Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | GANGSTER SQUAD: LOVCI MAFIE mají styl a švih

Los Angeles, 1949. Mickey Cohen (Sean Penn) nemilosrdně ovládá Los Angeles, inkasuje zisky z výpalného, prostituce a drog. Nikdo a nic mu není svaté. Pod palcem má politiky i některé policisty. Díky tomu může zastrašovat ty statečnější, kteří se mu chtějí postavit. Pod ochranou šéfa losangeleské policie vznikne tajná jednotka, která má za cíl zlikvidovat Cohenův fungující zločinecký konglomerát. V jejím čele stojí neúplatní seržanti O’Mara (Josh Brolin) a Wooters (Ryan Gosling).

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) RYAN GOSLING jako Sgt. Jerry Wooters, MICHAEL PEÑA jako strážník Navidad Ramirez a ROBERT PATRICK jako strážník Max Kennard

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) RYAN GOSLING jako Sgt. Jerry Wooters, MICHAEL PEÑA jako Navidad Ramirez a ROBERT PATRICK jako Max Kennard

Se stylovými gangsterkami z první poloviny 20. století se v posledních letech roztrhl pytel. Snad nejvýraznějším zástupcem tohoto trendu je úspěšný televizní projekt HBO Impérium: Mafie v Atlantic city. Jeho stylizaci jsou Gangster squad asi nejbližší.

Lovci mafie jsou především příběhem o nápravě zla. Na hrubý pytel – hrubá záplata. A v případě Los Angeles konce 40. let to platí téměř samozřejmě. Je až zarážející, jakým způsobem mohla být v té době zcela pošlapána vláda práva. Řeknete si možná, že je to aktuálně i náš současný problém. Ale rozdíl je v tom, že u nás podsvětí s mocí soudní nebo výkonnou nespolupracuje veřejně.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) SEAN PENN jako Mickey Cohen

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) SEAN PENN jako Mickey Cohen

Mafiáni v současnosti naštěstí policisty, advokáty ani soudce nestřílí na ulici. O to méně čitelnější jsou. V Los Angeles Mickeyho Cohena je ale na první pohled jasné komu město patří.
Sean Penn v postavě nemilosrdného mafiánského bosse opět ukazuje svůj nesmírný herecký talent a široký rejstřík.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) MICK BETANCOURT jako detektiv Sgt. Will Hendricks a JOSH BROLIN jako Sgt. John O’Mara

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) MICK BETANCOURT jako detektiv Sgt. Will Hendricks a JOSH BROLIN jako Sgt. John O’Mara

V Gangster squad se navíc podařilo vypíchnout tři nejzásadnější postavy a jejich prostor rovnoměrně rozvrstvit. A neslouží k tomu ani žádná zásadnější vysvětlování či složité konstrukce. Je jasné, že Mickey Cohen (Sean Penn) je bezskrupulózní nestvůra, O’Mara (Josh Brolin) je srdcař a neúplatný ochránce práva, který staví spravedlnost i nad blaho vlastní rodiny a Wooters (Ryan Gosling) má dobré instinkty a šarm.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)  EMMA STONE jako Grace Faradayová

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) EMMA STONE jako Grace Faradayová

Wooters má navíc ještě jeden zásadní důvod proč po Cohenovi jít. Je zamilován do jeho milenky Grace (Ema Stone). Ta jeho lásku opětuje. To ale nestačí. Je totiž zcela nemožné z vlaku Mickeyho Cohena jen tak vystoupit a začít znovu a jinde.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)  RYAN GOSLING jako Sgt. Jerry Wooters

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) RYAN GOSLING jako Sgt. Jerry Wooters

Scénář obsahuje vše co by měl mít. Akční scény plné střetů Cohenových pohunků s tajným – takřka partizánským záškodnickým oddílem, milostnou zápletku, místy přítomný černý humor a především ukazuje i mnohovrstevnatost povah hlavních hrdinů filmu.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)

Skvělou hlavní trojku navíc doplňují další členové O’Marova policejního komanda. Především koumák Keeler (Giovanni Ribisi), zásadový veterán Kennard (Robert Patrick) či jeho chráněnec Ramirez (Michael Peña).

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) SEAN PENN jako Mickey Cohen a JOSH BROLIN jako Sgt. John O’Mara

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.) SEAN PENN jako Mickey Cohen a JOSH BROLIN jako Sgt. John O’Mara

Dobrého scenáristu (Willy Beal) doplňuje i dobrý režisér. Ruben Fleischer sice ještě nemá tak zvučné jméno, ale mohli byste znát jeho postapokalyptickou komedii Zombieland. Svěřit mu režii Gangster squad určitě nebyl krok vedle.

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)

GANGSTER SQUAD (foto: Warner Bros.)

Vše je nadávkováno s přesností, akční scény, vhled do kuchyně mafiánů, policie i pohled do soukromí hlavních postav. Přestože sám tento žánr nepreferuji, nenudil jsem se ani na okamžik. Ocenit musím výpravu, která nás přenese do dobových a velmi fotogenických reálií. Hudbu napsal jeden z nejvýznamnějších současných hollywoodských skladatelů Steve Jablonsky.

hodnocení 80
Už zmiňovaný scenárista navíc vycházel ze stejnojmenné předlohy Paula Liebermana. Sám je navíc bývalým detektivem LAPD z oddělení vražd.
Gangster squad není nový Kmotr ani Nedotknutelní. Ale určitě patří k tomu nejlepšímu v žánru. Plnokrevný akční film ze staré školy, kterému velké plátno opravdu sluší. Má to styl, náboj i závěrečný patos.

-MS-, Totalfilm.cz
Foto/Video: 
Copyright: (C) 2012 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. AND METRO-GOLDWYN-MAYER PICTURES INC.

Gangster Squad – Lovci mafieicon_csfd
Krimi / Drama / Akční / Thriller
USA, 2013, 113 min

Režie: Ruben Fleischer
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Ryan Gosling, Emma Stone, Sean Penn, Josh Brolin, Giovanni Ribisi, Nick Nolte, Anthony Mackie, Mireille Enos, Michael Peña, Robert Patrick, Jon Polito, Derek Mears, Frank Grillo, Holt McCallany, Brandon Molale, Ambyr Childers, Jim Fitzpatrick, De’aundre Bonds, Mac Brandt, Troy Garity, Jack McGee, Robert Sisko

Gangster squad

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast