Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ČT tento týden slaví šedesátku – vysíláním, výstavou a dnem otevřených dveří

Česká televize si letos připomíná šedesáté výročí od zahájení televizního vysílání. Kromě speciálního vysílání rozloženého do celého roku 2013, se zítra slavnostně otevírá i unikátní výstava 60 let televizního vysílání v Národním technickém muzeu. Pro veřejnost bude výstava otevřena od 1. května do konce tohoto roku. Stěžejní oslava na obrazovce vypukne tuto středu a vyvrcholí Dnem otevřených dveří v Praze, Brně i Ostravě.

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

“Rozhodli jsme se pojmout celý letošní rok jako oslavu tohoto šedesátého výročí”, říká generální ředitel ČT Petr Dvořák a dodává: Na obrazovce ČT se bude slavit až do konce roku. Chceme divákům ukázat, jak se televize měnila, jakým způsobem informovala a bavila diváky.

Na základě této tradice připravujeme nové formáty, které uvedeme v průběhu letošního i příštího roku. Jsem velice pyšný na to, že mohu stát v čele České televize v období tak významného výročí. Mimo obrazovku necháme diváky nahlédnout do zákulisí televize, ať už v podobě dne otevřených dveří nebo právě výstavy v Národním technickém muzeu.

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

Zítra se slavnostně otevírá výstava uspořádaná ve spolupráci s Národním technickým muzeem. Diváci se budou moci podívat jak se vyvíjela vysílací technika a svět televize v průběhu uplynulých desetiletí televizního vysílání.

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

Výstava 60 let televizního vysílání (Foto: totalfilm.cz)

Na kompletaci výstavy se podílel za Českou televizi především bývalý ředitel techniky Rudolf Pop, za NTM René Melkus. Návštěvníci se mohou těšit na první televizní přístroje či unikátní nejstarší zařízení Dr. Šafránka z roku 1939. Uvidí také jedinečné odbavovací pracoviště z nejstaršího vysílacího pracoviště na Petřínské rozhledně z roku 1953, které bylo restaurováno za přispění Českých radiokomunikací.

Celkem bude na výstavě prezentováno na 150 sbírkových předmětů. Vystaveny jsou i snímací elektronky, obrazovky, mikrofony nebo obrazová záznamová zařízení. Opomenuty nejsou ani přístroje techniky pro domácí užití.

Programový ředitel ČT Milan Fridrich: Oslava 60. let televize je rozdělena na 3 základní okruhy. Jsou jimi historické pořady, reflexe, dokumenty a novinky. To nejpodstatnější vyvrcholí touto středou 1. května. Jednička v tento den odvysílá to nejlepší z dramatiky a večer uvede premiéru filmu Láska je láska.

Na dvojce bude připravena inovovaná verze teleautomatu. V 5 hodinovém bloku bude každá hodina věnována jinému žánru: dokumentu, zpravodajství a publicistice, seriálům, zábavě a dramatice.

Během léta Česká televize odvysílá reprízu Sanitky v HD. Na podzim na ni naváže nová řada, která podle Milana Fridricha posouvá českou dramatiku k evropským výšinám. Dalším významným počinem je dramatické ztvárnění nejvýznamnějších milníků českých dějin České století. Televize ho uvede taktéž na podzim.
Těmito projekty Ceská televize navazuje na tradici „v novém“.

Česká televize - tisková konference v NTM (foto: totalfilm.cz)

Česká televize – tisková konference v NTM (foto: totalfilm.cz)

Připraven je i zajímavý dokument Nízká vysoká hra o nechvalně proslulé éře Československé televize. Ukáže, jak se televize v sedmdesátých letech stala nástrojem propagandy.
Televize připravuje i knižní podobu televizních oslav. Kniha by měla vyjít koncem roku.
Generální ředitel zároveň všechny diváky zve na Den otevřených dveří. Koná se v Praze, Brně i Ostravě v sobotu 4. května.

připravil: -MS-, totalfilm.cz
Foto: Totalfilm.cz © 2013, Video: Totalfilm.cz, Česká televize © 2013

ceska_televize

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast