Recenze | U KONCE SVĚTA – v tom městě něco není v pořádku

V podstatě šílený a nedospělý Gary (Simon Pegg), který na rozdíl od svých čtyř kamarádů nikdy nic v životě nedokázal, se rozhodl, že dokáže dokončit alespoň legendární tah po hospodách v Newton Havenu. Aby se mu to podařilo, musí lstí přesvědčit ostatní kumpány (Paddy Considine, Martin Freeman, Nick Frost a Eddie Marsan). Společně se tedy vydávají do rodného města, aby Garymu pomohli splnit jeho sen.

U konce světa (foto: Cinemart)

U konce světa (foto: Cinemart)

Po pár hospodách, pivech a podivných setkáních si parta uvědomuje, že v jejich městečku není vše v pořádku. U konce světa je posledním dílem volné trilogie, za jejímž vznikem je trojice Simon Pegg, Nick Frost a režisér Edgar Wright.

U konce světa (foto: Cinemart)

U konce světa (foto: Cinemart)

Prvním z řady filmů byla parodie na zombie horory Soumrak mrtvých (2004), následovala Jednotka příliš rychlého nasazení (2007), která si zase dělala legraci z akčních filmů. U konce světa si bere na paškál sci-fi snímky s akcentem na invazi mimozemšťanů na Zemi.

U konce světa (foto: Cinemart)

U konce světa (foto: Cinemart)

Na filmech tohoto rozverného tria je nejdůležitější scénář, vždy je výtečný. Ale přes slušnou výpravu a triky jsou nejdůležitější dialogy a humor. Neustále se tu parodují žánrová klišé.

Půvabná chlapská partička na tahu v ospalém městečku, kde probíhá skrytá masivní mimozemšťanská invaze, to je opravdu britský humour par excellence.

U konce světa (foto: Cinemart)

U konce světa (foto: Cinemart)

V tomto případě je zajímavá celková koncepce filmu. První část je komedie s prosakujícím tíživým tajemstvím, v té druhé máme co dělat s akční sci-fi komedií. Důležité je, že Wright po celou dobu dokáže udržet divákovu pozornost. Film je vtipnými dialogy doslova prošpikován.

U konce světa (foto: Cinemart)

U konce světa (foto: Cinemart)

Trilogii propojuje několik podobných scén, jejichž variaci režisér do všech těchto filmů pravidelně zařazuje (Garyho přeskakování plotu). Důležitá informace: pokud jste předchozí díly neviděli, nevadí. Všechny filmy obstojí i samostatně, včetně tohoto posledního.
U konce světa nabízí 100 minut perfektní zábavy pro milovníky britského absurdního humoru.

hodnocení 80

Jakub Gutt, Totalfilm.cz
Foto/video: Cinemart © 2013

U Konce světaicon_csfd
The World’s End
Komedie / Sci-Fi / Akční / Horor
Velká Británie, 2013, 109 min

Režie: Edgar Wright
Scénář: Simon Pegg, Edgar Wright
Hudba: Steven Price
Hrají: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Rosamund Pike, Eddie Marsan, Paddy Considine, Pierce Brosnan, David Bradley, Bill Nighy, Mark Heap, Rafe Spall, Michael Smiley, Alice Lowe, Darren Boyd, Julian Seager, Gabriel Constantine

U_konce_sveta_poster_A1-page-001

 

  1. […] se do našeho žebříčku nevešly další skvělé filmy. Například: Enderova hra, U konce světa, Kapitál, Hon, Komorník, Oldboy, Rozkoš nebo […]

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.