Recenze | Z talentové soutěže na plátna kin – to je Životní šance

Mladý muž s diktátorským jménem Paul Potts zaujal velkou Británii ve známé soutěži Británie hledá talent. Stal se jejím historicky prvním vítězem (2007). Otloukánek při těle, který ke štěstí a slávě přišel je klasický popelkovský koncept. Až na to, že v tomto případě se stal skutečnou realitou. A tak se dnešní hvězda operní scény pouhých pár let po svém objevení v britské televizi dočkal záhy životopisného filmu. Naštěstí není jeho oslavou, ale primárně hraje na komediální strunu.

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Paul Potts (James Corden) byl odmala terčem šikany svých spolužáků. Byl tlustý, rodina byla spíše z chudých poměrů a navíc měl ještě jméno, které se téměř shodovalo se známým kambodžským diktátorem. Utíkal tak do svého vlastního světa. Zamiloval se do opery, žánru jež ve Walesu, průmyslovém městě s mnoha sociálními problémy vzbuzoval jen posměch.

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Smůlu měl Paul i v dospělosti. Několikrát skončil v nemocnici a když se dostal na vytoužený operní workshop do italských Benátek, od kariéry ho odradil sám velký Luciano Pavarotti. Paul se pokorně vrátil zpět do Walesu k práci prodavače mobilních telefonů, ale nepřestával snít o kariéře operního pěvce.

David Frankel (Ďábel nosí Pradu) se životopisného příběhu chopil ze správného konce. Od začátku jsou Paulovy životní peripetie líčeny s humornou nadsázkou. První polovina filmu skutečně jede na této vlně, ale ta druhá už se bere víceméně vážně. Tempo filmu ale díky tomu uvadá, aby se pak zbrzdilo těsně před finále talentové soutěže.

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Co se děje po ní, už se nedozvíme. Film vítězstvím v Talentu končí. Tvůrci se rozhodli zklamat nekterá očekávání diváků podobně jako ve filmu Jobs. Ten skončil trestuhodně ve chvíli, kdy došlo ke znovuzrození Applu představením Ipodu. Tady je situace podobná, ale ne tak zásadní. Paulův život je totiž obligátně řečeno plný neočekávaných a dramatických zvratů. Ať už je řeč o jeho milostných peripetiích nebo nečekaných nehodách.

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Snímek vznikl v britské produkci. Takže ho americký adorační a dojímající se styl v zásadě minul. A to je dobře. Ve filmu naštěstí krom zmíněné nadsázky nechybí ani hořký pohled do života hlavních hrdinů. Vzdáleně i tady je přítomna industriální atmosféra místa a těžké sociální podmínky rodiny hlavního hrdiny. Billyho Elliota tu ale nikdo nevykrádá.

Původní video s Paulem Pottsem z talentové soutěže (2007)

James Corden, který Pottse představuje se drží zpátky, nijak výrazně neexhibuje a roli dodává potřebnou uvěřitelnost. Ačkoliv věřit tomu, že Paul Potts je skutečně takový svatoušek, jak ho film líčí, je poměrně těžké.

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Životní šance (foto: Bontonfilm)

Žádné zásadní kiksy v Životní šanci rozhodně nejsou a ačkoliv tady Frankel nemá Meryl Streepovou, podařilo se mu natočit rozhodně lepší a zajímavější snímek, než studii šílené šéfredaktorky časopisu Vogue. Příjemná žánrovka, příjemná pohádka. Pohádka, která se stala.
[usr 7]

AC, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Bontonfilm © 2014

Životní šance
One Chance
Životopisný / Komedie / Hudební
Velká Británie, 2013, 103 min

Režie: David Frankel
Scénář: Justin Zackham
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají: James Corden, Colm Meaney, Julie Walters, Simon Cowell, Mackenzie Crook, Alexandra Roach, Valeria Bilello, Jemima Rooper

životní šance

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.