Recenze | Lásky čas – recept na úsměv i slzy

Richard Curtis je už od dob fenomenálního úspěchu s Láskou nebeskou natrvalo zapsán v dějinách nejen britského ale i světového filmu. Na plátna českých kin se dostává jeho nejnovější počin Lásky čas. Za tuctovým názvem se ale skrývá opět promyšlený příjemný film s bonusem navíc. Máme totiž co dělat s romantickou fantasy komedií. Tim (Domhnall Gleeson) je obyčejný tuctový mladík, který má úžasného otce (Bill Nighy), a starostlivou matku a sestru. Tim dospěl k plnoletosti a tak mu otec prozradí velké rodové tajemství. Všichni muži v rodině mohou cestovat v čase. Přesně řečeno: mohou se vracet do vlastní minulosti, k událostem, které sami prožili. Stačí najít nějaké tmavé místo, stisknout pěsti a rázem jste tam, kde si přejete být.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Svou novou dovednost pochopitelně vzhledem ke svému věku a potřebám využije k tomu, aby získal dívku svého srdce. Mary (Rachel McAdams) o Timově cestování v čase pochopitelně netuší vůbec nic. Pro jejího partnera je tak velmi jednoduché všechny kiksy a nedokonalosti rázem napravit. Ale pozor! S každým návratem se osud nepatrně mění a můžete tak přijít o to, co jste do té doby prožili nebo získali…

Především je tu opět onen “opojný pocit” spojený s Curtisovými filmy. Z plátna na vás dýchá zvláštní domáckost a sounáležitost s hrdiny i příběhy, které mohou být více než povědomé. Režisér si vybírá herce, kteří nebývají dokonalost sama a připomínají postavy z reálného života. Buď se v nich můžeme sami shlédnout nebo známe někoho podobného v našem okolí.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Na první pohled si to možná neuvědomíme, ale je to základní kámen Curtisových filmů. Scény, které někoho postrčí k úsměvu, mohou jiného donutit k slzám. Podle toho na které straně zobrazovaných barikád se divák v reálném životě nachází. Tolik přeslazené rodinné dokonalosti, marcipánové lásky a sounáležitosti nemusí někomu udělat příliš dobře.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Jistě, možná existují pohádkové rodiny, kde se mají všichni neskutečně rádi a k tomu jsou všichni ještě ohromně vtipní a charismatičtí. Ale spíš než realitě se to blíží fikci. Kde tedy vzniká ten pocit, že by se to všechno mohlo stát i vám? Nebo je to spíše o tom, že je tohle všechno přesně tím typem snu, který je pro dospělé lidi s běžnými starostmi tolik lákavý?

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Navíc v tomto filmu se vše fantasy prvkem ještě násobí. Kdo by nechtěl, kdykoliv se mu zamane, napravit ve svém životě chyby, kterých se dopustil?
Lásky čas zdobí především Gleeson a Nighy. První je v roli syna zpočátku nesmělý a postupem času stárne a moudří. Vývoj tedy neprobíhá jen ve scénáři, ale díky talentovanému herci i přímo před kamerou.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Bill Nighy v roli potrhlého otce je kouzelný, perfektní a přesný. Je to typ člověka, se kterým byste chtěli ztroskotat na opuštěném ostrově.
Tomova sestra Kit Kat v podání Lydie Wilson je pravým odvarem svého otce, dohnaným do absurdních výšin. I tato šílená postava má ale ve filmu svou vážnou polohu. Stejně jako všechny ostatní. To je další klíč k úspěchu. Vyvažování. Film nás umí rozesmát, rozesmutnět i rozbrečet.

Lásky čas (foto: Cinemart)

Lásky čas (foto: Cinemart)

Fantastický motiv Curtis nijak nezneužívá. Slouží čistě jen jako prostředek k hlubšímu poznání jednotlivých postav.
Osobně mi tento film v těchto dnech hodně pomohl. Donutil mne zastavit se, uvědomit si, že není kam stále spěchat a akcentovat podstatné věci.

5681_D023_00746

Lásky čas (foto: Cinemart)

Dovolil mi nasát pocit nezměrného štěstí i vnitřního klidu a vyrovnanosti. Díky tomuto zážitku si ani nechci vzpomínat na drobné nedostatky, které bych při troše dobré vůle jistě našel.
Hřejivá energie a potutelný úsměv. To je Lásky čas.

hodnocení 80
MS, Totalfilm.cz
Foto/video: Cinemart © 2013

Lásky časicon_csfd
About Time
Komedie / Drama / Romantický / Sci-Fi
Velká Británie, 2013, 123 min

Režie: Richard Curtis
Scénář: Richard Curtis
Hrají: Rachel McAdams, Domhnall Gleeson, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, Lindsay Duncan, Catherine Steadman, Amanda Renberg, Lee Asquith-Coe, Vanessa Kirby, Rowena Diamond, Lisa Eichhorn, Lydia Wilson

Lasky_cas_poster A1-page-001

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.