Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Fresh Film Fest vyhrál Pavilon

Přes 6000 návštevníků navštívilo od středy do neděle pražský festival studnetských a debutujících filmových tvůrců FRESH FILM FEST. V pořadí už devátou přehlídku vyhrál americký snímek Pavilon režiséra Tima Suttona. Tříčlenná porota ve složení Sean Ellis (na Oskara a BAFTA nominovaný britský režisér), Jody Lee Lipes (nezávislý americký kameraman a režisér) a Josefina Rodriguez (argentinská mistryně zvuku) ocenila „přístup k tématu, kameru a strukturu filmu.“

Pavilon – vítezný snímek FFF 2012

„Intimní vtah s postavami vyzvednul Pavilon na nejvyšší místo, a to i přesto, že musel bojovat s řadou velice talentovaných konkurentů,“ uvádí porota. Max, tichý a neklidný patnáctiletý chlapec, ve filmu opouští město na břehu jezera a stěhuje se za svým otcem na arizonské předměstí. Kamera se line nekonečnými letními dny, zatímco děj se mění prostřednictvím řady vzájemně propojených postav. To, co začíná v poklidném, svěžím a bezpečném prostředí, končí v drastickém, drásavém chaosu.

Germania – zvláštní cena poroty

Zvláštní cenu dostal argentinský film GERMANIA režiséra Maximiliana Schonfelda za „citlivé zkoumání a zachycení komunity, morálních soubojů a touhy po lásce.“

V mezinárodní soutěži hraných a dokumentárních studentských filmů Konfrontace si Cenu za nejlepší hraný film odnesl dánský snímek Intet kan røre mig (Nic se mě nedotkne) režiséra Milada Alami. Porota, která posuzovala soutěžní filmy ve složení: postmoderní hudební skladatel a malíř Vladimír Franz, nizozemský filmový teoretik, kameraman a režisér Gert de Graaff, švédský filmový a divadelní režisér Marcus Lindeen, srbská režisérka Maja Miloš a slovenský filmový teoretik Daniel Vadocký, ve svém zdůvodnění vyzvedla: „Díky kombinaci překvapivě vyzrálé zručnosti, působivé kamery a zápletky plné zvratů vás tento film zcela pohltí. Slibný režisér si troufá pustit se do dobře známých témat, avšak zcela nečekaným způsobem.

FFF plakát

Kdybychom měli vše shrnout do jediného slova, řekli bychom zkrátka „úchvatné“. Stejný film získal i Cenu diváků. Ocenění za nejlepší dokument v této sekci získala režisérka Inka Achté za finský snímek Odottajat (Čekání). „Je to skutečně poetické a citlivé dílo, které nás dojímá a bere nám slova z úst. Jeho vizuální preciznost vede k emočně velmi intenzivnímu zážitku. Je plný krásných a inteligentních vizuálních metafor, které podporují téma a přibližují nám postavy filmu. Režisérovi se podařilo v každičkém záběru přesvědčivě vystihnout prázdnotu a ztrátu,“ uvádí porota. Zvláštní uznání putuje do Argentiny za film Pude ve run puma (Mohl jsem vidět pumu) režiséra Eduarda Williamse. „Místo aby režisér popisoval něco, co už známe a dávno jsme viděli, vytváří něco zcela nového. Film má unikátní, surreálně působivou atmosféru a současně je atraktivní i znepokojivý. Nemůžeme se dočkat dalšího snímku!“, zdůvodňuje uznání porota.

V mezinárodní soutěži animovaných a experimentálních studentských filmů Theatre Optique Cenu za nejlepší film získal animovaný německý snímek Flamingo Pride (režie: Tomer Eshed). „Tento film je osvěžující, podmanivý, komplexní, barevný, zábavný a dobře udělaný. Chytře se zabývá aktuálními tématy jako gender a s humorem řeší společenské konvence,“ uvádí porota této sekce ve složení významná izraelská vizuální umělkyně Keren Cytter, Anca Damian, oceňovaná režisérka, scénáristka a producentka z Rumunska a streetartový výtvarník Jakub Matuška aka Masker. Zvláštní uznání tato porota přiřkla izraelskému animovanému filmu Howl (Výkřik) v režii Natalie Bettelheim a Sharona Michaeli. „Za vyprávění mytického příběhu prostřednictvím specifického vizuálního jazyka s působivostí a přesahem,“ uzavírá porota.

Festival nabídl přes 120 filmů, hudební doprovodný program, Masterclass i třeba speciální pořad o seriálu 30 případů majora Zemana.

připravil: -ac-

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast