Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve Varech je Oliver Stone, přijede i F. Murray Abraham

Oliver Stone se dnes konečně objevil na veřejnosti, v podvečer otevřel projekci svého filmu ALEXANDER VELIKÝ. Držitel třech Oscarů® je velmi unavený a společnosti se spíše straní. Na festivalu převezme Křišťálový globus za celoživotní přínos světové kinematografii. Festivalu se podařilo získat další hvězdu. V Česku je totiž shodou okolností americký herec F. Murray Abraham, který hrál Salieriho ve Formanově Amadeovi. Zítra předá společně s Miroslavem Ondříčkem Křišťálový globus Theodoru Pištěkovi.

Režisér Oliver Stone v obležení novinářů

Režisér Oliver Stone v obležení novinářů

Letošní ročník MFF Karlovy Vary poctí svou návštěvou amerických herec F. Murray Abraham, Oscarem oceněný představitel Salieriho z legendárního filmu Miloše Formana Amadeus. F. Murray Abraham je v době konání karlovarské přehlídky hostem hudebního festivalu Prague Proms 2013, kde se 3. 7. představuje v hlavní zpívané roli světově premiérovaného díla A Grateful Tail Symphony. Díky spolupráci s vedením festivalu Prague Proms se podařilo zorganizovat hercovu cestu na MFF Karlovy Vary. 

F. Murray Abraham

F. Murray Abraham

F. Murray Abraham společně s kameramanem Miroslavem Ondříčkem předá výtvarníku Theodoru Pištěkovi Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, ve čtvrtek 4. 7. 2013 v 18:30 v Karlovarském městském divadle. K poctě Theodora Pištěka bude uveden právě film Amadeus!

Amadeus (Salieri) (foto: archiv)

Amadeus (Salieri) (foto: archiv)

Role Salieriho je nejvýraznějším bodem v hercově filmografii – kromě Oscara byla za svůj výkon oceněn také Zlatým globem. Během své padesátileté herecké kariéry vytvořil F. Murray Abraham desítky filmových a televizních rolí – za všechny jmenujme např. filmy Jméno růže (The Name of the Rose, r. J-J. Annaud) nebo Allenovu Mocnou Afrodité (Mighty Aphrodite), ale intenzivně se věnoval i divadelní práci, která zahrnuje účinkování jak v klasických shakespearovských kusech, tak třeba v inscenaci Beckettova Čekání na Godota. Působí rovněž jako pedagog. F. Murray Abraham rovněž na MFF Karlovy Vary uvede ve čtvrtek ve 22:30 ve Velkém sále hotelu Thermal společně s Oliverem Stonem film Zjizvená tvář (Scarface), který podle Stoneova scénáře natočil režisér Brian De Palma.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast