Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

KOVÁŘ Z PODLESÍ – Jak vznikal drak (fotky a video)

16. května 2013 vstoupí do kin nová česká původní pohádka Kovář z Podlesí scenáristy a režiséra Pavla Göbla. Na městečko Podlesí a jeho okolí uvržena kletba, kterou může zlomit Toník, synovec místního kováře. A jak? Tím, že zbaví kraj zlých bab, v něž se kdysi proměnily dobré víly. Z jejich spárů musí zachránit milovanou Bětku a současně zbavit Podlesí draka. Toník je sirotek, který vyrůstá u svérázného strýce kováře. A protože kovář je jednak válečný invalida a jednak trošku lenoch, proměnil Toník jeho kovárnu v dílnu plnou vynálezů a k jejich obsluze vycvičil dva hlodavce – křečka a veverku.

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

Tvůrci této pohádky, v níž je všechno tak trochu jinak, se pokusili zkombinovat tři, na první pohled nesourodé technologie – v pohádce hrají herecké hvězdy společně s klasickými loutkami (pan Křeček a pan Veverka) a s postavou Draka, která je vytvořená počítačovou 3D animací.

„S překvapením jsme  zjistili, že většina dětí dnes netuší, co že loutky jsou. Přesto, že se jedná o klasické loutky, snímané metodou pookénkové animace, jsou díky moderním technologiím propojeny s hranými scénami velmi přirozeným a uvěřitelným způsobem.  A také drak je opravdu velmi vydařený a vzhledově srovnatelný s těmi „zahraničními“, i když charakterem je zcela český,“ říká producentka Kateřina Špůrová.

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

O náročnou trikovou část, jíž vévodí samozřejmě Drak, ale v níž  kouzlem více než tří stovek triků je hlavní to, že přirozeně a nenápadně zapadají do vyprávění příběhu, se postaral Boris Masník a studio UPP. Boris Masník, trikový supervizor filmu, o Drakovi říká: Náš Drak se nevylíhl v jeskyni, ale v počítačovém studiu. Nevznikl z univerzálních dračích předloh, ale z atypického modelu, který z hlíny vytvořil výtvarník filmu, F. A. Skála. Jeho základem byl 3D model, díky kterému Drak dostal základní tvar a kostru, kterou jsme pak mohli počítačově ovládat.

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

Kovář z podlesí (foto: Bontonfilm)

Nejdůležitější ale byly povrchy jeho těla, které Drakovi daly velmi specifický charakter. Vycházeli jsme ze z  reálných zdrojů – Drak má břicho, které připomíná břicho hrocha, jeho záda zase vycházejí ze zad ještěrky, je to takové kombinované a křížené „zvířátko“. Drak už není nejmladší, takže má na těle všelijaké vrásky a záhyby. To vše dohromady vytvořilo jeho originální a věrohodnou podobu.“

KOVÁŘ Z PODLESÍ (foto: Richard Špůr)

KOVÁŘ Z PODLESÍ (foto: Richard Špůr)

Právě drakovi propůjčil hlas člen legendárních Plastic People Vratislav Brabence. „Vráťa Brabenec má v této zemi zaručeně nejkrásnější hlas na draka, chlapský a přitom milý, je v něm slyšet životní zkušenost, takže volba byla naprosto jednoznačná, “ tvrdí s nadhledem režisér.

připravil: Totalfilm.cz/Bontonfilm, a.s.
Foto/video: Bontonfilm © 2013

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast