Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Ve středu v Praze začíná DAS FILMFEST, příští týden bude v Brně

Ve středu 16. října bude v kině Lucerna zahájen už 8. ročník festivalu německy mluvených filmů DAS FILMFEST. Skrze filmové plátno budou moci diváci v úvodním filmu festivalu nahlédnout do soudní síně, kde probíhá proces s nacistickým pohlavárem a být svědky toho, jak Hannah Arendt formuje svou kontroverzní teorii o banalitě zla. Až do 20. října v kinech Lucerna a Atlas nabídne DAS FILMFEST bezmála tři desítky snímků reprezentujících to nejlepší z aktuální filmové tvorby Německa, Rakouska a Švýcarska.

Hannah Arendt (foto: Das FilmFest)

Hannah Arendt (foto: Das FilmFest)

Hlavní festivalová sekce Generace Y uvede snímky přinášející výpověď o radostech i strastech života generace narozené v 80. a 90 letech, sekce DAS FILMFEST SPEZIAL představí snímky, které svým zpracováním či tématem vynikají nad ostatní, DIE DOKU již tradičně uvede výběr z aktuální dokumentární tvorby a sekce nadace DEFA přinese archivní perly z řad filmových adaptací literárních děl a festivalovou atmosféru podtrhne i přítomnost řady hostů.

Následně se festival na pět dní, od 23. do 27. října, přesune do brněnského kina Art. Vstupenky na festivalové snímky jsou již v prodeji ve všech festivalových kinech a jejich portálech za jednotnou cenu 90 Kč. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina snímků je opatřena i anglickými titulky.

Jakub Lhář (foto: Das FilmFest)

Jakub Lhář (foto: Das FilmFest)

Úvodní festivalový den přinese ještě jednu výpověď z doby vlády nacismu a to prostřednictvím archivního snímku Jakub Lhář. Hlavní role v příběhu o naději odehrávajícím se uprostřed ghetta se s úspěchem zhostil Vlastimil Brodský. Jakub lhář je jediným snímkem společnosti DEFA, který uspěl v nominacích na Oscara.

TIP TOTAL FILMU: DVA ŽIVOTY

Německý kandidát na Oscara® vrací na plátna mimo jiné i legendární Liv Ullmannovou a je hereckým koncertem Juliane Köhlerové. Na diváka dopadá tíseň studené války a ačkoliv se na plátně mimo jiné odehrává i špionážní zápletka, jde především o velmi silné rodinné drama s vynikajícími herci.

Dva životy (foto: Das FilmFest)

Dva životy (foto: Das FilmFest)

Katrin žije spokojeně se svou rodinou v Norsku. Když padne Berlínská zeď, otřese to ale i jejím životem. Zdá se, že se prozradí její tajemství: jako dcera Norky a německého vojáka byla ještě jako dítě zavlečena do Německa. S přáním najít svou pravou matku se rozhodla opustit DDR a uprchla zpět do Norska.

Dva životy

Dva životy

Když ale přichází mladý právník, vyšetřující nacistické zločiny spáchané na dětech z „lebensborn“, jak se program nazýval, a prosí o její výpověď, začíná se stále silněji mísit pravda se lží – až Katrin nedokáže dále skrývat svou identitu.

hodnocení 80

Dva životy jsou strhujícím příběhem ženy, která se pokouší zachránit svou rodinu i sebe samou před vlastní minulostí.

Dva životy (Liv Ullmannová)

Dva životy (Liv Ullmannová)

Chybět nebude ani dokumentární tvorba, v tomto případě zaměřená na život jednoho z nejvýznamnějších švýcarských tvůrců 20. století. Plných šest let pracoval režisér Erich Schmid na filmu Přesné oko Maxe Billa a jeho portrét z oblasti umění, estetiky a politiky osloví všechny, kteří chtějí životní dílo Maxe Billa chápat v kontextu s jeho životem.

Přesné oko Maxe Billa (foto: Das FilmFest)

Přesné oko Maxe Billa (foto: Das FilmFest)

První festivalovou pozvánkou do života generace Y bude snímek Za všechno můžou ostatní. Tento pevně spletený příběh viny a vykoupení sleduje osudy násilnického mladého zločince a jeho oběti, kteří se potkají tváří v tvář.

Za všechno můžou ostatní (foto: Das FilmFest)

Za všechno můžou ostatní (foto: Das FilmFest)

Mladé generaci bude patřit i program následujícího dne, který zahájí film o nástrahách dospívání Stříbrný les a nezávislá moderní lovestory Love Steaks.

Love steaks (foto: Das FilmFest)

Love steaks (foto: Das FilmFest)

Jedním z nejveselejších snímků festivalu je bláznivá roadmovie Noční křik, plná nočních honiček, ukradených aut a hysterických rodičů. Zklidnění pak nabídne film o lásce a o umění z prostředí vídeňského uměleckohistorického muzea Museum Hours. ­­

Museum Hours (foto: Das FilmFest)

Museum Hours (foto: Das FilmFest)

Čtvrteční večer přinese hned dva oscarové kandidáty – švýcarsko-německo-rakouský dokument More than Honey a německo-norské drama Dva životy.

Dva životy (foto: Das FilmFest)

Dva životy (foto: Das FilmFest)

Cenami ověnčený film přináší mrazivou výpověď o zvůli a moci totalitních tajných služeb, o snaze uniknout vlastní minulosti a také o síle rodinných pout.

More than Honey (foto: Das FilmFest)

More than Honey (foto: Das FilmFest)

Na to, jak zatočit se zlovůlí moci má vlastní recept známý šprýmař Till Enšpígl, který putuje zemí, pohybuje se z jedné mezní situace do druhé, aniž by přitom ztrácel náladu, drzost či styl. Drzost a bezstarostná nálada je vlastní také hlavním protagonistům netradičního dokumentu S chutí do toho! Ten se s humorem snaží nabourat vžité společenské představy o tom, že práce šlechtí.

Till Enšpígl (foto: Das FilmFest)

Till Enšpígl (foto: Das FilmFest)

Víkendový program doplní přítomnost vzácných festivalových hostů z řad režisérů a filmových tvůrců a také originální blok krátkých filmů 300’ Shorts. U příležitosti uvedení snímku Hannah Arendt se v prostorách Goethe-Institutu koná výstava Hannah Arendt: Důvěra v lidství, která, stejně jako pražská část festivalu, potrvá až do neděle 20. října.

Více na www.dasfilmfest.cz či www.facebook.com/dasfilmfest.
Hlavními pořadateli festivalu jsou tradičně Goethe-Institut, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace v Praze.

připravil: totalfilm.cz
zdroj: S. Marková, Smart Communications
foto/video: Das Filmfest © 2013

Plakát Das Filmfest 2013

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast