Film má na ČT ART své místo – uvede i vynikající The Hollow Crown

Česká televize dnes veřejnosti představila koncepci ČT ART. Filmu a televizi se nový kulturní kanál nebude věnovat jen okrajově. Ve vysílání specializovaného kulturního programu těmto žánrům poskytne nazanedbatelnou plochu. Nový kanál veřejnoprávní televize začne vysílat 31. srpna ve 20 hodin.

Na obrazovku se v hlavním vysílacím čase dostanou klubové filmy, na které jsou diváci zvyklí z pozdních nočních hodin. Na ČT ART diváci uvidí iránský film ROZCHOD NADERA A SIMIN, snímek bratrů Dardenneových KLUK NA KOLE (recenze zde) či dánsko-švédské drama LEPŠÍ SVĚT z dílny Susan Bier.

kLUK NA KOLE

KLUK NA KOLE (foto: archiv)

Filmová tvorba je nedílnou součástí kulturního dění. „ČT art proto nabídne díla, se kterými se diváci na jiném volně přístupném programu setkat nemohou,“ říká výkonný ředitel kulturního kanálu Tomáš Motl a dodává: „Chceme představit film v celé jeho pestrosti, snímky debutujících i renomovaných autorů, tuzemské i zahraniční, díla animovaná, dokumentární i hraná, tradiční i experimentální. Co nejširší pohled je pro nás z tohoto hlediska zásadní.“

Televize také uvede soubor historických her, které vznikly v produkci režiséra Bonda SAMA MENDESE. BBC je v roce 2012 uvedla pod názvem THE HOLLOW CROWN. Představují nejnovější britská zpracování historických her Williama Shakespeara RICHARD II., JINDŘICH IV. A JINDŘICH V. .
V těchto adaptacích se objevují i filmové hvězdy světového kalibru.

The Hollow Crown (foto BBC)

The Hollow Crown (foto: BBC)

Vedle zahraničních akvizic spolupracuje ČT při programování filmů pro nový kanál i s českými distributory AEROFILMS, CINEMART či ARTCAM.
KINO ART se v programu objeví každou neděli ve 20:55.

Své slovo ve vysílání dostane i animovaná tvorba. Úterní programový blok ANIMACE STORY nabídne pravidelné vysílací okno ukazující animovanou orbě celého světa (vedle USA např. Argentině, Francii, Španělsku či Srbsku). Na obrazovce se ale objeví i snímky z Japonska.

Robert Sedláček (vlevo) (foto: totalfilm.cz)

Robert Sedláček (vlevo) (foto: totalfilm.cz)

Čtvrky budou vyhrazeny cyklu PERLY ČESKÉHO DOKUMENTU. Představeny v něm budou stěžejní české autorské dokumenty a jejich tvůrci, například Helena Třeštíková, Erika Hníková či Olga Špátová nebo Robert Sedláček.

Na ART se přesouvá také inovovaný týdeník FILM 2013, který pravidelně informuje o filmových novinkách všech žánrů.

Robert DeNiro a Jolka Krásná - FILM 2013 (foto: ČT)

Robert DeNiro a Jolka Krásná – FILM 2013 (foto: ČT)

Na obrazovce se jednou za 14 dní navíc objeví i magazín o tuzemské světové televizi. Nepůjde ale o promo magazín ČT. Představí novinky i trendy v televizních formátech napříč celým světem. Shrne dění na televizním trhu doma i ve světě. Osloví mediální odborníky a nebudou chybět ani recenze pořadů. MONOSKOP se bude vysílat ve středu ve 20.25 každý druhý týden.

BBC Televizní centrum (foto: archiv)

BBC Televizní centrum (foto: archiv)

V sobotu se na kulturním kanále objeví komponované večery, které diváci znají ze dvojky. V úterý portrétní dokumenty.
Další novinky ze světa filmu, televize a dlaších žánrů jako je hudba, výtvarné umění, literatura či architektura se objeví i ve zpravodajském pořadu UDÁLOSTI V KULTUŘE, který každý večer vysílání ČT ART otevře.
I filmovým tématům se bude věnovat kritický pořad ARTEFAKTA, který poběží od pondělí do čtvrtka v noci. Moderovat ho budou Jan Burian, Jan Rejžek, Lucie Klímová a Miroslav Balaštík.

připravil: Totalfilm.cz
foto: ČT, archiv, Totalfilm.cz

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.