Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Třeboň hostí v květnu ANIFILM s nabitým programem

Od 3. do 8. května 2013 bude jihočeské město Třeboň hostit Mezinárodní filmový festival animovaného filmu ANIFILM 2013. Hlavním tématem letošního ročníku jsou „počátky animovaného filmu“.
Letos festival promítne více než 200 snímků z celého světa. Porota bude posuzovat v hlavní soutěži celovečerní i krátkometrážní snímky a v Česko-Slovenské soutěži i filmy studentské. Diváci uvidí také letošní nominanty na Oscara a vítězný film Paperman. Anifilm oslaví 50 let Zagreb Filmu a šedesátku České televize. Obě instituce představí to nejlepší ze své původní animované tvorby.
anifilm 2013 vizuál
V nesoutěžní části přinese ANIFILM retrospektivy významných osobností, přehlídky současné filmové a televizní tvorby pro děti a dospělé, přednášky, rozhovory s tvůrci, workshopy, výstavy a koncerty.
Sekce Fokus mimo jiné připomene 120 let, které uplynuly v loňském roce od prezentace Théâtre Optique – přístroje zobrazujícího sérii obrázků, které při roztočení vytvoří pro lidské oko iluzi pohybu. V roce 1892 uspořádal díky svému vynálezu v pařížském Musée Grévin jednu z prvních projekcí animovaného filmu Francouz Charles-Émile Reynaud. Všechny Reynaudovy dochované filmy přijede na festival osobně představit jeho pravnučka.

Théâtre Optique (foto: archiv)

Théâtre Optique (foto: archiv)

Ve spolupráci s NFA diváci uvidí také první české animované filmy. Ty budou promítnuty z původních filmových pásů!

Paperman (foto: archiv)

Paperman (foto: archiv)

Diváci Anifilmu také mohou shlédnout 5 snímků, které byly letos nominovány na Oscara®, včetně vítězného Papermana.
Tvorbu UPA představí legendární Gene Deitch (Tom a Jerry).
Výběr z nejzásadnějších 500 filmů společnosti Zagreb Film představí osobně režisér Borivoj Dovniković, jeden z čelných představitelů Záhřebské školy animace.

Borivoj Dovnikonič (foto: vimeo.com)

Borivoj Dovnikonič (foto: vimeo.com)

Retrospektivy připomenou významná díla Břetislava Pojara (Potkali se u Kolína) a Vladimíra Jiránka (Pat a Mat, Bob a Bobek). Oba nás před časem navždy opustili.
Vůbec poprvé se letos v Třeboni představí třídenní profesionální program Visegrad Animation Forum. VAF nabídne setkání předních nezávislých producentů animovaných filmů, zástupců televizních společností produkujících animované seriály a profesionálních tvůrců z celé Evropy.

Anifilm bude promítat nejen v kinosálech, ale i pod širým nebem. Na Masarykově náměstí nebo u rybníka Svět. Představí se Frankenweenie, oscarová Rebelka, francouzská černá komedie Obchod pro sebevrahy nebo třetí část Madagaskaru.

Česká televize letos slaví šedesátku a v rámci oslav jubilea připomene Anifilm to nejlepší z její animované tvorby pro děti i dospělé.

Další podrobnosti z nabídky Anifilmu přineseme už brzy.
Více o Anifilmu na webových stránkách festivalu.

Totalfilm.cz se stal mediálním partnerem festivalu.
Mapovat dění v Třeboni budeme velmi podrobně.

připravil: -MS-, totalfilm.cz
foto/video: Anifilm, archiv, youtube kanál Totalfilm.cz, youtube kanál ČT

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast