Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Dalším restaurovaným skvostem české kinematografie budou Ostře sledované vlaky

Nadace České bijáky, která v uplynulých letech restaurovala první skvosty české kinematografie nyní chystá další titul. Po Markétě Lazarové, vůbec prvním českém filmu, jenž se digitálně restauroval (díky finanční záštitě generálního partnera MFF KV, společnosti ČEZ), Hoří má panenko! a filmu Všichni dobří rodáci připravuje nadace Menzelovy Ostře sledované vlaky.
Premiéru bude mít zrestaurovaný film tradičně na karlovarském festivalu.

Ukázka vyčištěného filmového okénka (Všichni dobří rodáci)

Ukázka vyčištěného filmového okénka (Všichni dobří rodáci)

Okénko po okénku film čistí studio UPP. V příštích letech jsou v plánu další filmy ze zlatého fondu. Například Ucho, Obchod na korze nebo Kristián.

Film Ostře sledované vlaky znamenal pro režiséra Menzela velký mezinárodní úspěch, včetně Oscara (1967) za nejlepší neanglicky mluvený film.

Jiří Menzel přebírá Oscara (foto: archiv)

Jiří Menzel přebírá Oscara (foto: archiv)

Samotný proces digitálních úprav začíná nascanováním filmu v rozlišení 4K. Jde o speciální zařízení s jistícími kolíky, které zajistí maximální stabilitu obrazu. Následuje odstraňování nečistot, obrazových i zvukových, které je na celém procesu časově nejnáročnější. Experti jej nejprve dělají poloautomaticky, následně však ještě políčko po políčku čistí manuálně.

Ukázka restaurování (Hoří, má panenko!)

Ukázka restaurování (Hoří, má panenko!)

Finální úprava obrazu probíhá v kinosále, který splňuje normy dnešních digitálních kin (DCI). Digitalizace zvukové stopy je provedena jak z originálního negativu zvuku, tak z dobové kopie. Při odstraňování zvukových kazů se začíná nejrušivějšími „hluky“, v další fázi se odstraňuje zkreslení.

Ukázka restaurování (Všichni dobří rodáci)

Ukázka restaurování (Všichni dobří rodáci)

Finální zvuková úprava probíhá ve speciální certifikované míchací hale. Je zachován původní zvukový formát a provedena úprava ekvalizace tak, aby bylo dosaženo jednotného pokrytí celého sálu. Na závěr se vyrobí digitální mastery, které odpovídají mezinárodním uznávaným specifikacím (DCI či SMPTE) a jsou uloženy ve formátu MAP, určeném pro dlouhodobou archivaci filmů.

Podpořit digitalizaci skvostů české kinematografie můžete i vy, na webu nadace je k dispozici eshop.

Všichni dobří rodáci dopis jasný

připravil: -JG-, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast