Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Angelina Jolie podstoupila preventivně odstranění prsů

Angelina Jolie podstoupila z preventivních důvodů oboustrannou mastektomii, tedy odstranění prsů. Jak Jolie napsala v dnešním vydání listu The New York Times, lékaři odhadli, že z 87 procent jednou onemocní rakovinou prsu. Riziko, že dostane rakovinu vaječníků, je u ní padesátiprocentní. Podobný preventivní zákrok mají v Česku za sebou desítky žen.
Na vysoké riziko vzniku rakoviny upozornily genetické testy, které Jolie před operací podstoupila. Vysoká pravděpodobnost ji přiměla jednat. 

foto: archiv

foto: archiv

„Rozhodla jsem se být aktivní a minimalizovat riziko, jak je to jenom možné,“ uvedla sedmatřicetiletá herečka. Zákroky prý byly zahájeny v únoru a skončily v dubnu. „Po tu dobu jsem byla schopná udržet věc v soukromí a pokračovat přitom v práci. Píši o tom teď, protože doufám, že má zkušenost může pomoci jiným. Rakovina je stále slovem, které v lidských srdcích vyvolává strach a hluboký pocit bezmoci. Dnes je ale možné z krevních testů zjistit, jak vysoké je u vás riziko, že rakovinou prsu nebo vaječníků onemocníte, takže můžete něco udělat,“ napsala Jolie.

Angelina Jolie: (foto: NBC)

Angelina Jolie: (foto: NBC)

V článku pak detailně popisuje chirurgické zákroky, kterým se podrobila, a probuzení po osmihodinové operaci, po níž si prý připadala jako ve fantastickém filmu, s vývody z prsou. Popsala také, že po devíti týdnech ji čekal další zákrok, při němž jí byla prsa nahrazena implantáty. „V minulých letech se v těchto metodách hodně pokročilo, takže výsledek může být nádherný,“ píše Jolie.
Herečka doporučila všem ženám, v jejichž rodině se rakovina vyskytla, aby riziko vzniku nemoci nepodcenily. Podle jejích slov se u ní nyní snížila pravděpodobnost onemocnění rakovinou prsu pod pět procent.

Thriller Salt natáčený také v Praze (foto: archiv)

Thriller Salt natáčený také v Praze (foto: archiv)

Experti oslovení britskou BBC však tvrdí, že takto přesně nelze riziko vzniku nádoru stanovit. „Riziko spojené s geny není jednoduše přesná hodnota jako 87 procent. Závisí na dalších rizikových faktorech,“ řekl BBC profesor Gareth Evans z Manchesterského prsního centra. Podle něj se riziko rakoviny prsu pro člověka s genem BRCA 1 zodpovědným za vznik karcinomu pohybuje od 50 do 95 procent.
V Česku jsou genetické testy a následné preventivní zákroky stále častější.
Na soukromých klinikách v České republice může žena za operaci zaplatit i 100.000 korun.

Americká herečka vychovává s Bradem Pittem šest dětí – tři adoptované a tři vlastní. Matkou Jolie byla herečka Marcheline Bertrandová. Zemřela před šesti lety ve věku 56 let na rakovinu vaječníků. Jolie se kdysi zmínila o tom, že předci z matčiny rodiny se nedožívali vysokého věku. Její babička a matka Bertrandové zemřela v 45 letech.
Podle Světové zdravotnické organizace ročně umírá na rakovinu prsu 458.000 osob.

připravil: -AC-, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast