Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | ABRAHAM LINCOLN: LOVEC UPÍRŮ

Už název filmu napovídá, že tady nebude něco úplně v pořádku. Kazašský akční tvůrce Timur Bekmambetov se pustil na velmi tenký led. Faktem je, že jeho dřívější počiny Noční hlídka či Wanted ještě stály celkem za pozornost. Ale dívat se na amerického státotvorce, jak máchá sekerou a likviduje upíry, to už je trochu moc. Nebo ne?

Abraham Lincoln: Lovec upírů (Foto: Bontonfilm)

Odhalte skrytý život Abrahama Lincolna, píše v tiskových materiálech distributor. Poznejte jeho skutečný příběh, který je plný krve, upířích zubů a nabroušených seker. Ne, děkuji, ještě jsem totálně nezblbnul, abych něco takového polykal, byť jen jako fikci.
Za normálních okolností, nebýt recenzent, nikdy bych se na podobnou plakátovou srágoru do kina nevypravil.

Abraham Lincoln: Lovec upírů (Foto: Bontonfilm)

Ale pracovní povinnosti velí, takže jsem se k tomu musel nějak postavit. Párkrát se stalo, že jsem byl příjemně překvapen. Nikoliv v tomto případě, instinkt zafungoval skvěle.

Kdyby si to ze sebe dělalo větší srandu, dalo by se to vzít jako jeden velký vtip. Ale sledujeme-li údajný příběh prezidenta USA jako korektní, kýčovitou, vizuálně ne zcela dokonalou a velmi chabě obsazenou hloupost, není to zcela v pořádku.
Kapitola sama pro sebe je Benjamin Walker (Abraham Lincoln). Nepříliš vzhledný herec, vybrán až otrocky pro svou podobnost s americkým prezidentem vypadá jakoby ani neprošel přes kamerové zkoušky. Tak nepatřičně a pitomě na plátně vypadá.

Abraham Lincoln: Lovec upírů (Foto: Bontonfilm)

Jediným osvěžením je možná role jeho mentora v podání Dominica Coopera. Ale scénář i režie jsou nakonec tak špatné, že jakýkoliv part kohokoliv v tomhle soukolí musel nakonec dopadnout špatně.
Technicky dobře zvládnutou scénou je v celém filmu asi likvidace vlaku, zřejmě jediná scéna ve filmu kterou stojí za to vidět.

Abraham Lincoln: Lovec upírů (Foto: Bontonfilm)

Když si uvědomíme jak absurdní je celá idea tohoto příběhu, tak jsem očekával, že se z ní tvůrci co do akčnosti a efektů budou snažit alespoň vymáčknout maximum. Bohužel.
Podprůměrné triky, špatná výprava, pitomý příběh. Bez špetky vtipu. A to je na tom nejhorší.  Zatím nejzbytečnější film mého filmového roku 2012.

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Bontonfilm, a.s. © 2012

Abraham Lincoln: Lovec upírů
Abraham Lincoln: Vampire Hunter

Premiéra: 19. července 2012 (Bontonfilm)
Horor / Thriller / Fantasy
USA, 2012, 105 min
Režie: Timur Bekmambetov
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Benjamin Walker, Anthony Mackie, Dominic Cooper, Mary Elizabeth Winstead, Jimmi Simpson, Erin Wasson, Robin McLeavy, Alan Tudyk, Rufus Sewell, Marton Csokas, Joseph Mawle, Laura Cayouette, John Rothman

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast