ČFTA | Do boje o Oscara® půjde za Česko HOŘÍCÍ KEŘ

Poprvé v historii Česká republika do oscarového klání vysílá film zahraničního režiséra. Agnieszka Hollandová má ale s Českem mnoho společného, v šedesátých letech studovala pražskou FAMU a česky také plynně hovoří. V hlasování akademiků zvítězil Hořící keř mezi 35 českými filmy drtivou většinou a bude tak zastupovat českou kinematografii na 86. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Na dalších místech se v hlasování umístily filmy Donšajni Jiřího Menzela a Líbánky Jana Hřebejka. Nominace na Oscary® budou vyhlášeny 16. ledna příštího roku a sošky vítězným filmům budou předány na slavnostním večeru 2. března 2014 v Los Angeles.

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Hořící keř (Táňa Pauhofová a Patrik Děrgel) foto: HBO

Hořící keř vznikl původně jako třídílná televizní série pro televizní stanici HBO a jeho zkrácená filmová verze měla v českých kinech premiéru v září letošního roku.

Mohou ale nastat komplikace. V pravidlech je, že se snímek před udílením nesmí objevit v televizi. Právníci ale zatím filmovou verzi posuzují jako samostatné dílo. Otázkou je, zda to stejně posoudí i AMPAS.

Hořící keř  (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Hořící keř (Petr Stach, Jaroslava Pokorná a Táňa Pauhofová) foto: HBO

Soška Oscara putovala naposledy do Čech v roce 1997 za film Kolja, mezi pět nominovaných filmů se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary. Na posledním udílení cen si Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film odnesl rakouský režisér Michael Haneke za snímek Láska.

připravil: totalfilm.cz, -AC-

The Academy, as the copyright owner of the Academy’s “Oscar” statuette, and owner of its trademarks and service marks, including “OSCAR®,” “OSCARS®,” “ACADEMY AWARD®,” “ACADEMY AWARDS®,” “OSCAR NIGHT®,” “A.M.P.A.S.®” and the federally registered “Oscar” design mark, is required to protect its properties against unauthorized uses and infringements.