Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do rekonstruovaného kina Scala v Brně se po dvou letech vrátí diváci

Do brněnského kina Scala se od 14. října po téměř dvou letech vrátí diváci. Provoz někdejšího kina obnoví Masarykova univerzita ve spolupráci se společností Aeropolis, která je spjata s pražskými artovými kiny Aero, Oko a Světozor. Nové Univerzitní kino Scala bude sloužit studentům, akademikům i široké veřejnosti. Kino Scala se na své znovuotevření připravilo po stránce programové, ale i technické.

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino prošlo v září zásadním technickým zdokonalením. Byly instalovány nové reproduktory a nové zvukové zesilovače zajišťující zvuk Dolby Surround 7.1. Projekční místnost se pyšní novým digitálním projektorem Barco DP4K-19B s rozlišením 4K, což pro Brno znamená nejkvalitnější projekci ve městě! Samozřejmostí je i možnost projekcí ve 3D formátu.

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Vedle digitální techniky získalo kino během nezbytných oprav před znovuotevřením také nové pódium, podlahy i akustické podhledy. V rámci této fáze rekonstrukce byly provedeny i některé stavební práce včetně opatření proti zemní vlhkosti. Všechny sedačky byly vyčištěny nebo přečalouněny. Náklady hradí město Brno z částky, kterou od univerzity obdrží formou dlouhodobého nájmu do konce roku 2033.

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino na Moravském náměstí v Brně začalo promítat v roce 1929. S kapacitou téměř 800 míst bylo dlouho jedním z největších jednosálových kin. Příspěvková organizace Turistické informační centrum, která měla kino v pronájmu od města, se rozhodla jeho provoz na konci roku 2011 ukončit. Kino Scala potkal stejný osud jako mnoho dalších kin v ČR, která byla uzavřena v době nastupující digitalizace. Na základě veřejně vyslovené nabídky Magistrátu města Brna, aby se univerzita kina Scala ujala, uzavřela MU s městem Brnem v dubnu 2013 smlouvu o dlouhodobém pronájmu.
Samo místo, kde se nachází kino Scala, má pozoruhodnou historii. Na okraji historického jádra Brna vznikla v prostorách staletého hradebního systému rozsáhlá okružní třída. Na ní byly stavěny náměstí, parky s promenádami a budovy se společenským využitím, zejména divadla, kavárny a restaurace. Na konci 20. století se takové místo na okraji Lažanského (dnes Moravského) náměstí jevilo jako mimořádně vhodné pro víceúčelový dům, který zde také vznikl.

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Kino Scala (foto: Aeropolis)

Scala bude ve svém běžném programu zaměřena na kvalitní dramaturgii pro chytrého diváka. V programu se objeví spousta atraktivních titulů bezprostředně po jejich premiéře a některé dokonce v předpremiérách. Záměrně se bude však vyhýbat nekvalitním a bezduchým titulům, byť by to mělo být v rozporu s krátkodobým ekonomickým efektem.
Věříme, že v Brně žije, studuje a pracuje dostatečně množství lidí, kteří přivítají existenci vyprofilovaného kina. A my proto nebudeme mít zapotřebí podbízet se divákům tou částí filmové produkce, která nenaplňuje jejich nároky na vkusnou a chytrou zábavu,“ řekl dramaturg kina Radek Pernica.

připravil: totalfilm.cz
foto: Aeropolis © 2013

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast