Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

HBO: Pomáháme ke vzniku filmům, které jsou jiné, inovativní

Český filmový dokument zažívá v posledních letech malou renesanci. V kinech se jich za poslední dva roky objevilo více než kdy jindy. Zásluhu má na tom, kromě veřejnoprávní televize především HBO, které uvádí jedinečné dokumenty z českého a slovenského prostředí. Nebrání se ani kontroverzním tématům, naopak programově jim dává přednost. V uplynulé sezóně se na obrazovkách této stanice objevil cyklus Bez cenzury, inspirovaný úspěšným dokumentárním cyklem Undercover z produkce americké HBO. V následujících letech čekají diváky HBO další nové projekty. A není jich rozhodně málo.

CESTA SNU PETRA KOUKALA (foto: HBO)

U příležitosti premiéry nového dokumentu HBO a THA CESTA SNU PETRA KOUKALA jsme si povídali s producentkou pro evropskou dokumentární tvorbu HBO Europe, paní Hanou Kastelicovou.

Hana Kastelicová (HBO EUROPE)

Jaké náměty si HBO vybírá?

HBO se podílí na produkci zhruba patnácti dokumentárních filmů ročně v celém našem regionu, a to především v  České republice, Polsku, Rumunsku a Maďarsku. Hledáme nevšední, neobyčejné náměty. Pomáháme ke vzniku filmům, které jsou jiné, inovativní. Jsou to inspirativní lidské příběhy, které jsou silné i po vizuální stránce. HBO Europe se velmi snaží o to, aby produkovalo filmové dokumenty, hovořící jasnou filmovou řečí, a tím se lišilo od mnohých dokumentů s převahou žurnalistických a publicistických přístupů.

Jste si jistá, že všechny náměty pro daný region mají univerzální řeč? Rozumí jim všichni diváci v zemích, kde se budou vysílat?

Tak například CESTA SNU je absolutně univerzální, jak jste sám viděl.  I do budoucna se budeme snažit jít touto cestou. Naší ambicí je uvádět většinu českých filmů v celém našem regionu.  Momentálně vysíláme v patnácti evropských zemích. Tento požadavek samozřejmě klade určité nároky na tvůrce, co se týče stylu vyprávění takovýchto příběhů. Naši tvůrci totiž netvoří jen pro českého diváka, ale pro diváka evropského.

Dá se říci, že částečně suplujete či doplňujete roli veřejnoprávní televize. Pamatujete si, že byste přijala námět, který například Česká televize odmítla?

To se stává. Máme zrovna takový film v produkci. Realizovat ho budeme příští rok.

Zachraňte Edwardse (foto: HBO/Česká televize)

Minulý rok HBO uvádělo dokumenty v rámci cyklu BEZ CENZURY (Zachraňte Edwardse, Generace Singles, Chrámy Těla a další). Chystáte další takovou řadu nebo budete dokumenty uvádět jednotlivě?

Bez cenzury

V současné době původní dokumentární tvorba HBO Europe prochází určitou strukturální i týmovou změnou, takže v blízké budoucnosti jistě přijdeme s novým pojmenovaním pro naši dokumentární produkci. Zajímá nás především inovativní přístup a originální témata, ale rozhodně půjdeme více cestou filmového dokumentu. Ve zmiňovaném regionu bychom chtěli být nejen v rámci dokumentu jedním z vedoucích producentů, především co se do kvality našich snímků týče.

Co nás dále čeká v dokumentech na HBO?

Připravujeme velmi silný a osobní příběh o mladém schizofrenikovi s názvem PŘÍBĚH PANA LÁSKY (r. Dagmar Smržová) nebo film o problému s přijímáním autorit či o adopci (r. Alice Nellis). To platí jen pro Českou republiku. V současné době máme v různých stádiích produkce několik desítek filmů po celém teritoriu. Do budoucna máme samozřejmě spoustu plánů a diváci se mají rozhodně na co těšit.

Nejnovější dokument CESTA SNU PETRA KOUKALA můžete na HBO a HBO HD vidět:

neděle 18. 11. 2012 ve 21:30
čtvrtek 22. 11. 2012 ve 21:40
pátek 23. 11. 2012 ve 05:00
neděle 16. 12. 2012 ve 13:55
pondělí 24. 12. 2012 ve 08:00 

Dokument HBO z cyklu BEZ CENZURY ZACHRAŇTE EDWARDSE se objeví brzy i na obrazovce České televize

úterý 1. 1. 2013 20:00 na ČT2

připravil: AC, totalfilm.cz
foto: HBO EUROPE © 2012

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast