Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ATLAS MRAKŮ se na konci listopadu chystá do českých kin

Nejdražší nezávislý film v historii ATLAS MRAKŮ, který stál přes 100 milionů dolarů se chystá konečně do českých kin. Společnost EEAP ho uvede v závěru listopadu. Snímek sourozenců Wachovských (tvůrců Matrixu) je zpracováním stejnojmenné novely Davida Mitchela, která se stala světovým bestsellerem. Film se zabývá myšlenkou propojenosti lidských činů napříč časem a prostorem, kde má všechno svoji příčinu, následek a smysl. Příběh, ve kterém se vrahova duše v průběhu století promění ve velkého hrdinu a kde jediný laskavý skutek v přítomnosti vyvolá revoluci v daleké budoucnosti…

ATLAS MRAKŮ (foto: EEAP)

ATLAS MRAKŮ je dílem trojice kultovních filmařů – Toma Tykwera a sourozenců Andyho a Lany Wachowských. V projektu se tak jako scénáristé a režiséři spojili tvůrci legendární sci-fi trilogie Matrix, která celosvětově vydělala víc než 1,6 miliardy dolarů, a německý režisér, kterému film Lola běží o život vynesl Independent Spirit Award a nominaci na cenu BAFTA a který se mezinárodně prosadil historickým dramatem Parfém: Příběh vraha.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

V čele hvězdného obsazení září držitelé Oscara Tom Hanks (Philadelphia, Forrest Gump), Halle Berry (Ples příšer), Jim Broadbent (Iris) a Susan Sarandon (Mrtvý muž přichází). Každý z nich – stejně jako Hugo Weaving, Hugh Grant a Jim Sturgess – v šestici navzájem úzce propojených příběhů z různých časoprostorů ztvárnil hned několik různých postav.

Mitchellova kniha, která se stala jednou z literárních událostí roku 2004, je složitě konstruovanou postmoderní koláží na hranici románového experimentu: mapuje historii lidské rasy prostřednictvím šesti příběhů z různých prostředí a dob, které zneklidňují svou útržkovitostí a nedořečeností.

Hrdinové filmu v různých podobách procházejí časem, aby dělali chyby, páchali zločiny a zrazovali své přesvědčení, ale aby nakonec – prostřednictvím své víry, naděje a odvahy – zpochybnili pesimistickou tezi o osudové neměnnosti a nenapravitelnosti věčně chybující lidské povahy.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Film Atlas mraků v průběhu pěti staletí zkoumá otázky týkající se lidského života a jeho smyslu. Z kaleidoskopických obrazů nabitých dynamickou akcí, hlubokými emocemi a složitými mezilidskými vazbami se rodí dojem, že jedinec může pokračovat ve své osobní trajektorii v průběhu celých věků. Duše opakovaně prochází znovuzrozením, ale je zatěžkána předchozími proviněními. Chyby mohou být napraveny – nebo opakovány. Svoboda může být získána – nebo ztracena. Ale nepřestáváme po ní toužit.

Atlas Mraků (foto: EEAP)

ZAJÍMAVOSTI

  • Sourozenci Wachovští titulu věří natolik, že se vzdali nároku na honorář a vyplaceni budou až ze zisků z filmu.
  • Všechny postavy jsou podle autora Davida Mitchella ztělesněním jedné duše. Jejich společným znakem je mateřské znaménko nad klíční kostí.
  • Atlas Mraků je název kompozice japonského skladatele Toshiho Ichiyanagiho.
  • Natáčelo se ve studiích Babelsberg poblíž Berlína a na Mallorce.
  • Oficiální český web
  • Oficiální mezinárodní web
  • Oficiální facebook Atlas mraků
Premiéra: 22. listopadu (CZ/SK)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

Atlas Mraků (foto: EEAP)

připravil: TOTALFILM.CZ, EEAP
foto/video: EEAP, Warner Bros, Focus Features © 2012 

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast