová, Kristína Svarinská, Jiří Štrébl, Stanislava Jachnická

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast