Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Filmové premiéry od 21. února

Premiéry tentokrát okupují francouzské komedie. Příběh skutečné prezidentské kuchařky vypráví film Z PREZIDENTSKÉ KUCHYNĚ, o seniorce, která dealuje drogy je HAŠIŠBÁBA, LÁSKA VŠEMI DESETI je o lásce k ženě i sportu. Českým divákům se představí americké drama o dopadení Usámy Bin Ladina 30 MINUT PO PŮLNOCI, drama LET o adoraci a následném pronásledování kapitána letadla, přehled premiér uzavírá britská komedie KRÁLOVSKÝ VÍKEND o historicky první návštěvě britského královského páru v USA.

Z PREZIDENTSKÉ KUCHYNĚ (Francie, 2012)

Haute Cuisine

Francouzský režisér Christian Vincent vypráví ve svém nejnovějším filmu Z prezidentské kuchyně příběh neobyčejné ženy Hortense, která naslouchá svému srdci a co si umíní, to i dosáhne. Všechny její dobrodružství jsou svázané s vařením a jedno z nich je přímo neuvěřitelné – dva roky vařila přímo pro francouzského prezidenta Françoise Mitteranda v Elysejském paláci a pronikla do zákulisního politického světa nejmocnějšího muže v zemi. Christian Vincent ve filmu paralelně rozvíjí dvě příběhové linie. V první z nich se ocitáme na Antarktidě, kde Hortense určitou dobu působila, a prostřednictvím mladé dokumentaristky se vracíme zpět do dob její náročné, i když prestižní práce v prezidentském paláci. Postupně tak poznáváme obdivuhodnou ženu, která v sobě spojuje smysl pro tradice i modernitu, ambicióznost i pokoru, razantnost i křehkost zároveň.

Recenze zítra

Z prezidentské kuchyněicon_csfd
Les Saveurs du Palais
Životopisný / Komedie
Francie, 2012, 95 min

Režie: Christian Vincent
Kamera: Laurent Dailland
Hrají: Catherine Frot, Hippolyte Girardot, Jean d’Ormesson, Arly Jover, Philippe Uchan, Arthur Dupont, Brice Fournier, Déborah Révy

30 MINUT PO PŮLNOCI (USA, 2012)

30 minut po půlnoci plakát

Dva roky po událostech 11. září se agentka CIA Maya (Jessica Chastain) přesune z bezpečí washingtonských kanceláří do epicentra honu na Usámu, na americkou ambasádu v Pákistánu. Byť relativní zelenáč, brzy pochopí pravidla hry, do kterých patří i mučení lidí, kteří by mohli poskytnout vodítko k dopadení nejhledanějšího teroristy. Navzdory permanentnímu nebezpečí a řadě situací, kdy jen tak tak vyvázne smrti ze spárů, krok za krokem rozplétá složitou síť vztahů v teroristických buňkách, až narazí na jméno, které by ji mohlo přivést až k samotné ikoně teroristů. Tenhle Abu Ahmed je však stejně nepolapitelný jako Usáma, situace se navíc povážlivě mění, Američané v Pákistánu jsou v čím dál větším nebezpečí, samotná CIA se dostává pod intenzívní palbu politiků a veřejného mínění kvůli nestandardním vyšetřovacím metodám svých lidí a Usáma, je-li vůbec naživu, už vlastně nikoho nezajímá. Snad kromě Mayi, která je odhodlána dovést svůj osobní boj až do konce.

30 minut po půlnociicon_csfd
Zero Dark Thirty
Thriller / Akční / Drama / Historický
USA, 2012, 157 min

Režie: Kathryn Bigelow
Scénář: Mark Boal
Kamera: Greig Fraser
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Jessica Chastain, Mark Strong, Joel Edgerton, Chris Pratt, Scott Adkins, Édgar Ramírez, Jason Clarke, Jennifer Ehle, Kyle Chandler, Harold Perrineau, Daniel Lapaine, Fares Fares, Callan Mulvey, Nash Edgerton, Jeff Mash, Lee Asquith-Coe, Mark Duplass, James Gandolfini, Stephen Dillane, Fredric Lehne, Christian Contrera

LET (USA, 2012)

Let plakát

Kapitán Whip Whitaker (Washington) je velezkušený pilot, kterému sebeprudší turbulence ani nestojí za zvýšení hlasu či adrenalinu v krvi. Když během rutinního letu jím pilotované dopravní letadlo vlétne do mohutné bouře, chladnokrevně ho vyvede do bezpečí, za což si vyslouží potlesk 96 cestujících a šesti členů posádky. Radost je předčasná, letadlu postupně začnou vynechávat funkce, je čím dál neovladatelnější a Whip se odhodlá k šílenému činu – otočí ho vzhůru nohama, což ho má déle udržet ve vzduchu a mezitím se pokusí najít co nejvhodnější místo k přistání. Před rovným pásem louky ho znovu otočí a ve dvousetkilometrové rychlosti sedne na zem. Jako zázrakem přežije 96 lidí. Když se Whip posléze probudí v nemocnici, dozví se, že se stal národním hrdinou. Adorace ale trvá jen do chvíle, než padne klíčová otázka: Co dělal kapitán před osudným letem? V tu chvíli pro něj začíná nový boj. Boj, který nakonec bude těžší než ten, který svedl se živly a neovladatelným letadlem.

Leticon_csfd
Flight
Drama
USA, 2012, 138 min

Režie: Robert Zemeckis
Scénář: John Gatins
Kamera: Don Burgess
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Denzel Washington, Kelly Reilly, John Goodman, Don Cheadle, Nadine Velazquez, Bruce Greenwood, Melissa Leo, James Badge Dale, Tamara Tunie, Brian Geraghty, Rhoda Griffis, Garcelle Beauvais, Ric Reitz, Sean Nix

HAŠIŠBÁBA (FRANCIE, 2012)

Paulette-566030181-large

Paulette je zapšklá stará babka žijící sama v paneláku na předměstí Paříže. Důchod má malý, exekuce jí zabavila skoro všechen nábytek, odstřihli jí telefon a ona neví, jak dál. Jednoho večera se stane náhodným svědkem pochybného obchodu. Vidí v tom znamení osudu a rozhodne se, že začne prodávat hašiš. A proč by ne? Paulette byla kdysi cukrářkou. Její smysl pro obchod i kuchařský talent jsou pro ni dostatečnými trumfy, aby našla originální řešení k provozování svého nového „povolání“. Přesto ale není jednoduché stát se ze dne na den dealerem!

Hašišbábaicon_csfd
Paulette
Komedie
Francie, 2012, 87 min

Režie: Jérôme Enrico
Scénář: Jérôme Enrico
Hrají: Bernadette Lafont, Carmen Maura, Dominique Lavanant, Françoise Bertin, Aymen Saïdi, Lionnel Astier

LÁSKA VŠEMI DESETI (FRANCIE, 2012)

Láska všemi deseti plakát

Jaro 1958, Francie. 21 letá Rose Pamphyleová (Déborah François) žije se svým ovdovělým otcem, bručounem, který provozuje vesnický obchůdek. Rose je zasnoubená se synem místního automechanika a zdá se, že jejím údělem bude poklidný život hospodyňky. Ale po takovém životě ona netouží. Odjede do Lisieux v Normandii, kde podstoupí přijímací pohovor na místo sekretářky pojišťovací společnosti, které šéfuje velmi charismatický Louis Echard (Romain Duris). Pohovor dopadne katastrofálně, ale Rose aspoň předvede, že umí neuvěřitelně rychle psát na psacím stroji. Mladé ženě se tak nevědomky podaří v Louisovi probudit sklony ke sportovnímu fanouškovství. Rose se pod jeho vedením zúčastní své první soutěže v psaní na stroji. Cesta k opravdovým trofejím je však složitá. Láska ke sportu a k ženě si někdy mohou překážet.

TRAILER NAJDETE ZDE (autorská práva nedovolují umístit ho přímo sem)

Láska všemi desetiicon_csfd
Populaire
Komedie
Francie, 2012, 111 min

Režie: Régis Roinsard
Kamera: Guillaume Schiffman
Hudba: Rob
Hrají: Romain Duris, Déborah François, Bérénice Bejo, Mélanie Bernier, Féodor Atkine, Miou-Miou, Nicolas Bedos

KRÁLOVSKÝ VÍKEND (VB, 2012)

Kralovsky vikend A3 00059-2.indd

Každý občas potřebuje rozptýlení od každodenních starostí. I prezident. Píše se rok 1939. K americkému prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi (Bill Murray) přijíždí na státní návštěvu do jeho soukromé residence král a královna Anglie. Setkání je o to významnější, že se jedná o historicky první návštěvu anglického královského páru v USA. Poprvé se tak střetávají upjaté společenské konvence Angličanů s uvolně-nou americkou morálkou na té nejvyšší společen-ské úrovni. Pro konzervativní britské panovníky je připraven piknik s hot dogy jako hlavním chodem či koupání v plavkách za účasti novinářů. Nezvyklá je pro tak významnou návštěvu i přítomnost Daisy (Laura Linney), další ženy po boku prezidenta, vedle je-ho manželky.

Královský víkendicon_csfd
Hyde Park on Hudson
Životopisný / Komedie / Drama / Historický
Velká Británie, 2012, 94 min

Režie: Roger Michell
Scénář: Richard Nelson
Hrají: Bill Murray, Laura Linney, Olivia Williams, Olivia Colman, Blake Ritson, Samuel West, Eleanor Bron, Martin McDougall, Tim Ahern, Tommy Campbell, Sam Creed, Jeff Mash, Kevin Millington, Elizabeth Wilson

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast