Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jubilejní 20. FEBIOFEST odtajnil první hvězdu – přijede Geraldine Chaplinová

Na dnešní tiskové konferenci odtajnilo vedení festivalu prvního hvězdného hosta. Je jím slavná herečka Geraldine Chaplinová. Festival mimo jiné uvede i její nejnovější filmy CO KDYBYCHOM ŽILI SPOLEČNĚ? a NIC NÁS NEROZDĚLÍ, které už se objevily v české distribuci. Další hosty FEBIOFEST oznámí na další tiskové konferenci na konci února, kde také odtajní svůj kompletní program. Jubilejní 20. ročník MFF Praha – Febiofest proběhne od 14. do 22. března v Praze. Následně se uskuteční regionálních ozvěny, které letos doznaly velkého rozšíření.

Logo Febiofestu

Logo Febiofestu

Diváci se mohou těšit také na návraty filmařů, oceněných v uplynulých dvaceti letech Kristiánem za přínos světové kinematografii ve speciální sekci, nebo velkou retrospektivu finského filmu, a také novou soutěžní sekci věnovanou středometrážním filmům nebo rozšířená sekce balkánských filmů RYTMY BALKÁNU, kterou si vyžádali diváci.

Febiofest proběhne opět v Cinestaru Anděl, který je hlavním stánkem festivalu už 9 let. Filmy poběží ve všech 12 sálech multiplexu. K Cinestaru letos přibývá Malostranská beseda, jejíž prostory Febiofest využije pro koncerty, promítání i společenské akce. Oblíbený Febiofest Music Festival se bude opět konat v garážích Cinestaru Anděl. Regionální ozvěny 20. Febiofestu proběhnou ve 12 městech ČR a zasáhnou všechny kraje České republiky (s výjimkou Středočeského kraje, který cca 180 plánovanými filmy zásobí přímo Praha).

V soutěži Nová Evropa uděluje Grand Prix opět 33členná porota diváků!

Geraldine Chaplinová (foto:MFF Praha - Febiofest)

Geraldine Chaplinová (foto:MFF Praha – Febiofest)

Geraldine Chaplinová (*1944), americká herečka, původně baletní tanečnice, dcera Charlese Chaplina a po matce také vnučka dramatika Eugena O’Neilla u filmu začínala už jako dítě v nezapomenutelných dílech svého otce Světla ramp a Král v New Yorku. Posléze se stala klíčovou tváří ve filmech režisérů jako David Lean (Doktor Živago), Robert Altman (Nashville, Svatba), Pedro Almodóvar (Mluv s ní), Alan Resnais (Život je román) a Carlos Saura (Peppermint frappé, Doupě, Anna a vlci, Eliso, můj živote atd.). Carlos Saura byl také jejím manželem. Mezi její další známé role patří např. role francouzské královny ze snímku Tři mušketýři. V roce 1992 si v životopisném snímku Chaplin o svém otci Charlesovi zahrála postavu  vlastní babičky. Stále velmi často natáčí, diváci Febiofestu ji uvidí v nových filmech Co kdybychom žili společně?, Nic nás nerozdělí a Americano.

Nový film režisérky Miry Fornay Můj pes Killer získal 1. února hlavní cenu Tiger Award v soutěži 42. ročníku MFF v Rotterdamu. Děj dramatického příběhu ze současnosti, zabývající se kontroverzním tématem xenofobie a rasismu, je zasazen do kraje na moravsko-slovenském pomezí a je vyprávěný výsostně moderním jazykem současného autorského filmu. Čeští diváci film uvidí v české premiéře na Febiofestu v soutěžní sekci Nová Evropa, v kinech bude mít Můj pes Killer premiéru 11. dubna díky CinemArtu.

V soutěži se Můj pes Killer utká s celovečerním debutem osmnáctiletého (!) Matěje Chlupáčka Bez doteku. Film vypráví o dospívající Jolaně, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ.

Bližší informace o dalším programu a podrobný servis přineseme 27. února, kdy bude odtajněn kompletní program a další podrobnosti. Tak jako v loňském roce přineseme recenze z distribučních předpremiér, které na Febiofestu proběhnou. Kompletní seznam článků o Febiofestu najdete ve speciální záložce na našem webu.

Vstupné po celé republice se nezvyšuje. Lístek na film bude stát 89,- Kč.

připravil: -MS-, totalfilm.cz / MFF Praha Febiofest
foto: MFF Praha Febiofest, video: YouTube Kanál Totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast