Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

MEZIPATRA jsou ve své druhé polovině

Pražská Mezipatra jsou už za svou druhou polovinou. Úterý jistě osloví všechny milovníky komiksu. Začíná přednáška českého básníka, literárního historika, kritika a publicisty Michala Jareše, který bude odpovídat na nevinnou komiksovou otázku: Proč má Batman bradavky? A rozvine ji dále v zásadní debatu o mocenských tendencích, jejich cenzuře i následném překonání v historii populární kultury druhé poloviny 20. století. „Přednáška se primárně zaměřuje na zobrazování sexuality v komiksové kultuře, jelikož v ní jistou dobu fungoval komiksový kodex – tedy, co lze a nelze zobrazovat,“ doplňuje Jakub Turčan, jeden z koordinátorů doprovodného programu.

Král komiksů (foto: Mezipatra)

Dokumentární film Král komiksů  o výtvarníkovi Ralfu Königovi od 18 hodin na plátně velkého sálu Světozoru odhalí, co všechno komiksový formát dokáže, jak lze osobitým stylem bavit publikum i bojovat proti společenským konvencím.

Jedním z nejpůsobivějších festivalových dokumentů je nelegálně natáčený izraelsko-nizozemský snímek Neviditelní . Příběh tří Palestinců, kteří se snaží najít klidné místo pro život v politicky i společensky neklidné oblasti se zdá být absurdní snahou, před kterou vykonavatelé mezinárodního práva zavírají oči.

Neviditelní (foto: Mezipatra)

A jelikož je úterý opravdu nabité programem, nemělo by se zapomínat na herecký koncert Garyho Oldmana a Alfreda Moliny v britské, černočerné bizarní tragikomedii s vtipným názvem v původním znění coby slovní hříčkou Nastražte uši  v režii Stephena Frearse, autora oscarové Královny (s Helen Mirren v hlavní roli).

Nastražte uši (foto: Mezipatra)

Pod názvem Hitlerjugend, sudetský pedofil & Maria Calas uvede jeden z členů hlavní poroty, laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého a umělec pracující s experimentálními tématy Mark Ther svoji práci.

Středa, závěrečný den pražských Mezipater, se ponese v duchu přehlídky krátkých filmů a především německého dokumentu o tom, že ani v šedesáti letech není všechno zrovna jednoduché. Detlef  režiséra Stefana Westerwelleho, který jej sám přijede uvést, žije se svou jedenadevadesátiletou matkou, která potřebuje stálou péči. Jeho vyprávění i osobní filmový archiv nás zavedou do doby divokého aktivismu let sedmdesátých, kdy homofobie byla zákonem a boj o ta nejzákladnější práva znamenal každodenní střet s policií.

Detlef (foto: Mezipatra)

Od osmé hodiny večer pak začne slavnostní vyhlášení festivalových cen pro nejlepší celovečerní a nejlepší krátký film. Vítězný snímek budou moci znovu diváci shlédnout od jedenácti hodin. Večerem provede „česká Amy Winehouse“ Klára Vytisková. Diváci se mohou těšit na fenomenální snímek Hra na pláč, po jehož projekci následuje party s hudebním doprovodem magazínu Kvér Radia Wave.

Více informací o programu a o brněnské části festivalu, která začíná 15. listopadu, naleznete na www.mezipatra.cz.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast