Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Místa, kde se natáčely pohádky a filmy – vyjeďte o prázdninách za filmem

Putovat po místech, kde se natáčely známé české filmy a pohádky, budou moci ještě v letošní sezoně návštěvníci Českého ráje. První část speciálních turistických okruhů by měla být hotová do dvou týdnů. Po filmových stopách se budou moci vydat jak turisté, tak cyklisté.
V Českém ráji se natáčelo skoro sto filmů a pohádek, podle Pavly Bičíkové ze Sdružení Český ráj projekty zatím zpracují pět až deset nejznámějších. „Mezi ně patří Jak dostat tatínka do polepšovny, S čerty nejsou žerty, Princ Bajaja nebo Přijela k nám pouť,“ upřesnila.

Jak dostat tatínka do polepšovny (foto: ČT)

Filmaři legendární komedie Jak dostat tatínka do polepšovny si pro své záběry vybrali skály v Hruboskalském městě, rybníky Věžák i Vidlák či Vesec u Sobotky. Princ Bajaja se natáčel v Adamově loži, na zámku na Hrubé Skále, Kopicově statku u vesnice Kacanovy nebo na břehu rybníku Věžák. Z hradu Trosky a Kopicova statku jsou scény v další známé pohádce Princ a Večernice.

Princ a Večernice

Většina cest turistů při putování za filmy zřejmě povede ke Kopicovu statku, který je mezi filmaři velmi oblíbený. U vesnice Kacanovy vznikala například i pohádka Nesmrtelná teta nebo drama z doby po skončení třicetileté války Psí kůže. Statek se objevil v televizním pohádkovém seriálu Evy Hudečkové O ztracené lásce či v Prima sezoně režiséra Karla Kachyni.

S čerty nejsou žerty

Smyslem ojedinělého projektu je rozšířit nabídku turisticky oblíbeného místa, putování za filmy a pohádkami by mělo oslovit hlavně rodiny s dětmi. „Chceme, aby se podívaly do Českého ráje opakovaně a viděly ho jinýma očima,“ vysvětlila Bičíková.
Turistické okruhy zaměřené na filmy najdou zájemci v první fázi na webových stránkách Českého ráje. U každého filmu budou texty, obrázky a tipy na výlety. „Do půl roku bychom to chtěli mít kompletně zpracované,“ dodala Bičíková. Putování za filmy hodlají v dalších letech rozvíjet, turistům by například mohli nabízet speciální filmové mapy, CD a další doprovodné materiály. „Záležet bude na penězích, naší snahou bude získat grant,“ dodala.

Zdroj: ČT24

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast