Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

ČFTA | Do boje o Oscara® půjde za Česko HOŘÍCÍ KEŘ

Poprvé v historii Česká republika do oscarového klání vysílá film zahraničního režiséra. Agnieszka Hollandová má ale s Českem mnoho společného, v šedesátých letech studovala pražskou FAMU a česky také plynně hovoří. V hlasování akademiků zvítězil Hořící keř mezi 35 českými filmy drtivou většinou a bude tak zastupovat českou kinematografii na 86. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Na dalších místech se v hlasování umístily filmy Donšajni Jiřího Menzela a Líbánky Jana Hřebejka. Nominace na Oscary® budou vyhlášeny 16. ledna příštího roku a sošky vítězným filmům budou předány na slavnostním večeru 2. března 2014 v Los Angeles.

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Hořící keř vznikl původně jako třídílná televizní série pro televizní stanici HBO a jeho zkrácená filmová verze měla v českých kinech premiéru v září letošního roku.

Mohou ale nastat komplikace. V pravidlech je, že se snímek před udílením nesmí objevit v televizi. Právníci ale zatím filmovou verzi posuzují jako samostatné dílo. Otázkou je, zda to stejně posoudí i AMPAS.

Hořící keř  (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Hořící keř (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Soška Oscara putovala naposledy do Čech v roce 1997 za film Kolja, mezi pět nominovaných filmů se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary. Na posledním udílení cen si Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film odnesl rakouský režisér Michael Haneke za snímek Láska.

připravil: totalfilm.cz, -AC-

The Academy, as the copyright owner of the Academy’s “Oscar” statuette, and owner of its trademarks and service marks, including “OSCAR®,” “OSCARS®,” “ACADEMY AWARD®,” “ACADEMY AWARDS®,” “OSCAR NIGHT®,” “A.M.P.A.S.®” and the federally registered “Oscar” design mark, is required to protect its properties against unauthorized uses and infringements.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast