FEBIOFEST začíná už ve čtvrtek – nabídne 545 projekcí a 40 hostů

Na pražské Novoměstské radnici představil tým Febiofestu poslední podrobnosti k festivalu. Pražská část festivalu začíná ve čtvrtek 14. března 2013 a nabídne na 545 projekcích přes 190 filmů a 40 významných hostů. Mezi nejzářivější hvězdy letošního 20. jubilejního ročníku patří především Giancarlo Giannini, Geraldina Chaplin nebo Jerzy Stuhr. Tradičním slovenským hostem bude tentokrát Zdena Studénková. Přijede také významný britský režisér Richard Lester, který natočil s britskou skupinou Beatles filmy Perný den a Help!

Febiofest proběhne i na Slovensku. Tam startuje o den později než v Praze, tedy v pátek 15. března.  Má ale vlastní dramaturgii i hosty. Po skončení festivalu v hlavních městech obou zemí proběhnou jako každoročně i Ozvěny Febiofestu. Ty mohou diváci navštívit ve 12 regionálních městech v České republice i na Slovensku.

Geraldina Chaplinová

Geraldina Chaplinová

PROGRAMOVÉ SEKCE

Febiofest letos nabízí 23 programových sekcí. Mimo jiné festival nabídne výběr toho nejlepšího z americké produkce v sekci MADE IN USA, velikáni světové kinematografie se představí v PANORAMA SVĚTOVÉHO FILMU. JINÝ BŘEH nabídne už tradičně filmy s queer tématikou. Pestrou nabídku asijské kinematografie nabízí ASIJSKÉ PANORAMA. V předcházejících ročnících se Febiofest soustředil na různé severské kinematografie. Letos přichází na řadu FINSKO v sekci CESTA NA SEVER. RYTMY BALKÁNU byly zařazeny na četná přání návštěvníků, kteří si přáli více snímků s balkánskou tématikou.

Výběr z hostů:
Giancarlo Giannini (ITA), Krzystof Zanussi (POL), Jan Troell (FIN), Saša Gedeon (CZ), Tudor Giurgiu (RUM), Niki Karimi (IRAN), Tero Kaukomaa (FIN), Jeremy Thomas (USA), Richard Lester (VB), Ulrich Seidl (RAK), Jerzy Stuhr (POL), Geraldine Chaplin (USA), Zdena Studénková (SVK), Aku Louhimies (FIN), György Pálfi (HUN), Matti Kinnunen (FIN), Krzystof Lukaszewicz (POL), Sergio Andrade (BRAZ), Ajita Sichitra Veera (IND) a další

Giancarlo Giannini

Giancarlo Giannini

NOVÁ SOUTĚŽ

U příležitosti dvacátých narozenin zavedl Febiofest i soutěž středometrážních filmů. Odbornou porotou této soutěže jsou Jan Troell, Krzystof Zanussi, Tudor Giurgiu, Niki Karimi a Saša Gedeon.

Zdena Studénková (foto: archiv)

Zdena Studénková (foto: archiv)

HLAVNÍ SOUTĚŽ A POROTA

Hlavní soutěž bude posuzovat 33 porotců, kteří byli vybráni z webových přihlášek. Čestnou předsedkyní poroty se stala legendární sportovkyně Věra Čáslavská. Febiofest Music Festival se už tradičně koná v garážích multiplexu Cinestar Anděl, kde se Febiofest koná. Vstup na doprovodný program je zdarma.

Sekce promítaná v Malostranské besedě je věnována také hudbě a vstup je rovněž volný. Dopoledne jsou v rámci sekce FEBIOFEST JUNIOR věnována dětem a mládeži.

Kromě tradičních Kristiánů, které osobnostem udělí Febiofest bude udělena i cena ARAS (Asociace režisérů a scénáristů). Loni se udělovala ještě pod názvem Cena Jaromila Jireše.

Organizátoři festivalu zopakovali, že přestože není finanční situace Febiofestu jednoduchá, diváci to na programu nepoznají. Spíše naopak. Jubilejní dvacátý ročník toho nabízí opravdu hodně.

Bližší informace o filmech a recenze některých titulů po zahájení festivalu.

Vstupenky v ceně 89,- Kč jsou stále k dispozici na webu CINESTAR.
Přestože už byly prodány tisíce vstupenek, stále jsou lístky na většinu projekcí k dispozici.
Podrobný program na www.febiofest.cz
Místo konání Praha: Cinestar Anděl, Malostranská beseda, garáže Cinestar

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.