Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Lásky čas – recept na úsměv i slzy

Richard Curtis je už od dob fenomenálního úspěchu s Láskou nebeskou natrvalo zapsán v dějinách nejen britského ale i světového filmu. Na plátna českých kin se dostává jeho nejnovější počin Lásky čas. Za tuctovým názvem se ale skrývá opět promyšlený příjemný film s bonusem navíc. Máme totiž co dělat s romantickou fantasy komedií. Tim (Domhnall Gleeson) je obyčejný tuctový mladík, který má úžasného otce (Bill Nighy), a starostlivou matku a sestru. Tim dospěl k plnoletosti a tak mu otec prozradí velké rodové tajemství. Všichni muži v rodině mohou cestovat v čase. Přesně řečeno: mohou se vracet do vlastní minulosti, k událostem, které sami prožili. Stačí najít nějaké tmavé místo, stisknout pěsti a rázem jste tam, kde si přejete být.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Svou novou dovednost pochopitelně vzhledem ke svému věku a potřebám využije k tomu, aby získal dívku svého srdce. Mary (Rachel McAdams) o Timově cestování v čase pochopitelně netuší vůbec nic. Pro jejího partnera je tak velmi jednoduché všechny kiksy a nedokonalosti rázem napravit. Ale pozor! S každým návratem se osud nepatrně mění a můžete tak přijít o to, co jste do té doby prožili nebo získali…

Především je tu opět onen „opojný pocit“ spojený s Curtisovými filmy. Z plátna na vás dýchá zvláštní domáckost a sounáležitost s hrdiny i příběhy, které mohou být více než povědomé. Režisér si vybírá herce, kteří nebývají dokonalost sama a připomínají postavy z reálného života. Buď se v nich můžeme sami shlédnout nebo známe někoho podobného v našem okolí.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Na první pohled si to možná neuvědomíme, ale je to základní kámen Curtisových filmů. Scény, které někoho postrčí k úsměvu, mohou jiného donutit k slzám. Podle toho na které straně zobrazovaných barikád se divák v reálném životě nachází. Tolik přeslazené rodinné dokonalosti, marcipánové lásky a sounáležitosti nemusí někomu udělat příliš dobře.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Jistě, možná existují pohádkové rodiny, kde se mají všichni neskutečně rádi a k tomu jsou všichni ještě ohromně vtipní a charismatičtí. Ale spíš než realitě se to blíží fikci. Kde tedy vzniká ten pocit, že by se to všechno mohlo stát i vám? Nebo je to spíše o tom, že je tohle všechno přesně tím typem snu, který je pro dospělé lidi s běžnými starostmi tolik lákavý?

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Navíc v tomto filmu se vše fantasy prvkem ještě násobí. Kdo by nechtěl, kdykoliv se mu zamane, napravit ve svém životě chyby, kterých se dopustil?
Lásky čas zdobí především Gleeson a Nighy. První je v roli syna zpočátku nesmělý a postupem času stárne a moudří. Vývoj tedy neprobíhá jen ve scénáři, ale díky talentovanému herci i přímo před kamerou.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Bill Nighy v roli potrhlého otce je kouzelný, perfektní a přesný. Je to typ člověka, se kterým byste chtěli ztroskotat na opuštěném ostrově.
Tomova sestra Kit Kat v podání Lydie Wilson je pravým odvarem svého otce, dohnaným do absurdních výšin. I tato šílená postava má ale ve filmu svou vážnou polohu. Stejně jako všechny ostatní. To je další klíč k úspěchu. Vyvažování. Film nás umí rozesmát, rozesmutnět i rozbrečet.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Fantastický motiv Curtis nijak nezneužívá. Slouží čistě jen jako prostředek k hlubšímu poznání jednotlivých postav.
Osobně mi tento film v těchto dnech hodně pomohl. Donutil mne zastavit se, uvědomit si, že není kam stále spěchat a akcentovat podstatné věci.

5681_D023_00746

Lásky čas (foto: Cinemart)

Dovolil mi nasát pocit nezměrného štěstí i vnitřního klidu a vyrovnanosti. Díky tomuto zážitku si ani nechci vzpomínat na drobné nedostatky, které bych při troše dobré vůle jistě našel.
Hřejivá energie a potutelný úsměv. To je Lásky čas.

hodnocení 80
MS, Totalfilm.cz
Foto/video: Cinemart © 2013

Lásky časicon_csfd
About Time
Komedie / Drama / Romantický / Sci-Fi
Velká Británie, 2013, 123 min

Režie: Richard Curtis
Scénář: Richard Curtis
Hrají: Rachel McAdams, Domhnall Gleeson, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, Lindsay Duncan, Catherine Steadman, Amanda Renberg, Lee Asquith-Coe, Vanessa Kirby, Rowena Diamond, Lisa Eichhorn, Lydia Wilson

Lasky_cas_poster A1-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast