Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Já, Frankenstein – vypněte mozek a bavte se!

Předně: Nikdo jsme nečekali velkolepě pojatý restart Frankensteina. Že to bude úlet, bylo jasné už z prvních fotek i traileru. Vizuálně se to povedlo, výmaz mozku je před návštěvou kina žádoucí, ale ne nezbytný. Připravte se na pořádnou CGI řežbu, která je maximálně vhodná do IMAXu a 3D sálů. Konečně i technologický výstřelek 4DX dostává své opodstatnění. Přesně pro tenhle typ filmů je totiž zážitkový sál určen. Akční fantasy podle komiksové předlohy natočili tvůrci slavné série Underworld.

Já, Frankenstein (Aaron Eckhart)

Já, Frankenstein (Aaron Eckhart)

Doktor Frankenstein, který stvořil umělého člověka, se ve filmu objeví pouze v několika okamžicích. Nenechte se zmást titulem. Příběh vypráví o monstru (Aaron Eckhart), které před dvěma sty lety tento vědec stvořil. A protože je toto stvoření jeho “synem”, je vlastně také Frankensteinem. Alespoň takhle to pojali scénáristé. Muž sešitý z několika mrtvol dostal jméno Adam a svého pána přežil až do dnešních dnů.

Frankensteinův potomek se stane součástí boje mezi dvěma nadřirozenými klany. Proti zlým démonům stojí chrliči v čele s královnou Leonore (Miranda Otto), kteří se snaží Adama ochránit za jakoukoliv cenu. Proti chrličům stojí vládce Démonů Naberius (Bill Nighy). Obě strany nakonec pochopí, že klíčem k ovládnutí celého světa, je právě Frankensteinovo monstrum Adam. Ten se musí rozhodnout, na čí stranu se přidá…

Já, Frankenstein (Bill Nighy)

Já, Frankenstein (Bill Nighy)

Jak už bylo řečeno, čistě vizuální zážitek, který jakoby “kopíroval” komiksová okénka předlohy. Neřeší zbytečné souvstažnosti, nezamýšlí se nad jsoucnem. Ačkoliv ve městě kolem katedrály probíhají tuhé boje, nesjíždějí se sanitky ani nepřilétají vrtulníky integrovaného záchranného systému :). Jakoby tohle snové gotické město ani žádné jiné obyvatele nemělo. Vzhledem k tomu, že se v těch 90 minutách na plátně ale stále něco děje, tak to vadí pramálo.

Já, Frankenstein

Já, Frankenstein

Aaron Eckhart byl pro titulní roli opravdu skvělou volbou. Přestože ho Frankenstein v podstatě spíchl jehlou a nití, vypadá ještě natolik přitažlivě, aby se na něj dalo koukat ve filmu i na plakátech. Přestože je špinavý, nevrlý a táhne mu na dvě stovky, stále v sobě má ještě dost šťávy a síly.

Já, Frankenstein

Já, Frankenstein

To co tenhle film určuje především je právě Aaron Eckhart, slušné CGI efekty a akční řežba ve zběsilém tempu. Tyto tři komponenty fungují bezvadně. Nic víc se od novinky Stuarta Beattieho čekat nedá.
Každopádně ohlasy od fanoušků, kteří už film viděli i můj skromný názor staví tento film před podstatně horší zpracování Van Helsinga (2004) s paralelní atmosférou.
Pro sobotní zasněžené odpoledne je to přece ideál…

-MS-, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: A-Company Czech © 2014

Já, Frankenstein
I, Frankenstein
[usr 6]
Akční / Fantasy / Sci-Fi
USA / Austrálie, 2014, 92 min

Režie: Stuart Beattie
Scénář: Kevin Grevioux, Stuart Beattie
Kamera: Ross Emery
Hudba: Reinhold Heil, Johnny Klimek
Hrají: Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Deniz Akdeniz, Bill Nighy, Jai Courtney, Miranda Otto, Chris Pang

Eckhart se při ztvárnění role inspiroval přímo v románu Mary Shelley. Anglická spisovatelka představila Frankensteinovo monstrum jako bytost, jež se zrodila jako velmi neobvyklý vědecký experiment. Brzy se však vymkla svému určení a začala se sama vyvíjet. Touhu po lásce a společnosti ovšem shodou osudových náhod vystřídalo zklamání a zloba.

Aaron Eckhart (foto: archiv)
Aaron Eckhart (foto: archiv)

„Frankensteinovo monstrum bývá považováno za zlou, divokou postavu,“ vysvětluje hlavní představitel. „U Mary Shelley i v tomto filmu není ovšem můj hrdina zjizvený jen navenek, ale i uvnitř, ve své duši. Jeho stvořitel ho zavrhl a nechal ho, aby se staral sám o sebe, vydaný napospas nebezpečnému světu.“

Adam je ovšem především bojovník, přestože není od přirozenosti agresivní a jde mu o obranu svého vlastního života a životů těch, které považuje za své přátele. Aaron Eckhart kvůli této stránce svého hrdiny musel absolvovat intenzivní, několikaměsíční fyzickou přípravu na roli. „Mimo jiné jsem se naučil umění boje s tyčí, zvané kali,“ vysvětluje herec. “ Tahle bojová technika, kterou moje postava používá, je velmi složitá.“

A1_frankenstein_loga_nahled-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast