Recenze | HOŘÍCÍ KEŘ je nejlepší historické drama, které po revoluci vzniklo

Kombinace mladého, skvělého scénáristy a zkušené světoznámé režisérky s českou zkušeností dala vzniknout dramatu, které na českém televizním teritoriu nemá obdoby. HOŘÍCÍ KEŘ se zcela jistě, a mohu to konstatovat již nyní, zařadí mezi perly české filmové tvorby letošního roku. To je zcela jisté. A nebojím se navíc říct, že v polistopadové éře ještě nic podobného nevzniklo.
Třídílné drama, které je vlastně třemi plnohodnotnými celovečerními filmy realizovala pro HBO polská režisérka Agnieszka Holland. Je nejrozsáhlejším a nejnákladnějším projektem evropské HBO.

Hořící keř (Jan Budař a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Hořící keř (Jan Budař a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Téma Palachovy oběti si říkalo o zpracování už dlouho. Bylo možná dobře, že počkalo na scénáristu, který bude ve svém umu tak zralý, jako je ve svých teprve osmadvaceti letech Štěpán Hulík.
Přestože je hlavním tématem Jan Palach, objeví se sám pouze v prvním díle minisérie. Hned na počátku jsme svědky jeho tragického upálení. Na příběhu advokátky Dagmar Burešové a jejího okolí pak sledujeme, jaký vliv měl Palachův čin na tehdejší československý lid.

Hořící keř  (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Hořící keř (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Hulíkův scénář zobrazuje i počáteční vzdor Čechoslováků proti normalizaci i jejich následnou rezignaci. Základní dějovou linkou je žaloba Palachovy matky na komunistického poslance Viléma Nového, který čin studenta zlehčoval na stranickém mítinku v České Lípě prohlášením o studeném ohni a spiknutí západních mocností, do kterých byl Palach vmanipulován.
Film připomíná krátce i Jana Zajíce, který Palacha následoval. Jeho čin ale neměl zdaleka takovou odezvu.

HOŘÍCÍ KEŘ je mimořádné dílo. Historicky přesné, přesto k dokreslení doplněné postavami smyšlenými či inspirovanými kombinací několika reálných předobrazů. Prioritou scénáristy bylo úzké sledování hlavních postav, kolem kterých se celý děj filmu točí. Objevují se tu ale i další dějové linky, jejichž promyšlené proplétání vytváří z tohoto díla skutečně napínavé a plnokrevné drama.

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Scénář je ve své podstatě velmi jednoduchý, čistý, přímočarý, přesto neuvěřitelně plastický a přitažlivý svým obsahem a naléhavostí.
Hlavní postavy minisérie jsou bezchybně napsány a obsazeny naprosto přesně a dokonale.
Cenný je především fakt, že Hulík nic nezjednodušuje. Nejen základní fakta, ale především kladné i záporné postavy. Nic a nikdo není vykreslen černobíle. Divák má možnost sledovat vývoj postav, jejichž negativní přerod pod tlakem okolností je o to dramatičtější a tíživější.

Hořící keř (Adrian Jastraban a Igor Bareš) foto: HBO

Hořící keř (Adrian Jastraban a Igor Bareš) foto: HBO

Ukazuje nám, že kdokoliv z nás může být postaven před moment zásadního rozhodnutí, kdy pod tlakem zvolí nešťastné řešení, do kterého byl okolím dotlačen nebo vmanipulován.
Pokud se na podobné osudy tisíců lidí v době normalizace podíváme nezkresleným pohledem, není pak jednoduché šmahem je odsoudit. I toto poznání přináší Hořící keř. Nic není černobílé a nikdy nebylo.

Hořící keř (foto: HBO)

Hořící keř (foto: HBO)

Patos k vykreslení jednoho z mála českých hrdinů našich moderních dějin patří. Možná i díky svým velkým zkušenostem s americkou tvorbou a osobní zkušeností s českým prostředím se Hollandové podařilo míru patosu a dojímání nadávkovat s přesností lékařských vah. V celé sérii nenastává (krom zbytečné milostné scény) jediný brzdný moment, který by diváka nechal vydechnout. Každá scéna, každý výrok má své opodstatnění.

Hořící keř (Martin Huba) foto: HBO

Hořící keř (Martin Huba) foto: HBO

Režisérce se daří postupně budovat tíživou a temnou atmosféru nastupující normalizace. O perfektním scénáři jsem se už zmínil, ale ve filmu výborně fungují i všechny ostatní technické složky. Velkolepá kamera Martina Štrby, úsporná ale přesto silná hudba polského skladatele Antoniho Komase Lazarkiewicze. Výbornou práci odvedl i tým UPP, který měl na starosti trikovou část minisérie. Najdeme zde dokonale zrekonstruované reálie šedesátých let. Především dobové Václavské náměstí je opravdovou třešničkou na dortu moderní české trikové školy. (Více ve filmu o filmu).

HOŘÍCÍ KEŘ LOGO SPECIÁLSamostatnou kapitolou k obdivu je casting. Bez výjimky je typově herecké obsazení naprosto přesné. Nemluvě o tom, že každý z herců je velkým profesionálem s charismatem, včetně těch nejmladších.
Táňa Pauhofová v roli advokátky Dagmar Burešové definitivně potvrdila přechod od princeznovských rolí k dramatickým postavám s širokou paletou emocí. Věříte jí každé mrknutí. Totéž platí i o Janu Budaři, který ztvárnil jejího manžela. Mladý advokátní koncipient Pavel Janda v podání Patrika Děrgela potvrzuje svůj talent, který prokázal v loňském roce svou účastí v nedoceněném filmu Dont Stop. Burešové kolega Charouz (Adrian Jastraban) přesně ukazuje tragiku přerodu pod tlakem okolností.

Hořící keř (Ivan Trojan) foto: HBO

Hořící keř (Ivan Trojan) foto: HBO

Nechvalně proslulého komunistického poslance hraje výtečně Martin Huba. Studeně, slizce a sebejistě. Jmenovat bychom mohli v podstatě celé obsazení ve kterém nechybí Ivan Trojan, Taťjana Medvecká, Vojtěch Kotek, Petr Stach a především civilně úsporná Jaroslava Pokorná (Palachova matka).
Scéna ve vlaku, kdy se Palachová náhodou dozví o činu svého syna byla jedním z nejsilnějších zážitků, které jsem kdy na plátně viděl. Ano, i u nás máme herečky, které dokáží vytvořit nezapomenutelnou scénu, hodnou jakékoliv pozlacené sošky.

Hořící keř (Jaroslava Pokorná) foto: HBO

Hořící keř (Jaroslava Pokorná) foto: HBO

Osobně jsem při sledování druhého a třetího dílu měl stále větší problém vyrovnat se osobně s tím, jaký režim zde ještě před více než dvaceti lety fungoval. Jak pokřivil naše národní myšlení, ovlivnil vnímání základních občanských a společenských hodnot. S následky normalizace se v různých formách vyrovnáváme dodnes.

Záběry z minisérie HOŘÍCÍ KEŘ (foto: HBO)

Záběry z minisérie HOŘÍCÍ KEŘ (foto: HBO)

Hořící keř nemá nic společného s barvotiskovými a shovívavými Pelíšky či retro seriálem Vyprávěj. Hulíkův a Hollandové opus je naléhavým svědectvím doby a není zjednodušující laskavou hříčkou. To ani náhodou.

hodnocení 100

Vypovídá o skutečných lidech, kteří svou osobní statečnost a čest staví nad své vlastní osobní zájmy. Nesvádí k nebezpečnému hodnocení podobných českých pokusů o ztvárnění nedávné minulosti typu: “Vždyť ono to tenkrát nebylo zas tak hrozné…”
Bylo. Agnieszka Holland, Štěpán Hulík a HBO vrací Čechům paměť.
Hořící keř je plnokrevné drama bez kompromisů s obrovským přesahem a nesmírnou přidanou hodnotou.

-AC-, totalfilm.cz
foto/video: HBO EUROPE ©, 2013

Hořící keř (TV SÉRIE HBO)

PREMIÉRA: 27. LEDNA 2013 (HBO)icon_csfd
Burning Bush
Drama / Životopisný
Česko, 2013, 3×80 min

Režie: Agnieszka Holland
Hrají: Táňa Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Igor Bareš, Vojtěch Kotek, Adrian Jastraban, Patrik Děrgel, Ivan Trojan, Jenovéfa Boková, Denny Ratajský, Ivana Uhlířová, Jan Budař, Stanislav Zindulka, Ondřej Malý, Martin Huba, David Novotný, Alois Švehlík, Hana Marie Maroušková, Jiří Bábek, Miroslav Krobot, Emma Smetana, Taťjana Medvecká, Lukáš Weber, Petra Ben Messaoud, Martin Sitta, Jakub Zindulka

Licence Creative Commons
Recenze HOŘÍCÍ KEŘ, jejímž autorem je TOTALFILM.CZ, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Unported .

HOŘÍCÍ KEŘ POSTER

 

  1. Vynikající film o strašné době normalizace. Jeden z nejlepších filmů, které jsem viděl.

    Reagovat na tento komentář
  2. […] letech do české a slovenské hrané tvorby několika unikátními projekty. Třídílné drama Hořící keř o důsledcích Palachovy sebeoběti a počátcích posrpnové normalizace získalo rekordních […]

    Reagovat na tento komentář
  3. […] letech do české a slovenské hrané tvorby několika unikátními projekty. Třídílné drama Hořící keř o důsledcích Palachovy sebeoběti a počátcích posrpnové normalizace získalo rekordních […]

    Reagovat na tento komentář
  4. Nudný film, příliš patetický, historicky nepravdivý, tendenční. Ceny, které dostal, si nezasloužil. Vtíravá hudba, papírové dialogy, husa i lovení cvrčka- blamáž.

    Reagovat na tento komentář
  5. Imrich Gajdoš 26.2.2013, 10:47

    Komentár k seriálu „Hoříci keř“. Dávam 3 hviezdičky.
    I napriek dobrému výkonu scenáristu i režisérky, ako aj napriek presvedčivým hereckým výkonom, dobrému technickému spracovaniu tento film ako celok nevypovedá o danej téme obsahovo dostatočne komplexne a objektívne. Škoda, že tvorcovia filmu k tomu nevyužili príležitosť a nespracovali danú tému viac z nadhľadu. Ak by som ju dostal ja, prvý diel by začal pokusom o hlbšie vykreslenie osobnosti Honzu Palacha od jeho detstva, rodiny, cez zásadné milníky jeho života (štúdium, pobyt v bývalom Sovietskom zväze a Francúzsku..), formovanie jeho názorov a postojov až po jeho hrozný čin s akcentom na pohnútky, ktoré ho k tomu priviedli. Tým by som zakončil prvý diel. Za tento nedostatok som musel odňať jeden a pol hviezdičky z hodnotenia. Tu by som si dovolil položiť otázku tvorcom filmu, prečo sa v rámci seriálu nepokúsili sfilmovať Jána Palacha ako osobnosť? Bola v tom obava? Ak áno, potom sa pýtam pred čím? Veď existuje podľa môjho názoru o tom dostatok historických faktov a svedectiev. Nedostatočná objektívnosť, pre ktorú som musel odňať polovicu hviezdičky z hodnotenia, spočíva napríklad v absencii stanoviska vtedajšieho prezidenta republiky Ľudvíka Svobody k činu Honzu Palacha. Prečo sa vo filme neobjavilo? Oceňujem ale dobrý výkon scenáristu vzhľadom na jeho mladý vek.

    Reagovat na tento komentář
    • TOTAL FILM 28.2.2013, 08:32

      Děkujeme za váš pohled na sérii.
      Tvůrci na tiskových konferencích řekli, že nebylo záměrem zobrazovat Jana Palacha, tvořit jeho životopisný film, ale na následcích jeho činů zobrazit přerod československé společnosti v dobách normalizace.
      Třeba v budoucnu nějaký film přímo o Janu Palachovi ještě vznikne.

      Reagovat na tento komentář
  6. Ted jsem do koukal první díl, skverly

    Reagovat na tento komentář
  7. Perfektní drama. Asi proto, že ho ne natočil Čech

    Reagovat na tento komentář
  8. Petra Tovačová 28.1.2013, 08:21

    První díl byl skvělý, ještě teď to ve mně zůstává.

    Reagovat na tento komentář
  9. Tak jako dnes na dnešní večerní televizi jsem se už dlouho na nic v televizi netěšila.

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.