Dramata z cyklu ČESKÉ STOLETÍ se na obrazovce objeví na konci října

Stylově, v rezidenci primátora hlavního města představila dnes dopoledne ČT svůj mimořádný cyklus ČESKÉ STOLETÍ. Tiskovka se odehrávala v těchto reprezentativních prostorách i proto, že se zde točily některé scény. Televize v čele s režisérem Robertem Sedláčkem připravila pro diváky celkem 9 samostatných vysokorozpočtových filmů, které ale tvoří jeden celek. Každý z nich vypráví o významném dějinném okamžiku, který ovlivnil životy lidí tehdejšího československého státu.

České století - Den po Mnichovu (foto: ČT)

České století – Den po Mnichovu (foto: ČT)

Pět prvních částí se na prvním programu ČT objeví počínaje 27. říjnem každou neděli ve 20 hodin. Tvůrci cyklus koncipovali jako samostatná dramata, jedná se ale o kompletní pohled na českou historii.

České století - Kulka pro Heydricha (foto: ČT)

České století – Kulka pro Heydricha (foto: ČT)

Scénárista Pavel Kosatík říká: “Měli jsme ambici, aby se diváci z historie poučili, a abychom nabídli kompletní pohled na historii”. a dodává: “Při psaní hráli svou roli odborní poradci, scénář četli lidé různých názorů a pohledů na věc. Vycházeli jsme z nespočtu literatury, archivních dokumentů, desítek knih.”

Výstřižek

ČESKÉ STOLETÍ začíná vznikem Československa v roce 1918 a logicky končí jeho rozpadem v roce 1992. Poslední čtyři části se v premiéře v televizi objeví na podzim 2014.

Režisér R. Sedláček (vpravo), generální ředitel ČT P. Dvořák (uprostřed) a ředitel programu Milan Fridrich (vlevo) foto: J. Kroupa

Režisér R. Sedláček (vpravo), generální ředitel ČT P. Dvořák (vlevo) foto: J. Kroupa

Režisér Robert Sedláček si tohoto projektu dle svých slov velmi cení. “Je to to nejpodstatnější co jsem kdy natočil, je to ironie osudu, že se tak stalo v televizi, s mou pověstí  nezávislého filmaře. Necítím se nervózní, mám z toho dobrý pocit. Televize mi dala naprostou svobodu. Toho si opravdu vážím.”

V každém z devíti dílů se tvůrci zaměřují na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního“ aktéra své doby.

České století - Velké bourání (foto: ČT)

České století – Velké bourání (foto: ČT)

„Cyklus České století nebude usilovat o rekonstrukce nejpravděpodobnějšího průběhu tehdejších událostí, nýbrž o vytvoření situací, v nichž diváci budou moci studovat a spoluprožívat s historickými postavami jejich pocity, pochyby, odhodlání i obavy.

Výstřižek2

Vybírá si napínavé konflikty, jejichž důsledky se dramaticky promítaly do života lidí a ovlivňovaly směřování našeho národa na dlouho dopředu,“ prozrazuje režisér cyklu Robert Sedláček.

České století - Všechnu moc lidu Stalinovi (foto: ČT)

České století – Všechnu moc lidu Stalinovi (foto: ČT)

Na televizní projekt mají filmy poměrně velkorysé rozpočty. Celý cyklus stál přibližně 80 milionů korun. Každý z filmů tedy asi 9 milionů korun.

České století - Zabíjení soudruha (foto: ČT)

České století – Zabíjení soudruha (foto: ČT)

Historické postavy kalibru Masaryk, Beneš, Gottwald nebo Havel si zahrají velká jména českého herectví. Namátkou například Jiří Vyorálek, Luboš Veselý, Jan Budař, David Novotný, Miloslav Mejzlík, Martin Stránský, Jaromír Dulava, Ivan Trojan, Martin Huba, Mário Kubec, Karel Dobrý, Jan Novotný, Daniela Kolářová, Jan Hájek, Václav Knop, Radek Holub, Jiří Bábek, Robert Jašków, Igor Bareš, Michal Dlouhý, Radim Fiala, Vladimír Marek či Daniel Landa.

ČESKÉ STOLETÍ
(prvních pět dílů od 27. 10. na ČT)
Veliké bourání (1918) – První díl dramaticky vypráví o zásadní otázce naší novodobé státní existence – jak, proč a proti čemu Československá republika vznikla. (na ČT: 27. 10.)

Den po Mnichovu (1938) – Příběh o setkání dvou osobností a dvou naprosto odlišných myšlenkových světů: Edvarda Beneše a Emanuela Moravce na prahu 2. světové války. (Na ČT: 3. 11.)

Kulka pro Heydricha (1941) – Jak se rozhodlo o atentátu na zastupujícího říšského protektora? Hlavní postavou tohoto dílu je spolu s prezidentem Benešem šéf československé exilové rozvědky v Londýně František Moravec. (na ČT: 10. 11.)

Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) – Únor roku 1948, velká chvíle premiéra Klementa Gottwalda a jeho soudruhů v nerovném boji s demokracií. (na ČT: 17. 11.)

Zabíjení soudruha (1952) – Konec Rudolfa Slánského. Bratrovražedný boj, doprovázený rozkladem osobností na vrcholu komunistické moci, začíná. (na ČT: 24. 11.)

připravil: totalfilm.cz/-MS-
Foto/Video: © Česká televize, 2013

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.