Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | EXPENDABLES: POSTRADATELNÍ 2

Jako zamlada. Vy mladší asi už nepamatujete doby, kdy jsme jakýkoliv západní film pokoutně sháněli na nekvalitních VHS kopiích, které nejenže se ani vzdáleně nepodobaly kvalitě DVD natož BD, ale mnohdy byly opatřeny jen takzvaným rychlodabingem. Veškerý herecký výkon v češtině tak zajišťoval více či méně zdatný překladatel, který s hercem neměl nic společného. Přesto jsme za tyto filmy byli vděční. A prvními hity, které jsem na videu na počátku devadesátých let viděl byly pochopitelně Rambo, Predátor, Rocky a filmy s Chuckem Norrisem či Van Dammem. Proto je pro mne setkání s těmito hvězdami i přes spornou kvalitu některých jejich děl něco jako setkání se starými známými.

EXPENDABLES 2

Už první díl EXPENDABLES byl povedeným návratem starých známých, ale dvojka, což nebývá pravidlem jej předčila.
Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunner Jensen (Dolph Lundgren), Toll Road (Randy Couture) a Hale Caesar (Terry Crews) se dají opět dohromady poté, co je tajný agent CIA Church (Bruce Willis) povolá, aby jim zadal zdánlivě jednoduchou zakázku.

EXPENDABLES 2

Úkol se ale nevydaří zcela podle představ a během jeho plnění dokonce jeden z týmu Billy the Kid (Liam Hemsworth) zemře. Jeho kolegové se ho ale rozhodnou pomstít. Navíc jim v tom zdatně sekunduje první žena v týmu EXPENDABLES Maggie (Yu Nan).
Odměnou pro diváky bude jistě i angažmá Chucka Norrise, Jean Clauda Van Damma, který zde netypicky hraje hlavního záporáka a pochopitelně i Arnolda Schwarzeneggera.

Výstavní na celých EXPENDABLES je režie Simona Westa. I scénář na kterém se podílel Sylvester Stallone spolu s Richardem Wenkem.
Ještě nezačnou ani úvodní titulky a na plátně probíhá velká akce se spoustou výbuchů, střílečkami, siláckými hláškami a rychlými střihy. Takový je ale celý film.

EXPENDABLES 2

Kompletně nabitý akcí a pár dojemnými chvilkami, které kupodivu fungují, ačkoliv vypouštěny z úst stokilových chlapíků. Scénář je opravdu vypilován do detailu. A ačkoliv je jeho stěžejní zápletka prostinká – dostat se k pěti tunám čistého plutonia a vlastně zachránit celosvětovou bezpečnost, to hlavní, akce, vtip a nestárnoucí hlášky se podařilo naplnit vrchovatě.

EXPENDABLES 2

Postavám je jednoduše propůjčen nějaký základní rys, který je určuje a který musí stejně jako v pohádkách tak v akčních filmech vystupovat vysoce nad povrch. A tak je Gunner Dolpha Lundgrena směšný zneuznaný vědátor, Stathamův Lee věčně nespokojený sýčkař s nevěrnou přítelkyní nebo spravedlivý velitel Barney (Stallone), ošlehaný starý mazák, který si ví rady v každé situaci. A když se na scéně objeví odnikud jako totální zachránce i Chuck Norris a začíná se totálně hláškovat – bavíte se královsky.

EXPENDABLES 2

Stallone: „Slyšel jsem, že tě nedávno kousla Kobra Královská…“
Norris: „Jo, umírala v bolestech 8 dní.“

No uznejte, že i když to čekáte, musí zákonitě lehnout celé kino. Legendární příběhy o Chuckovi daly už vzniknout knihám a dokonce i televizním a rozhlasovým pořadům.
Všichni, kteří na filmu nějak participují jsou hereckými a akčními legendami, které se buď vrátili z hereckého důchodu nebo jsou pro ně Expendables určitým vyvrcholením jejich kariéry.

EXPENDABLES 2

Vše je ve filmu nadávkováno přesně podle burianovského „Přiměřeně, přiměřeně!“ Každá z postav má svojí hlášku, každá má svůj přirozený prostor.
Za povšimnutí stojí i vycházející hvězda Liama Hemsworthe, bratra slavnějšího Chrise (THOR, AVANGERS).¨

Technicky je snímek zvládnut skvěle, svižná kamera, střih i hudba podtrhují celkový dojem z celého filmu.
Návrat k legendám a jejich restart se povedl.

-AC- (totalfilm.cz)
Foto: © Bontonfilm 2012 

Expendables: Postradatelní 2


Akční / Dobrodružný / Thriller
USA, 2012, 103 min

Režie: Simon West
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Sylvester Stallone, Jason Statham, Liam Hemsworth, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Terry Crews, Randy Couture, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Chuck Norris, Scott Adkins, Nan Yu, Amanda Ooms, Novak Djokovic, Charisma Carpenter, Nikolette Noel, George Zlatarev

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast