Oliver Stone je první oznámenou hvězdou letošních Varů, porotu povede Agnieszka Holland

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary dnes poodhalili své letošní trumfy. Pro prestižní přehlídku se jim podařilo získat režiséra Takových normálních zabijáků nebo dramatu JFK Olivera Stonea. A do Varů se chystají i další hosté. Třeba trio Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond z produkční společnosti Borderline Films, která boduje na poli nezávislé scény. Své premiéry vozí na festivaly Sundance či v Cannes. Ve Varech je čeká vůbec první ucelená přehlídka a festivalovým hostům nabídnou i tvůrčí dílnu.

Oliver Stone (foto: KVIFF)

Oliver Stone (foto: KVIFF)

Cenu za celoživotní přínos získá výtvarník Theodor Pištěk. Hlavní festivalovou porotu povede režisérka Agnieszka Hollandová, jejíž minisérii Hořící keř jste letos mohli vidět na HBO.

Agnieszka Holland (foto: KVIFF)

Agnieszka Holland (foto: KVIFF)

„Vždycky jsem měla problém s principem soutěže v umění, a to je důvod, proč jsem se většinou zdráhala stát se porotkyní. Je tolik věcí, které mohou ovlivnit rozhodování – člověk vidí filmy v jiné náladě, v jiné denní době, jako první nebo až šestý v řadě, před obědem nebo po něm! Přesto jsem si nedokázala nechat uniknout příležitost pomoci objevit nové filmy v Karlových Varech. Zde je zcela jiný výběr, otevřenější a nečekanější než na velkých festivalech, sestavovaný s velkou citlivostí, která je mi blízká. Takže opravdu doufám, že všichni – celá porota – si to užijeme. Je pro mne poctou předsedat porotě Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary,“ říká režisérka Agnieszka Hollandová.

Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond (foto: KVIFF)

Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond (foto: KVIFF)

Deset let poté, co studenti filmu z newyorské univerzity Antonio Campos, Sean Durkin a Josh Mond založili produkční společnost Borderline Films, patří trio nerozlučných přátel k obdivovaným nezávislým filmařům, jejichž snímky byly k vidění na desítkách filmových festivalů. „Borderline Films: Prvních deset let“ představuje vůbec první ucelenou přehlídku věnovanou mladíkům z této newyorské produkční společnosti.

Další podrobnosti přineseme brzy.

Filmové Vary odstartují 28. června, festival skončí 6. července.

připravili: -TK-, -JV-, totalfilm.cz / Film Servis, a.s.

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.