Recenze | STÁŽISTI jsou především zajímavou exkurzí do Googlu

Na světě je jen pár komerčních společností, které pokud jsou zmíněny ve filmu, obecně se to toleruje a divák to nevnímá jako prvoplánovou reklamu. Jsou totiž samy o sobě symboly popkulturní společnosti. Google určitě patří v posledních letech k těm nejsklonovanějším. Není to jen proto, že s Googlem většina z nás přichází, ať už chce nebo ne, denně do styku. V komedii STÁŽISTI se ukazuje, že je i zajímavým zaměstnavatelem. Fenomén “Googláků” je už několik let synonymem pro přátelský a neformální firemní a komunikační styl. To je také základní kámen námětu Stážistů.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Dva obchodní zástupci a dlouholetí kamarádi Billy (Vince Vaughn) a Nick (Owen Wilson) byli prodejci luxusních hodinek. Jejich kariéru ale pohřbil současný přetechnizovaný svět. Ocitnou se přes noc na dlažbě a musí svou situaci řešit. Oba už nepatří k nejmladším a nikdo o ně dvakrát nestojí. Billy se dozví o náboru stážistů do Googlu. Pokud se oba pánové přiřadí k 5 procentům nejlepších, získají v internetovém gigantu nabídku trvalého zaměstnání.

Na otázku “Kolik za tu obří reklamu proboha Google zaplatil?” odpovídám -nic-. Opravdu nic, alespoň dle dostupných vyjádření gigantu z Mountain View v Silicon Valley a tvůrců filmu. Firma se koneckonců stala během posledních let standardní součástí života světové populace, která používá počítač, mobil či tablet. Minimálně pro populaci 15 – 35+.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Určitě jste slyšeli o zaměstnanecké politice internetového leadera. Pro většinu běžných zaměstnanců nepředstavitelné benefity, odpočinkové zóny, neformální oblečení a jednání, jídlo a pití v práci zdarma, pravidelný odpočinek a relaxace atd. No není to sen? Pochopitelně že ano.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Pozadí vnitřního chodu tohoto fenoménu dneška je základem většiny humorných scén napsaných ve scénáři této netypické komedie. Na Googlu to celé stojí. A také na generačním střetu. Většina humorných situací vychází z nedorozumění, konfliktů a trapných momentů.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Bohužel se některé gagy míjí účinkem. Obzlášt ve chvílích, kdy se Vaughn a Wilson pitvoří jako před lety. Už jsou ale věkově trochu dál (nebo bych to u nich alespoň očekával) a ani jednomu z nich tohle “sandlerovství” nesluší.

Naproti tomu je tu několik scén, které jsou vyloženě k popukání. Nevyrovnanost scénáře tak zvedá pouze originální nápad a prostředí, které bude jistě atraktivní pro geeky celého světa. Ti pravděpodobně filmu nedovolí klesnout ke dnu návštěvnosti.

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

STÁŽISTI (foto: CinemArt)

Stážisti jsou mimo jiné i vstupenkou do útrob firmy, která zajímá svět. Pouze cenu za lístek do kina budete muset minout, abyste zavítali na poměrně rozsáhlou exkurzi do sídla zaměstnavatele snů…

hodnocení 60

Recenze napsána v Google dokumentech na tabletu s androidem, trailer uložen na YouTube. Sdílíme na google+ :-)

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: CinemArt © 2013

Stážistiicon_csfd
The Internship
SK název Stážisti
Komedie
USA, 2013, 119 min

Režie: Shawn Levy
Scénář: Vince Vaughn
Kamera: Jonathan Brown
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Owen Wilson, Vince Vaughn, Rose Byrne, Will Ferrell, Dylan O´Brien, Joanna Garcia Swisher, Tobit Raphael, Max Minghella, Josh Gad, Jessica Szohr, Tiya Sircar, Anna Enger, Josh Brener, Troy Faruk, John Goodman

Stazisti_poster_A1-page-001

 

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.