Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

SLOVENSKÉ FILMOVÉ CENY SLNKO V SIETI VYHRÁL FILM INVALIDA, V KATEGORII TV BODOVALA MATEMATIKA ZLOČINU. kompletní výsledky zde

Recenze | Cirkus Bukowsky – tak trochu jiná detektivka

Už dnes večer se na obrazovce ČT objeví první řada krimiseriálu CIRKUS BUKOWSKY. V českém prostředí se objevuje způsob televizní prezentace, na který diváci českých televizí doposud nebyli zvyklí. Seriál má vynikající scénář, kameru i režii. Vše potvrzovali i herci přítomní na nedávném setkání s novináři. Scénárista a režisér Jan Pachl napsal příběh, který všechny zaujal na první dobrou. Jaromír Hanzlík přečetl všechny díly za 24 hodin a na další den si vyžádal schůzku s tím, že lepší detektivku nečetl.
cirkus bukowsky
Co zaujme na první pohled především, je vizuál seriálu, který ale formou nedrtí obsah jako v případě vizuálně úchvatného thrilleru NORMAL (2009). Proč ale mluvím o filmu NORMAL:  ze všeho nejvíc Cirkus Bukowski zapadá do škatulky stylu „noir“ nebo severské detektivky typu HYPNOTIZÉR.

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Už jsem se zmínil o kvalitě scénáře, který dává smysl (minimálně v prvních dvou dílech, které jsem viděl). Dialogy „nešustí papírem“, jak jsme si zvykli při českých pokusech o detektivky poslední dekády. To co vidíte na obrazovce nebudí pobavený úsměv a to je podle mne nejdůležitější.

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Na televizní obrazovce se mísí beznaděj hlavního hrdiny, tíživá atmosféra dobarvená vynikající kamerou a obrazem, který byl v postprodukci efektně upraven. Jak jsem psal na začátku, forma nedrtí obsah. Znamená to, že vše do sebe skvěle zapadá. Režie, kamera, vizuál i výkony herců. Vynikající je především hlavní trojka.

Nestor Bukowsky (Pavel Řezníček), kterému se hroutí život po sebevraždě jeho milenky Edity, kriminalista Kuneš (Hynek Čermák), který Nestora podezírá z Editiny vraždy a Tichý (Jaromír Hanzlík), otec zavražděné Edity. Herci dostali režiséra, který pohlídal a pozvedl jednotlivé charaktery postav.

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Všechny figury působí životně a zaujmou v prvních vteřinách. Velmi netypické pro české projekty.

Cirkus Bukowsky (foto ČTČT)

Cirkus Bukowsky (foto ČTČT)

Po počátečních přirozených antipatiích Bukowského a Kuneše začíná být jasné, že budou muset spojit své síly a pustit se do pátrání společně. Rozbíhá se podle prezentovaného podtitulu detektivní „road movie“.

Prvním pokusem o detektivní seriál západního střihu byla Kriminálka Anděl na Nově. Výsledek byl ale nijaký. Tvůrci se snažili přiblížit populárním krimi seriálům v zámoří, ale nepodařilo se. Ani formou ani obsahem. Svědčí o tom 48 procentní rating na ČSFD.

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Cirkus Bukowsky (foto: ČT)

Cirkus Bukowsky má zásadní plus – nebyl vyroben „pro formu“, má čitelný a promyšlený obsah. Nová netypická českotelevizní stylizace konečně naznačuje směr, jakým se původní tvorba ČT bude ubírat. Moderní vizuál, akčnost, efektní střih a konec studiových scén a papírových dekorací.

hodnocení 80

Dát šanci Cirkusu Bukowsky v poměrně nepřehledné nabídce novinek českých televizí, stojí za to. První díl můžete vidět dnes večer na ČT1 ve 21:30. První i druhá řada má po šesti dílech,

Martin Staněk, totalfilm.cz
Foto/Video: Česká televize © 2013

Cirkus Bukowsky (TV)icon_csfd
Krimi / Road movie
Česko, 2013, 12×52 min
Premiéra: 30. 10. 2013 (ČT1)

Režie: Jan Pachl
Scénář: Jan Pachl
Hrají: Pavel Řezníček, Martin Pechlát, Bohumil Klepl, Nela Boudová, Vanda Hybnerová, Adéla Petřeková, Veronika Kubařová, Jakub Tlapák, Barbora Mottlová, Hynek Čermák, Jaromír Hanzlík, Michal Dlouhý, Jan Vlasák, Predrag Bjelac, Marika Šoposká, Barbora Mudrová, Rostislav Novák ml., Jiří Wohanka, Norbert Lichý, Martin Sitta

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast