Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Kapitán Phillips vás napne jako strunu

Kapitán Phillips vypráví skutečný příběh přepadení americké obchodní lodi Maersk Alabama somálskými piráty, ke kterému došlo v roce 2009. Režisér Paul Greengrass rozehrává na pozadí napínavého thrilleru především vztah mezi kapitánem Alabamy (Tom Hanks) a vůdcem somálských pirátů (Barkhad Abdi).

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Greengrass skutečně umí. Ukazuje svědomitého Američana, který ale má reálný předobraz. Možná díky výběru tématu se podařilo natočit naprosto přímočarý a strhující thriller.

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Tvůrci se snažili celou událost poměrně věrně zrekonstruovat, včetně dokonalé kopie dotyčné lodi Maersk, kterou obstarala jiná vzhledově naprosto stejná loď. Zájem na filmu měla samotná americká armáda, takže se studiem a režisérem ochotně spolupracovala. Dokonce proběhly i menší manévry, aby byla na místě k dispozici adekvátní vojenská technika.

Celý film je skutečně postaven na zajímavé konfrontaci mezi dvěma světy. Phillips zastupuje americký standard, pracuje u společnosti, která přesouvá zboží z jednoho konce světa na druhý. Muse je na druhé straně barikády. Žije v zemi s jednou z nejnižších životních úrovní na světě, a tak se vyplatí riskovat.

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Zvláštní pocit, který vás zažene do kouta. Samozřejmě, že útoky somálských pirátů jsou zločinem, ale Greengrass nabízí ještě další otázku. Kdo za somálskými útoky stojí? Co z toho těží on a jak jsou odměněni samotní útočníci?

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Ale zpátky k filmu: jedná se o mistrovsky vystavěné drama, podpořené skvělým scénářem a režií.
Glorifikovat samozřejmě musím i oba hlavní hrdiny. Tom Hanks je tradičně skvělý, ale zde podává velmi civilní a lehce uvěřitelný výkon. Stejně jako jeho protihráč, neznámý Barkhad Abdi.

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Jeho postava totiž není jednoznačná, jak už jsem napověděl v předchozích odstavcích. Je tu tedy možnost rozehrát negativní postavu ve více rovinách, ukázat z ní také něco pozitivního. Všech nabízených možností bylo díky Greengrassovi využito.

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Přestože většina diváků ví, jak celá akce v roce 2009 dopadla, režisér vás nenechá vydechnout. Byl jsem napnut až do samého konce, přestože jsem měl všechny relevantní informace. Je tedy jasné, že díky mistrovství režiséra a skvělému filmařskému řemeslu.

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Kapitán Phillips (foto: Falcon)

Samotné vyvrcholení filmu znamenalo pro tvůrce a především kameramana velkou výzvu. Odehrává se na moři a v naprosté tmě. Koordinace, načasování, profesionalita kamery i plánování se vyplatily. Na plátně ztížené podmínky prostě nepoznáte. Sledujete pouze fascinující koexistenci několika válečných lodí, dalších plavidel, vrtulníku a záchranného člunu, v němž se odehrává to nejdůležitější. Třešničkou na dortu je závěrečná scéna na ošetřovně. Tleskám.

hodnocení 90

Excelentní dílo. Je to prostě film s velkým “F”.

Martin Staněk, totalfilm.czkoupit
Foto/Video: Falcon © 2013

Kapitán Phillipsicon_csfd
Captain Phillips
Drama / Dobrodružný / Akční / Thriller / Krimi / Životopisný
USA, 2013, 134 min

Režie: Paul Greengrass
Scénář: Billy Ray
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Henry Jackman
Hrají: Tom Hanks, Catherine Keener, Max Martini, Yul Vazquez, Chris Mulkey, Corey Johnson, John Magaro, San Shella, David Warshofsky, Michael Chernus, Omar Berdouni, Faysal Ahmed, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Mahat M. Ali, Mohamed Ali, Issak Farah Samatar

PAUL GREENGRASS si vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší režii a nominaci na cenu Writers Guild of America za nejlepší scénář snímkem Let číslo 93. Za tento snímek získal také další velké množství cen. Za snímek Bourneovo ultimátum byl nominován na cenu BAFTA a získal cenu za nejlepší režii v rámci udílení London Film Critics Awards. Snímek také získal tři Oscary a dvě ceny BAFTA.
Greengrass režíroval taktéž snímky Zelená zóna, Bournův mýtus a Krvavá neděle. Posledně jmenovaný snímek byl na festivalu v Berlíně poctěn cenou Zlatý medvěd a na festivalu v Sundance mu byla udělena cena World Cinema Audience Award. Greengrass sám pak za tento snímek byl jmenován nejlepším režisérem na udílení British Independent Film Awards.

Režisér Paul Greengrass

Režisér Paul Greengrass

Má za sebou dlouhou a úspěšnou kariéru v britské televizi: je scenáristou a režisérem televizních filmů, zabývajících se společenskými a politickými problémy, včetně snímku The Murder od Stephen Lawrence, který získal v roce 2000 cenu Best Single Drama Award v rámci BAFTA a zvláštní cenu poroty na festivalu BANFF World Television. Mezi jeho další televizní počiny patří snímky The Fix, The One That Got Away a Open Fire.
Byl producentem a spoluautorem scénáře ke snímku Omagh z roku 2004, který popisoval následky pumového útoku IRA, při kterém v městě Omagh v Severním Irsku zahynulo 29 lidí. Tento snímek získal cenu Best Single Drama Award v rámci cen BAFTA a na udílení irských filmových a televizních cen v roce 2004 byl vyhodnocen jako nejlepší irský film toho roku. Byl také nominován na cenu IFTA v kategorii Nejlepší scénář.
Greengrass strávil první dekádu své kariéry reportážemi o světových konfliktech pro zpravodajský pořad World in Action a napsal a režíroval řadu dokumentů. Současně je spoluautorem bestselleru Spycatcher s Peterem Wrightem, bývalým zástupcem ředitele britské MI5.

Kapitán Phillips

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast