Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Mortal Instruments: Město z kostí není dobrá destinace k návštěvě kina

Clary je obyčejná patnáctiletá dívka, která žije se svou matkou a otčímem v New Yorku. Najednou ale začíná vidět a slyšet to, co ostatní ne. Začíná objevovat svět stínů. Když navíc i nevysvětlitelně zmizí její matka, potkává bojovníky – Lovce stínů, kteří chrání obyvatele před příšerami a monstry. Návratu milované matky stojí v cestě tajemný pohár a jeden padlý strážce usilující o moc.

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

A je tu další pokus stát se náhradou Twilightu. Mortal Instruments: Město z kostí jde ale ještě dál. Evidentně se snaží nahradit nejen teenagerovskou ságu, ale má ambice šlapat na paty Harrymu Potterovi a dalším podobně úspěšným konceptům.
Vzpomínáte na tu šílenou holku (Lily Colins) s hustým obočím, co hrála Sněhurku v nedávné verzi s Julií Roberts?
Bollywoodsky výrazný look jí zůstal. Bohužel nemastnost a neslanost rovněž. Tímhle hereckým „defektem“ ale v Mortal Instruments netrpí sama. Zpracování dalšího čtenářského bestselleru má dva velké a výrazné problémy. V hlavních rolích se objevují nevýrazné talenty, kterým chybí především charisma. Tato chybějící  ingredience je přitom v případě teenagerovských ság alfou a omegou úspěchu.

Tak jako u chlapeckých a dívčích kapel není příliš důležité jak jejich členové zpívají, zde není důležité jak herci hrají. Většinou stačí základ. Dorovnají to thymolinové úsměvy, svaly, pěkné obličejíčky, zadky, ňadra a scénář. Ten by měl nejlépe doslovně kopírovat úspěšnou předlohu.

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Už jsem předchozími větami naznačil, že design herců a jejich schopnosti jsou u Mortal Instruments poněkud druhořadého charakteru. Co se týče předlohy, vyvstává zde další neočekávaný problém. Autorka románu totiž obšlehla co se dalo. Centrála Lovců stínů silně připomíná zámek v Bradavicích.

A to především svými interiéry a místností s knihovnou, ve které se Clary setkává s jakýmsi místním Brumbálem. I ten barák je schován v normální zástavbě uprostřed New Yorku a odhalí se jen „povolaným“.
Clary navíc až do patnácti žije normálním životem a své schopnosti a to, že existuje nějaký nadpřirozený svět objevuje ze dne na den. Ach jo. Další „vyvolená“, která k tomu přišla jako slepá k houslím.

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Lovci stínů mají podle autorů připomínat mladé rockové hvězdy. Víc se ale podobají pošahaným, potetovaným asociálům, kteří mají mezi sebou i politicky korektní postavičky. Je tu i jeden gay. Ten naštěstí (zatím) nezasahuje do milostného trojúhelníku, který se v jedničce zřejmě teprve rozjíždí. Takže tu máme i Twilight problémeček a hafo materiálku k zápletkám dalších dílů.

Kdo charisma ale má je Jonathan Rhys Meyers, který tu hraje hlavního záporáka. Ten jediný mne dokázal přesvědčit, že mu skutečně o něco jde.

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Mortal Instruments: Město z kostí (foto: Bontonfilm)

Jinak jsou tyto mrtvolně bledé EMO postavičky vážně k smíchu. Kumulace pitomců na metr čtvereční je v tomto dílku asi rekordní. Postavy se tu chovají nelogicky, nikdo nevysvětluje své pohnutky k tomu či onomu. Není tu žádná zvláštní mytologie ani propracovaný funkční svět. Věci se tu dějí a „jsou“ prostě jen tak a bez hlubšího významu.

Dozvíme se i skutečnou pikanterii, že slavný Johann Sebastian Bach byl Lovec stínů také. Ostatně „stíny“ nesnáší vážnou hudbu a po prvních tónech se bez výjimky prozradí. Jo a mimochodem, Clary vyfasovala pistoli na zabíjení upírů. Přiložíte a vystřelíte kůl. Jak praktické…

hodnocení 40

Facku bych zasloužil – za to, že jsem byl nespokojen s Percy Jacksonem. Mortal Instruments: Město z kostí je totiž ještě pitomější. 

-AC-, totalfilm.cz
Foto/Video: Bontonfilm © 2013

Mortal Instruments: Město z kostíicon_csfd
Mortal Instruments: City of Bones
Akční / Dobrodružný / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Romantický
Kanada, 2013, 130 min
Premiéra: 12. září 2013 – BONTONFILM

Režie: Harald Zwart
Předloha: Cassandra Clare (kniha)
Scénář: Jessica Postigo
Hudba: Atli Örvarsson
Hrají: Lena Headey, Lily Collins, Jonathan Rhys Meyers, Kevin Durand, Robert Sheehan, Jamie Campbell Bower, Jared Harris, Kevin Zegers, Aidan Turner, Jemima West, Stephen R. Hart, Godfrey Gao, CCH Pounder, Robert Maillet, Elyas M’Barek, Harry Van Gorkum, Chris Ratz

Mortal Instruments - plakát-page-001

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast