Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | CESTA DO LESA

Volné pokračování Cesty z města vypráví o lesácích a zemědělcích, kteří čelí roztahovačnosti měst, také o prospěšnosti lidské činnosti v přírodě i nesmyslnosti ekologického militarismu.
Kdyby nic jiného, tak minimálně kamera, kterou tentokrát vzal do ruky přímo režisér Tomáš Vorel je skvostná! Ale v Cestě do lesa se toho najde mnohem víc.

Cesta do lesa (foto: AEROFILMS)

Protože: záběry plné nádherných barev, odlesků světla a nápadité kamery jsou velmi krásné a téměř povznášející. Dokonce i ty s lesní mechanizací jsou natočeny nápaditě. Je evidentní, že by se Vorel uživil i v profesi kameramana.
Přestože se nic fatálního v celém filmu neděje, kupodivu to všechno nějak drží pohromadě. Role myslivce Ludvy Tomáši Vorlovi juniorovi překvapivě velmi sedí. Přestože jeho herectví není dokonalé.

Cesta do lesa (foto: AEROFILMS)

V tomto případě je velmi uvěřitelný a celému filmu velmi prospívá. Totéž se dá říci o jeho partnerce Anně Linhartové, která místy velmi přehrává, ale nevadí to.
Naproti tomu Tomáš Hanák s Bárou Schlesinger jsou oproti Cestě z města v pokračování spíše okrajovými postavami. Zato Bolek Polívka s Evou Holubovou excelují jako rodiče Ludvy. Stejně tak jeho nadřízený v lese Jiří Schmitzer. (Ten mimochodem stále více přípomíná svého otce Jiřího Sováka.)
Děj je opravu mírně problematický, krom lesáků a zemědělců vypráví o „přírodních lidech“ prosazujících za každou cenu alternativní styl života v souladu s přírodou, i ti jsou zde zásadní a v opozici k lesákům a zemědělcům.

Na jedné straně stojí Anyna (Anna Linhartová), která je svou ekofanatičností protivná snad všem lidem ve svém okolí, kromě Ludvy, který si k ní postupně najde cestu a zkrotí ji. Druhou výraznou dějovou linkou je vyšinutost její matky Markéty (Bára Schlesinger). Ta rozsiřuje přírodní drogy a pořádá „omamné“ dýchánky uprostřed vesnice. Díky tomuto jejímu poměrně nezodpovědnému chování končí na polici, u soudu a velká pokuta je příčinou hrozícího prodeje statku a odchodu celé rodiny do města.

Cesta do lesa (foto: AEROFILMS)

Jak jsem psal výše, děj není přiliš hutný a místy je problematický, záměrně nepíšu o špatném scénáři. Ten totiž špatný není, je „Vorlovský“ a buď specifičnost jeho filmů přijmete nebo ne. V Cestě do lesa na vás čeká spousta vtipných dialogů, které potěší. Perlí především Schmitzer a pochopitelně Polívka s Holubovou.

Cesta do lesa (foto: AEROFILMS)

Z kina jsem odcházel osvěžen, příjemně pobaven a těším se, až si Cestu do lesa pustím doma na Blu-ray disku, protože technická část snímku je na české poměry velmi nadstandardní. Chválil jsem kameru, pochválit si zaslouží i zvuk a hudba.
Vorlovi se povedlo film výborně obsadit a možná i zapříčinit, že diváci budou v posledních pěkných podzimních dnech prchat z měst do lesa.

Cesta do lesa (foto: AEROFILMS)

Protože reklama na les je to skvostná. Nutno také srovnat s Cestou do města, což byl spíše guláš samostatných scének. V tomto pokračování se povedlo Vorlovi vyrobit kompaktní film a mírně se odchýlit od své specifičnosti, která se ne zcela protíná s filmařským mainstreamem. Není to volovina, je to „Vorlovina“.

-AC- , totalfilm.cz
Foto/Video: Aerofilms © 2012

CESTA DO LESA

PREMIÉRA: 4. října 2012 (AEROFILMS)
Komedie / Romantický
Česko, 2012, 110 min

Režie: Tomáš Vorel st.
Hudba: Michal Vích, Petr Piňos
Hrají: Tomáš Vorel ml., Anna Linhartová, Tomáš Hanák, Bolek Polívka, Eva Holubová, Jiří Schmitzer, Marie Štípková, Milan Šteindler, Barbora Nimcová-Schlesinger, Vojta Vovesný, David Vávra, Tomáš Vaněk, Václav Marhoul, Ján Slovák, Radomil Uhlíř, Michaela Rumpíková, Jiří Hruška

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast