Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

FINÁLE PLZEŇ | Můj pes Killer zaujal porotu, Ve stínu diváky

Festival Finále Plzeň skončil v sobotu udílením festivalových cen. V soutěži hraných filmů získal Zlatého ledňáčka snímek Můj pes Killer. Diváci ocenili úspěšný Ondříčkův film Ve stínu. Studentská porota celovečerních snímků se rozhodla ocenit film Dont stop o počátcích punku v Československu. Mezi vítězné dokumenty patří  držitel Zlatého ledňáčka, film Olgy Sommerové Věra 68.

Delegace vítězného filmu Můj pes Killer (foto: FP)

Delegace vítězného filmu Můj pes Killer (foto: FP)

V kategorii dokumentů byly dále oceněny Otázky pana Lásky, Největší přání, Láska v hrobě nebo Český žurnál. Nejlepší herecký výkon vybrali diváci internetovým hlasováním. Podle nich ho vytvořil Adam Michal svou rolí ve vítězném snímku Můj pes Killer.

Adam Mihál (foto: FP)

Adam Mihál (foto: FP)

Porota k vítěznému snímku Můj pes Killer:
Dospěli jsme k jednohlasnému rozhodnutí: všichni jsme se nadšeně shodli, že film Můj pes Killer představuje tu nejlepší čistou filmařinu, jakou si dokážeme představit. Je to přímý, odvážný a ohromujícím způsobem silný film, který přináší osvětlující pohled na netoleranci velmi lidským způsobem a hluboce nás zasáhl.

Toho dosahuje hlavně pomocí obrazu a zvuku, což je základní jazyk filmu. Herecké výkony jsou tak skutečné a vypjaté, že máte pocit, jakoby postavy měly každou chvíli explodovat přímo před Vašima očima.

Předseda poroty: Rick McCallum (USA), producent, Členové poroty: Zuzana Mistríková (Slovensko), konzultantka a producentka, Christian Schwochow (Německo), režisér, Zornitsa Sophia (Bulharsko), režisérka, Radim Špaček (Česká republika), režisér

Věra Čáslavská s Olgou Sommerovou (foto: FP)

Věra Čáslavská s Olgou Sommerovou (foto: FP)

Porota k vítěznému snímku v kategorii dokument VĚRA 68:
Film Věra 68 je něčím víc než pouhým portrétem světově proslulé gymnastky Věry Čáslavské; je to památník dějin české společnosti uplynulých 60 let. Porota uděluje cenu tomuto dojemnému a laskavému snímku za promyšlené prolínání archivního materiálu, osobních vzpomínek a politických událostí. (Zdá se, že vztah mezi autorkou a protagonistkou jejího filmu je plný nevšední úcty a srdečnosti.)

Předseda poroty: Hans-Erich Viet (Německo), režisér a producent, Členové poroty: Christine Hille (Německo), vedoucí DOK Industry, Eliška Kaplicky Fuchsová (Česká republika), producentka

Porota uděluje zvláštní ocenění filmu Otázky pana Lásky režisérky Dagmar Smržové za úžasný portrét Jiřího Lásky a jeho rodiny. Na porotu učinily velký dojem zejména hluboce lidský humor a láska, jejichž prostřednictvím autorka zachycuje rodinu pana Lásky. (Nutno ocenit odvahu, které je zapotřebí k natočení filmu v atmosféře oscilující mezi životem a smrtí.) Režisérka nám poskytuje důvěrný vhled do života rodiny svého hrdiny. Velký dík za tento úžasný film!
Finále Plzeň letos navštívilo 11 180 diváků. V průběhu sedmi dnů bylo ve 141 projekcích uvedeno 167 filmů ve dvanácti tématických sekcích.

Oceněné filmy Finále Plzeň 2013:
Zlatý ledňáček – Nejlepší celovečerní film:
Můj pes Killer (r: M. Fornay)

Zlatý ledňáček – Nejlepší dokument:
Věra 68 (r: O. Sommerová)

Zvláštní ocenění:

Otázky pana Lásky (r: D. Smržová)

Cena V. Táborského za dokument pro tvůrce do 35 let
Český žurnál – život a smrt v Tanvaldu (r: V. Klusák a Filip Remunda)

Cena D. Táborské za dokument pro tvůrce do 35 let
Největší přání (r: O. Špátová)

Studentská cena soutěže celovečerních filmů
Dont stop (r: R. Řeřicha)

Studentská cena soutěže dokumentů
Otázky pana Lásky (r: D. Smržová)

Divácká cena za nejlepší film
Ve stínu (r: D. Ondříček)

Nejlepší herecký výkon:
Adam Michal (Můj pes Killer)

Výroční cena AČFK za dokument
Láska v hrobě (r: D. Vondráček)

připravil: totalfilm.cz (-AC-)

Mohlo by Vás také zajímat:
Finále Plzeň 2013 – Bohatý program, filmy, koncerty, debaty a výstavy

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast