Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | R. I. P. D. je těžká vykrádačka všeho možného – navíc špatná

Nick Walker (Ryan Reynolds) to schytal při jednom zásahu. Odporoučel se na věčnost a na nechal po sobě milující přítelkyni. Místo nebe nebo pekla na něj ale čeká policejní důstojnice (Mary Louise Parkera a nabídne mu práci u URNY – Útvaru rozhodně neživých agentů. Vrátí se na Zemi a začne za pomoci svého parťáka Roye (Jeff Bridges) čistit svůj bývalý rajón od „tuhoušů“. Ti už to taky mají dávno za sebou, ale zuby nehty se brání na onen svět se odporoučet. Navíc hrozí, že mrtví ovládnou svět živých zcela a tomu musí Nick s Royem zabránit.

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

Tak předně. Je tu několik nepokrytě okopírovaných věcí z Mužů v černém. Je to tak okaté, že vás to praští pěstí do obličeje. Proměna tuhoušů před jejich likvidací nebo zatčením, prostředí R. I. P. D. na onom světě, včetně velícího důstojníka, mimozemské (nadpozemské) zbraně atd. V mixéru skončily i další filmy, které scenárista vykrádá. Krotitelé duchů nebo Hellboy jsou první, které vás napadnou.

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

Koncept dvou nesourodých parťáků na kterých to stojí, tu úplně nefunguje. Lépe řečeno nefunguje vůbec. Stejně jako 80% všech vtipů, jejichž efekt se ztrácí v překotném scénáři. Nevím co je horší, jestli špatně odvedená práce scénáristy nebo režiséra.
Prvních 20 minut vypadá celkem slibně. Mohu říci, že jsem se bavil. Zbylých 77 minut bylo utrpení samo.

Mrzí mne především fakt, že jsem se musel dívat na své oblíbence. To, že Ryan Reynolds opět šlápl vedle je prostě smůla. Ale má účast v takhle pitomém projektu zapotřebí Jeff Bridges? Zřejmě ano.

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

Posledním hřebíčkem do rakve filmu jsou ne zcela standardní trikové sekvence. Mám na mysli počítačové triky. Působí na první pohled levně. Přitom film stál 130 milionů dolarů.

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

R. I. P. D. (foto: Cinemart)

Výsledný guláš je vším, jen ne svižnou akční komedií, umocněnou působivými triky, jak se píše v materiálu pro novináře. 20% za prvních dvacet minut a dalších 20 za Marry Louise Parkerovou. Ocenit musím i českého distributora, který si docela vtipně pohrál s překladem názvu titulu.

hodnocení 40

-AC-, Totalfilm.cz
Foto/Video: Cinemart © 2013

R.I.P.D. – URNA: Útvar Rozhodně Neživých Agentůicon_csfd
R.I.P.D.

Akční / Komedie / Krimi / Fantasy
USA, 2013, 96 min

Režie: Robert Schwentke
Předloha: Peter M. Lenkov (kniha)
Scénář: Phil Hay, Matt Manfredi
Kamera: Alwin H. Kuchler
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Ryan Reynolds, Jeff Bridges, Kevin Bacon, Robert Knepper, Mary-Louise Parker, Stephanie Szostak, James Hong, Devin Ratray, Mike O’Malley, Marisa Miller, Daniel Lowney, Robert Masiello, Morgane Slemp, Zoe Aggelik

RIPD PLAKÁT

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast