Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

VARY DNES | Mladý kněz na dalmatském ostrůvku a dvojčata skrývající se před válkou

Další dva soutěžní filmy, které jsme z bohatého programu karlovarského festivalu vybrali jsou evropské provenience. V hlavní soutěži se představí maďarský film VELKÝ SEŠIT podle románu Agoty Kristofové o třináctiletých dvojčatech nucených strávit poslední léta druhé světové války po boku kruté babičky kdesi v pohraničí. Chorvatsko-srbský film KNĚZOVY DĚTI o knězi, který na malém ostrůvku zděšeně zjišťuje, jak málo se tu rodí dětí. V rámci zvláštního uvedení bude uveden ALEXANDER VELIKÝ režiséra Olivera Stonea, který včera do Varů dorazil.

Knězovy děti (foto: KVIFF)

Knězovy děti (foto: KVIFF)

Když mladý katolický kněz Fabian nastoupí po oblíbeném faráři v obci na malebném dalmatském ostrůvku, zjišťuje zděšeně, že se tu konají často pohřby a nerodí se skoro žádné děti. Zpověď místního občana odhalí příčinu a Fabian se rozhodne pomoci zvýšení porodnosti poněkud neobvyklým způsobem. Skutečně se mu to podaří, po čase však knězův sen začne dostávat trhliny a jeho úsilí postupně troskotá.

Knězovy děti (foto: KVIFF)

Knězovy děti (foto: KVIFF)

Podkladem k filmu byla komedie Mate Matišiće, která na konci minulého století vyvolala na jevišti chorvatských divadel velký ohlas i pobouření. Vinko Brešan nalezl pro její filmové ztvárnění osobité scénografické a obrazové řešení, jemuž je podřízena i stylizace jednotlivých situací a pojetí postav. Ironie pohledu na naivního mladého kněze, který se s nejčistšími úmysly stane strůjcem neštěstí některých spoluobčanů, umožnila oběma autorům, aby z pozice ateistů podrobili kritice katolickou církev, ale i omezenost předsudků panujících v lidových vrstvách.

KNĚZOVY DĚTI

617 – 3.7.2013, 17:00, Velký sál
7P2 – 4.7.2013, 10:30, Pupp
9K2 – 6.7.2013, 11:30, Kino Drahomíra

Velký sešit (foto: KVIFF)

Velký sešit (foto: KVIFF)

Otec voják vede svou rodinu pevnou, ale chápavou rukou. Ve správný moment pak svým dvěma třináctiletým synům předá sešit, aby do něj zaznamenávali své každodenní zkušenosti. Je druhá světová válka, rodina je odloučena a chlapci jsou odloženi na ves k babičce, která však na svou hruď raději než vnuky přivine lahev pálenky. Místo klidného azylu tak bratři naplno pocítí krutost války i naprostou absenci lásky.

Velký sešit (foto: KVIFF)

Velký sešit (foto: KVIFF)

Taková situace nemůže dát vzniknout ničemu dobrému a krutou realitu tak odráží i jejich věcné a emocí prosté zápisky ve velkém sešitě. Snímek barvitě zachycuje válečné zkušenosti z dětského pohledu, avšak jinak, než jsme v takových případech zvyklí. Zcela prost idyly, nabízí snímek surový náhled na ztrátu iluzí i rychlý přechod hrdinů do dospělosti, respektive její válkou zrychlené náhražky. Krutosti, kterým se oba bratři z nutnosti naučili, navíc překročí trvání válečného konfliktu a snímek tak můžeme brát jako širší společenskou analýzu. Elegicky koncipovaný příběh těží též z oslnivé kameramanské práce Christiana Bergera.

VELKÝ SEŠIT

61A – 3.7.2013, 20:00, Velký sál
7P3 – 4.7.2013, 13:30, Pupp
9K1 – 6.7.2013, 9:00, Kino Drahomíra

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast