Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | PARALELNÍ SVĚTY mají skvělé nápady, zůstaly ale neproměněny ve filmové body

Velmi zajímavý nápad o soužití dvou planet proti sobě, každá má svou vlastní gravitaci a zapovězený přístup do té druhé. Úžasný trailer byl skvělou pozvánkou k nápaditému filmu. Jeho vizuál je skutečně perfektní, ale pokulhává scénář a trochu nedotažená zápletka. Jak známo „protiklady se přitahují“. V tomto případě to platí doslova.

Paralelní světy (foto: HCE)

Paralelní světy (foto: HCE)

Adam se vydává na výlet do hor, kde potká Eden. Zamilují se do sebe, ale jejich setkávání s „protějškem z opačného světa“ vezme po pár letech za své. Přístup bohatých lidí z „horní planety“ a chudáků „z dolní, utiskované planety“ je vzájemně nepřípustný. Úřady na to přijdou a definitivně je od sebe oddělí. Adam po deseti letech zahlédne Eden v televizi a už ho nic nezastaví, aby ji získal zpět.

Paralelní světy (foto: Heyuguys)

Paralelní světy (foto: Heyuguys)

Jak už jsem se zmínil, nejúžasnější na celém projektu jsou vizuály. Perfektní nápady, spojující věž korporace, tančírna, kavárna či lanovka, nebo rozpadlé trosky vzducholodě a pod ní les „vzhůru nohama“. Ale také vrcholky hor, které se téměř vzájemně v obou světech dotýkají. Vše zabaleno do zvláštního postprodukčního zpracování, příjemně temného odstínu výrazných barev, které způsobují, že nám některé stavby připadají, jakoby vypadly z postmoderního obrazu.

Sympatická je i snaha režiséra a zároveň scénáristy vysvětlit nám základní zákonitosti obou světů a zabránit tak výsměšným otázkám a  hledání nelogičností. To se ne úplně podařilo. Ale není to podstatné. Alespoň pro mne.

Paralelní světy (foto: HCE)

Paralelní světy (foto: HCE)

Problém ale je, že dokonalou vizuální stránkou a soustředěním se na detaily bohužel utrpěl příběh jako takový. Vzájemný vztah obou zapovězených milenců je spíše abstraktní. Scénář dal větší prostor představiteli Adama. Je to tak spíš „jeho“ příběh. Ne příběh lásky. O lásce se totiž celou dobu mluví, ale nekoná se. I když to není ten správný výraz. Spíš se neodžije.

Paralelní světy (foto: HCE)

Paralelní světy (foto: HCE)

Pro diváka to znamená úžas z vizuálu filmu, ale nedojde k dojetí a citovému prožitku. Myslím, že se nepletu, když prohlásím, že Paralelní světy nedojmou ani tu největší kinoplačku.

hodnocení 60

Pokud by scénárista zvládl ukočírovat příběh Adama a Eden, staly by se Paralelní světy kouzelnou fantasy pohádkou pro dospělé.
V každém případě jsou důvodem k návštěvě kina především kvůli úžasným nápadům a pohádkovým obrazům, které se před divákem ve 3D zjevují. Třetí rozměr tomuto filmu velmi sluší. Škoda, že nefunguje chemie dvou hlavních hrdinů. Může za to režisér a scénárista. V tomto případě jedna a tatáž osoba.

-MS-, totalfilm.cz
Foto/Video: Hollywood Classic Entertainment ©, 2013

Paralelní světyicon_csfd
Upside Down
Sci-Fi / Romantický / Drama
Kanada / Francie, 2012, 108 min

Režie: Juan Diego Solanas
Hudba: Benoît Charest
Hrají: Kirsten Dunst, Jim Sturgess, Jayne Heitmeyer, Neil Napier, Larry Day, Timothy Spall, Stella Maeve, James Kidnie

Paralelní světy plakát

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast