Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: AKREDITACE A BALÍČKY VSTUPŮ NA VÍKEND JSOU VYPRODÁNY. NA DOPROVODNÝ PROGRAM SE ALE DOSTANETE.

NOIR FILM FEST | Nový festival noir filmů začíná ve středu na Kokoříně

Filmoví nadšenci zorganizovali nový filmový festival, který se věnuje žánru noir. Na hradě Kokořín a v jeho okolí bude během pěti festivalových dnů uveden blok klasických filmů nebo oceněná životopisná série Mildred Piercová (HBO), přijedou i zajímaví hosté. Festival začíná ve středu 21. srpna a potrvá až do neděle 25. srpna.

Niagara (foto:archiv)

Niagara (foto: archiv)

Během 5 festivalových dnů se uskuteční celkem 23 projekcí, 4 večerní na nádvoří hradu, 16 odpoledních v galerii Truhlárna a v sále restaurace Pobuda, 2 speciální a 1 půlnoční projekce. Filmy jsou řazeny do čtyř tematických celků. Téma Hard-boiled noir je zastoupeno např. filmem Hluboký spánek (1946), který vyniká až neproniknutelně spletitou zápletkou či Maltézským sokolem (1941), jenž je považován za definitivní adaptaci románu D. Hammetta.

the-big-sleep-poster

Velký spánek (foto: archiv)

V sekci Marilyn Monroe se tato kultovní herečka objeví ve třech filmech, z nichž vyniká snímek Niagara (1953) – jeden z mála barevných noirů. V sekci ženského noiru můžete zhlédnout Lauru (1944), Gildu (1946) a Mildred Pierce (1945).

Mildred Piercová (foto: HBO)

Mildred Piercová (foto: HBO)

Žánr noir není jen výsadou amerických filmových studií, ale odrazil se i v československé kinematografii. Důkazem jsou tři filmy zařazené právě do tohoto bloku – 13. revír (1946), …a pátý jezdec je Strach (1964) a Mazaný Filip (2003), nejmladší snímek festivalu.

Ve speciálních projekcích se bude promítat mimo jiné film význačný použitím subjektivní kamery Temná pasáž (1947), Pojistku smrti (1941) – retrospektivní vyprávění doplněné voiceoverem nebo pesimisticky laděný snímek Líbej mne až k  smrti (1955).

Atrakcí pro rodiny s dětmi bude kyvadlová festivalová doprava mezi jednotlivými místy projekcí motorovým vláčkem Kokořík, který jistě ocení návštěvníci při přesunech mezi jednotlivými promítacími sály.
Speciální noční prohlídky hradu, debaty, semináře a hudební koncerty budou součástí doprovodného programu. Návštěvníci se také mohou setkat se zajímavými hosty – Zlatou Adamovskou, Danou Batulkovou, Václavem Marhoulem, Tomášem Hanákem, Jiřím Dvořákem či Michaelou Badinkovou.

Bližší informace: http://www.noirfilmkokorin.cz/cz/

připravil: -AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: archiv, HBO

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast