Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

KOMORNÍK amerických prezidentů jde do kin, čeští prezidenti mají tajemníka

Do českých kin dnes vstupuje nový film ceněného amerického režiséra Lee Danielse. Na životních osudech fiktivního prezidentského komorníka popisuje bouřlivé dějiny 20. století, jejichž nedílnou součástí je boj černých Američanů za jejich občanská práva. Hrdina coby zaměstnanec Bílého domu poznává postupně sedm amerických prezidentů. V „afroamerickém Forrestu Gumpovi“ podává v hlavní roli životní výkon Forest Whitaker – držitel Oscara a Zlatého glóbu za hlavní roli v dramatu Poslední skotský král (2006).

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

Do příběhu o růstu jednoho muže, síle rodinných pout i cestě jednoho národa k dospělosti se roli hrdinovy životní partnerky Glorie ujala legendární afroamerická moderátorka a herečka Oprah Winfrey.

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

V čestných roličkách amerických prezidentů září hvězdná herecká sestava: Robin Williams (Eisenhower), John Cusack (Nixon), James Mardsen (Kennedy), Liev Schreiber (Johnson) a Alan Rickman (Reagan).

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

V dalších rolích se v Komorníkovi objevuje i herecká veteránka Vanessa Redgrave (Oscar 1978 za politické drama Julie), Terrence Howard (Crash, Hustle a Flow, Zmizení), zpěvák a herec Lenny Kravitz nebo Alex Pettyfer (Stormbreaker, Bez kalhot).

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

Autory filmu inspiroval novinový článek Wila Haygooda A Butler Well Served by This Election, který vyšel v roce 2008 v deníku Washington Post a který inspirovala reálná postava – skutečný dlouholetý zaměstnanec Bílého domu Eugene Allen.

Snímek s rozpočtem 30 milionů dolarů zatím celosvětově přinesl do pokladen kin 121 milionů dolarů.  V USA se držel několik týdnů na vrcholu návštěvnosti.

Dlouholetý spolupracovník prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu LADISLAV ŠPAČEK nám přiblížil, jak funguje protokol na Pražském hradě a kdo se stará o soukromé a pracovní záležitosti českého prezidenta.

Ladislav Špaček - foto (c) Tomáš Beran

Ladislav Špaček – foto (c) Tomáš Beran

Ve filmu Komorník hraje Forest Whitaker muže, který obsluhoval sedm amerických prezidentů a byl jim tedy pořád nablízku. Vy sám jste téměř jedenáct let působil jako mluvčí prezidenta Václava Havla na Pražském hradě a účastnil se mnoha společenských událostí u nás i v zahraničí. Existuje nějaký rozdíl mezi prezidentskou etiketou u nás a v USA? Je ta americká přísnější?

Kdepak, je nesrovnatelně volnější. Etiketa v novodobém smyslu slova se zrodila na dvoře Ludvíka XIV. jako velmi přísná pravidla pro dvorskou šlechtu, která obklopovala “krále Slunce” ve Versailles. Po Francouzské revoluci, kdy šlechtu nahradilo početnější měšťanstvo, se pravidla zjednodušila, třeba v oblečení a celkové obřadnosti a kurtoazii. Tendence k ležérnosti pokračuje i dnes, ale v Evropě si stále udržujeme tradice našich aristokratických předků. Amerika šla jinou cestou. Když první odvážní Evropané opouštěli počátkem 17. století své domovy a zakládali na východním pobřeží Ameriky osady, jež se staly zárodkem budoucích Spojených států, unikali před náboženskou nesnášenlivostí a byli vedeni odporem vůči aristokratické společnosti. Programově odmítali všechny výsady a rozdělení společnosti na „vyšší“ a „nižší“ vrstvy. Osadníci se nerozlišovali podle původu, ale jen podle schopností, posléze podle majetku. Svobodný Američan se přece nebude chovat jako britský aristokrat! Žena-farmářka, když jí desperáti zabili manžela, žila stejným způsobem jako její sousedé muži. Proto jen v Americe můžeme potkat na letišti ženu, jak vláčí objemný kufr, a vedle ní jde muž a nese si noviny. Evropan vychovaný v tradicích, které nám vštípila už rytířská kultura v raném středověku, by to (věřme) nedopustil. V prostředí nejvyšších politických kruhů ovšem platí protokol, který je společný pro celou naši euroamerickou civilizaci. Protokoly jsou natolik sjednoceny, že ani nepoznáte, jestli jste v Madridu, Praze, Buenos Aires nebo Washingtonu. Londýn poznáte a Paříž taky.

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

Má český prezident taky „komorníka“?

Ano, ale na rozdíl od anglosaského prostředí se mu neříká komorník. Tato funkce se tady od zániku rakousko-uherské monarchie nevyskytovala, proto mladší lidé vůbec nevědí, kdo to komorník je, znají ten pojem snad jen z pohádek. Prezident ovšem musí mít ve své blízkosti stále někoho, kdo pečuje o jeho osobní potřeby, o jeho soukromé záležitosti a kdo požívá prezidentovu plnou důvěru. Prezident potřebuje člověka, který ví, jakou košili má koupit, že je nutné prezidenta objednat k holiči nebo zubaři, kdo mu skočí do opravy s brýlemi.

Komorník (foto: EEAP)

Komorník (foto: EEAP)

Kolik členů služebnictva se stará o českého prezidenta a jaké mají funkce?

Už jsme si řekli, že prezident nemá služebnictvo, tedy služky, sluhy a komorníka. Součástí Kanceláře prezidenta republiky je Sekretariát prezidenta. A v jeho struktuře najdeme člověka, který má funkci osobního tajemníka prezidenta. To je ten člověk, který se stará o prezidentovy osobní věci, tedy komorník. Ale jsou tam i další, nezapomeňme na číšníka, který obsluhuje prezidenta při jídle a občerstvení na Hradě. Přináší kávu, nápoje, servíruje oběd nebo večeři. Václav Havel měl I garderobiérku, ta se starala o jeho oblečení. Žehlila mu košile, dávala do čistírny obleky a kravaty, vybírala a připravovala mu vhodné oblečení na cesty a do kanceláře. Dalším důležitým pracovníkem Sekretariátu je tajemnice manželky prezidenta. Ta má na starosti první dámu, její program, ale umí se postarat i o návštěvu kadeřnického nebo kosmetického salonu.

připravili: totalfilm.cz, EEAP CZ SK
foto/video: EEAP CZ SK © 2013

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast